Program Ususret Božiću u riječkom Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja

Vijesti

Natrag na Vijesti

Program Ususret Božiću u riječkom Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja

Foto: pr

Različitim događanjima koja uključuju izložbu, predavanje te glazbu i ples, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka povest će svoje posjetitelje – male i velike – na put prema Božiću.

IZLOŽBA

BOŽIĆNA BAJKA

autorica izložbe: Denis Nepokoj

suradnik: Matija Vurušić

autori radova: polaznici muzejskih radionica i Muzejskog malog ateljea – MuMA-e

izložba je otvorena od: 6. prosinca 2021.

Izložba se može razgledati do 10. siječnja 2022.

PREDAVANJE

USUSRET BOŽIĆU - BOŽIĆNE TRADICIJE KROZ POVIJEST

predavanje će održati doc. dr. sc. Kosana Jovanović s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci

vrijeme održavanja: 15. prosinca 2021. u 19 sati u Mramornoj dvorani Muzeja

Božićne tradicije uključuju razne običaje, vjerske prakse, obrede i folklor povezane s proslavom Božića, jednim od središnjih kršćanskih blagdana. Na predavanju Ususret Božiću predstavit će se neke od tradicija slavljenja Božića diljem svijeta koje su se mijenjale i prilagođavale ovisno o povijesnim okolnostima. Od poganskih korijena božićnih tradicija, do razjašnjavanja kako su se pojedini kršćanski sveci našli u božićnim običajima, ovo predavanje dat će uvid na koje sve načine slavimo Božić.

Prijave za dolazak na predavanje primamo na mail info@ppmhp.hr do 14. prosinca 2021. u 15 sati.

U sklopu programa Ususret Božiću riječkoj će se publici predstaviti i Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO. Nastavak je to uspješne suradnje zahvaljujući kojoj je 2019. godine, uz obilježavanje 70. obljetnice djelovanja Ansambla LADO, u Velikom atriju Muzeja postavljena izložba LADO/RELJEFI/TRAGOVI autorice Petre Slobodnjak. U sklopu gostovanja ovog – u zemlji i svijetu proslavljenog ansambla – bit će održana radionica i koncert.

PREZENTACIJA

HRVATSKA TRADICIJSKA GLAZBALA

organizator: Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO

vrijeme održavanja: 16. prosinca 2021. u 17 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka

Ulaz na prezentaciju je slobodan.

Prezentaciju tradicijskih glazbala vodit će dvojica ladovih multiinstrumentalista – Alan Kanski, voditelj Orkestra i Stjepan Večković, glazbenik solist ujedno i graditelj drvenih puhačkih tradicijskih glazbala, a kroz prikaz glazbe i glazbala koje rabe glazbenici Ansambla LADO predstavit će i ovaj segment bogate hrvatske baštine.

Prijave za dolazak na prezentaciju primamo na mail info@ppmhp.hr do 15. prosinca 2021. u 15 sati.

KONCERT

BOŽIĆNI KONCERT ANSAMBLA NARODNIH PLESOVA I PJESAMA HRVATSKE LADO

organizatori: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Ansambl LADO

vrijeme održavanja: 16. prosinca 2021. u 19.30 sati u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka

Ulaz na koncert je slobodan.

Glazba i ples, osobito u ovo predblagdansko vrijeme, najbolji su način upoznavanja hrvatske kulture i tradicije. Zahvaljujući gotovo nevjerojatnoj raznolikosti plesova, načina pjevanja, vrijednih narodnih nošnja kao i profesionalnoj izvedbi umjetnika koji se s lakoćom transformiraju iz plesnog ansambla u folklorni zbor, koncerti Ansambla LADO diljem svijeta nailaze na oduševljenje publike i stručne kritike koja ga svrstava uz bok najboljih svjetskih folklornih skupina, a za svoj je rad i zasluge dobio mnoge nagrade i priznanja.

Ovom će prigodom umjetnici Ansambla LADO, jedinog profesionalnog folklornog ansambla u Hrvatskoj,

u svečanoj Mramornoj dvorani Muzeja, predstaviti djelić hrvatske sakralne baštine kojom će – kroz program tradicijskih božićnih napjeva iz hrvatskih krajeva – dočarati ponosnu povijest različitih hrvatskih regija.

Prijave za dolazak na koncert primamo na mail info@ppmhp.hr do 15. prosinca 2021. u 15 sati.

Program će se održavati sukladno propisanim mjerama u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19, a sudjelovanje u programu moguće je samo uz predočenje EU digitalne COVID potvrde ili drugog odgovarajućeg dokaza o cijepljenju, preboljenju odnosno testiranju sukladno Odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!