Oporavlja se tržište željezničkih usluga - više je prevezene robe i putnika željeznicom

Vijesti

Natrag na Vijesti

Oporavlja se tržište željezničkih usluga - više je prevezene robe i putnika željeznicom

Foto: Hakom

Na tržištu željezničkih usluga u drugom tromjesečju 2021. teretnim željezničkim prijevozom u Republici Hrvatskoj prevezeno je 1,7 posto više robe uz 6,5 posto manje ostvarenih tonskih kilometara u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. HŽ Cargo d.o.o. prevezao je 1,9 posto manje robe i ostvario 11,1 posto manje tonskih kilometara, a istovremeno su novi teretni željeznički prijevoznici ostvarili 4,2 posto više prevezene robe i jedan posto manje tonskih kilometara. Novi teretni željeznički prijevoznici u drugom tromjesečju imaju udjel od 60,9 posto u prevezenoj robi i 48,1 posto u tonskim kilometrima u odnosu na ukupno prevezenu količinu robe i ostvarene tonske kilometre svih teretnih željezničkih prijevoznika.

Uspoređujući udjele vlak kilometara po vrsti prijevoza, prijevoz tereta zauzima trećinu ukupnog prometa s 32,8 posto, a prijevoz putnika preostalih 67,2 posto. Od svih teretnih željezničkih prijevoznika najveći udjel vlak kilometara imao je HŽ Cargo d.o.o. i to 54,1 posto, a devet novih željezničkih teretnih prijevoznika ostvarilo je preostali udjel. Istovremeno, tri nova željeznička teretna prijevoznika nisu bila aktivna. Željeznički teretni prijevoz ostvario je smanjenje vlak kilometara za 5,6 posto pri čemu je HŽ Cargo d.o.o. ostvario 9,4 posto, a novi teretni prijevoznici 0,8 posto manje vlak kilometara. Putnički prijevoz ostvario je rast vlak kilometara od 76,8 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, primarno iz razloga obustave javnog prijevoza putnika za vrijeme „lockdowna“ u drugom tromjesečju 2020. U odnosu na drugo tromjesečje prethodne godine, na tržištu putničkog željezničkog prijevoza, broj prevezenih putnika povećan je za 99,4 posto, a putničkih kilometara za 112,6 posto što ukazuje na oporavak tržišta.

Pokazatelji tržišta željezničkih usluga dostupni su na internetskim stranicama Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) i može im se pristupiti putem poveznice.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!