Pariška soba svoj privremeni smještaj našla u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu

Vijesti

Natrag na Vijesti

Pariška soba svoj privremeni smještaj našla u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu

Foto: pr

za 120. rođendaneHrvatskog školskog muzeja Pariška soba svoj privremeni smještaj našla je u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu gdje će zahvaljujući njihovom gostoprimstvu biti besplatno otvorena za javnost u radno vrijeme muzeja. Uz razgledavanje Pariške sobe bit će organizirane i radionice za učenike uz prethodnu najavu na idumbovic@hsmuzej.hr. Također, svake prve srijede u mjesecu, počevši od 6. listopada, od 17 do 19 sati posjetitelji će moći saznati više o Pariškoj sobi od stručnih djelatnika Školskog muzeja.

Pariška soba, koja je bila dio stalnog postava Hrvatskog školskog muzeja, iznimno je vrijedna kulturno-povijesna cjelina kojom se školstvo Kraljevine Hrvatske i Slavonije predstavilo na Svjetskoj izložbi u Parizu 1900. godine. Historicistički namještaj izradili su, po nacrtima arhitekta Hermana Bolléa, učenici Kraljevske zemaljske obrtne škole u Zagrebu, a akvarele s motivima školskih i kulturnih ustanova naslikali su poznati hrvatski likovni umjetnici toga vremena poput Slave Raškaj, Otona Ivekovića, Celestina Medovića, Belle Csikos Sesije i drugih. U vitrinama su izloženi radovi učenika te albumi fotografija učeničkih igara i prizora iz školskog života kao i školovid - karta s prikazom svih škola u kraljevini.

Pariška soba danas je dio hrvatske kulturne baštine i već 120 godina svjedoči o povijesti hrvatskog školstva i grand-prix medaljom sa Svjetske izložbe koja je u njoj izložena.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!