Vetropack Straža d.d., Hum na Sutli: Obilježavanje 25 godina s Vetropackom

Vijesti

Natrag na Vijesti

Vetropack Straža d.d., Hum na Sutli: Obilježavanje 25 godina s Vetropackom

Foto: vetropack

Početkom rujna, jedina hrvatska tvornica staklene ambalaže Vetropack Straža obilježila je 25 godina ulaska u švicarsku Vetropack grupu. Bila je to značajna prekretnica u 161-godišnjoj tradiciji proizvodnje stakla u Humu na Sutli.

Integracijom u Vetropack grupu započeo je period značajnog ulaganja u ljude, tehnologiju i infrastrukturu, a samim time i konstantnog napretka i razvoja. U 25 godina u tvornicu u Humu na Sutli uloženo je više od 2 milijarde kuna.

Danas tvornica proizvodi više od milijardu i 200 milijuna staklenih spremnika godišnje, a ukupnim prihodom približili smo se milijardi kuna na godišnjem nivou. Uz puni kapacitet naredne godine i bez epidemije COVID-19, taj bismo iznos sljedeće godine trebali i premašiti, prvi puta u našoj povijesti.

„U proteklih 25 godina Vetropack Straža izrasla je u jednu od najmodernijih europskih staklana i jedan od najjačih stupova Vetropackovog tima. Ali, razvoj je živo biće. Pred nama je novo vrijeme – puno poslovnih izazova, razvojnih i strateških planova, strateških projekata i siguran sam da ćemo ih uspješno provesti, kao i proteklih 25 godina“, smatra predsjednik Uprave Vetropack Straže Tihomir Premužak.

Ovaj 25-godišnji jubilej Vetropack Straža obilježila je sa svojim najvećim kupcima i dobavljačima te predstavnicima hrvatskog političkog i gospodarskog života, a potom i lokalnom zajednicom.

U četvrtak, 2. rujna, u Dvorcu Gjalski okupili su se najveći kupci i dobavljači, predstavnici političkog i gospodarskog života te raznih državnih institucija. Nakon što je predsjednik Uprave Vetropack Straže Tihomir Premužak zahvalio svim onima koji su pridonijeli uspjehu tvornice, uzvanici su pogledali kratak film o samoj tvornici i proizvodnom procesu. Svečanosti su prisustvovali i Johann Reiter, CEO Vetropack grupe, te Claude Cornaz, predsjednik Upravnog odbora Vetropack Holdinga. Počasni gost bio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, koji je tom prigodom izjavio: „Riječ je o firmi koja nam u kontekstu gospodarenja otpadom olakšava posao, jer predstavlja najuređeniji dio našeg sustava, stoga je tu čitav niz razloga zbog kojih bi svaki ministar gospodarstva bilo koje zemlje volio biti upravo na mome mjestu. Svaka županija u Hrvatskoj trebala bi barem nekoliko Vetropack Straži i situacija bi tada bila sjajna.“

Devet dana kasnije, u subotu 11. rujna 2021., tvornica je otvorila svoja vrata lokalnoj zajednici i proslavila ovu obljetnicu sa svojim sadašnjim i bivšim zaposlenicima te mještankama i mještanima Huma na Sutli koji znaju koliko je tvornica važna za razvoj njihove općine, i to od samog početka. Obišli su pogon tvornice i ostali ugodno iznenađeni modernizacijom tvornice zadnjih šest godina, od prošlog Dana otvorenih vrata. Velibor Mačkić, izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića, tom je prigodom istaknuo: „Vama ne treba reći da je potrebno osmisliti novi ekonomski identitet Republike, da bi Hrvatska trebala biti idealna zemlja za rad, a ne za odmor, da kompanija koju zajednički stvarate zato što ste uz rukovodstvo upravo vi radnici ključ stvaranja jedne moderne, konkurentne, održive kompanije koja je okrenuta izvozu i koja sve svoje rezultate dijeli sa svojom lokalnom zajednicom, koja pazi na okoliš, koja pazi na to da će ulažući danas, sutra dobiti puno više. Koja stvara dodanu vrijednost, koja ne preraspodjeljuje, ne rentira. Sve to vama ne trebam reći, vi to ovdje imate.“

Vetropack Straža izvozi prije svega na tržišta država nastalih raspadom bivše Jugoslavije, ali najveće izvozno tržište trenutno je Italija. Početkom rujna, Vetropack Straža primila je i Zlatni ključ za za najboljeg izvoznika u Srbiju 2020. godine, a bila je nominirana i za najboljeg izvoznika u Sloveniju.

Vetropack Straža

Veropack Straža proizvodi, prodaje i distribuira staklenu ambalažu na domaćem i susjednim tržištima: Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Srbije i ostalih zemalja u jugoistočnom dijelu Europe, a najveće izvozno tržište trenutno je Italija. S obzirom na veliki proizvodni kapacitet, između 70 i 75 posto prodaje namijenjeno je izvozu. Početkom rujna, Vetropack Straža primila je i Zlatni ključ za za najboljeg izvoznika u Srbiju 2020. godine, a bila je nominirana i za najboljeg izvoznika u Sloveniju.

U 2020., unatoč pandemiji, a zahvaljujući ponovnom pokretanju gospodarskih i turističkih aktivnosti te sve većim zahtjevima tržišta za održivim i prirodnim ambalažnim materijalima, Vetropack Straža ipak je postigla dobre rezultate. Neto prodaja iznosila je 791,6 milijuna kuna.

Vetropack Straža zapošljavala je 690 ljudi.

Vetropack grupa

Vetropack grupa jedan je od vodećih međunarodnih proizvođača staklene ambalaže za hranu i pića u Europi. Grupa obuhvaća tehnološki visokorazvijene tvornice s prodajnim i distribucijskim uredima u Švicarskoj, Austriji, Češkoj, Hrvatskoj, Slovačkoj, Ukrajini, Italiji i Moldavi.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!