Sezona 2021.-2022. u GK Žar ptica bit će u znaku jubileja – 40. obljetnice osnutka kazališta i tri nova naslova

Vijesti

Natrag na Vijesti

Sezona 2021.-2022. u GK Žar ptica bit će u znaku jubileja – 40. obljetnice osnutka kazališta i tri nova naslova

Foto: Žar ptica

Svoj rođendan Žar ptica svečano planira proslaviti u sklopu 21. Naj, naj, naj festivala, koji će se održavati od 26. do 30. studenoga.

Kako će se odvijati nova kazališna sezona u ovom trenutku teško je znati. Ravnatelj Drago Utješanović ističe da se u svojoj dugoj povijesti od antičkog vremena do danas, kazalište suočavalo s brojnim izazovima, ali ovaj pandemijski zasigurno je jedan od najvećih, te nastavlja: “Što je kazalište za djecu bez djece? Moderne tehnologije komunikacije pokazale su se kao korisna pomoć, ali nikako zamjena za neposredan kontakt glumca i publike”.

U nadi da će barem druga polovica sezone omogućiti nesmetan susret djece s kazalištem, Žar ptica pored repriznih naslova, priprema i 3 nove premijere:

Anica Tomić i Jelena Kovačić: MALA FRIDA

Redateljsko dramaturški tandem Anica Tomić i Jelena Kovačić vodeća su imena hrvatskog autorskog kazališta.

Mala Frida njihova je autorska je predstava o djetinjstvu svjetski poznate slikarice Fride Kahlo, koja je unatoč bolesti i hendikepu uspjela stvoriti značajan umjetnički opus. Još kao djevojčica oboljela je od dječje paralize. Slikati je počela spontano, dok je prisilno morala ležati, oporavljajući se od ozlijede kralježnice, zadobivene u prometnoj nesreći. Crtala je samu sebe promatrajući se u ogledalu, a autoportreti će kasnije i dominirati njezinim slikarskim opusom. Priča o životu fascinantne djevojčice koja je u slikanju pronašla utjehu i smisao života praizvedbu će doživjeti krajem listopada 2021.

Dubravko Jelačić Bužimski: OSVAJANJE KAZALIŠTA

Možda će ovaj dramski tekst za djecu i simbolično označiti ponovno “osvajanje”, odnosno povratak publike u kazalište. Priča ide ovako…u zapušteno kazališno zdanje ulaze tri temeljne boje – crvena, žuta i plava – u namjeri da obnove i urede kazalište, kako bi ponovo postalo mjesto kazališne umjetnosti. U pomoć dolaze dva suprotstavljena lika iz basne – Cvrčak i Mrav – razigrani glazbenik i marljivi radnik. U režiji Želimira Mesarića predstava će premijerno biti izvedena u veljači 2022. godine.

Sue Townsend: TAJNI DNEVNIK ADRIANA MOLEA

Sue Townsend je suvremena engleska spisateljica čiji su romani za omladinu prevedeni na mnoge svjetske jezike, a brojni su postali i predloškom za

scenska uprizorenja. Nakon što je objavila prvo djelo “Tajni dnevnik Adriana Molea”koji je obilježio njezinu spisateljsku karijeru, uslijedili su i nastavci popularnog dnevnika.

Riječ je o duhovitoj i smionoj ispovijest trinaestogodišnjeg dječaka o obiteljskim, školskim i pubertetskim problemima s kojim se suočava, koje bilježi svaki dan, tijekom jedne godine. Predstavu režira Saša Broz, a premijerno će biti prikazana u travnju 2022. godine.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!