Kako do dvostrukog godišnjeg odmora? Izbjegavajte odlazak na ljetovanje u isto vrijeme kada to planira vaš šef

Vijesti

Natrag na Vijesti

Kako do dvostrukog godišnjeg odmora? Izbjegavajte odlazak na ljetovanje u isto vrijeme kada to planira vaš šef

Foto: MojPosao

Ljetna sezona u punom je jeku. Pored podataka o ostvarenom turističkom prometu, potvrđuju to i naglo opustjeli gradovi u kontinentalnoj Hrvatskoj, gužve na prometnicama prema moru te domaćim i stranim turistima ispunjene rive, trgovi i ulice gradova i mjesta na Jadranu. Prilikom odabira termina u kojem ćemo provesti godišnji odmor vodimo računa o različitim stvarima: o našim financijskim mogućnostima, željama i planovima ljudi s kojima ćemo provesti odmor, popunjenosti smještajnih kapaciteta i slično.

No, razmišljamo li pritom i o tome kada naša direktno nadređena osoba odlazi na njegov/njezin zasluženi godišnji odmor?

Anketom u kojoj je sudjelovalo više od 700 ispitanika, portal MojPosao je istražio preferiraju li zaposlenici odlazak na godišnji odmor u isto vrijeme kad i njihovi šefovi ili pak radije biraju opciju koja isključuje preklapanje ta dva događaja.

„Radnik im dva godišnja odmora – svoj i šefov“

Gotovo svaki drugi radnik u Hrvatskoj (44%) godišnji odmor planira imajući u vidu datume koje je odabrao njihov nadređeni, izbjegavajući odlazak na godišnji odmor u isto vrijeme kada odmara njihov šef. Na taj način, naglašavaju, imaju dvostruki godišnji – prvi će provesti negdje na moru odmarajući od posla, a drugi ih očekuje kada se vrate u ured i shvate da tamo nema njihovog šefa.

Ili, da se poslužimo riječima jednog od sudionika istraživanja: „Radnik im dva godišnja odmora- svoj i šefov“.

Dio ispitanika svoju odluku o odlasku na godišnji u terminu koji se ne preklapa s onim nadređene osobe obrazlaže poslovnom logikom i činjenicom da se u poslu međusobno mijenjaju, odnosno pokrivaju s šefom, zbog čega naprosto ne smiju u isto vrijeme otputovati na ljetovanje.

Nemoguće je pobjeći od poziva i e-mailova"

Kako bi bili potpuno sigurni da će godišnji odmori provesti u miru, bez poziva i e-mailova iz tvrtke, svaki deseti radnik (10%) godišnji odmor provodi u isto vrijeme kada i njihov nadređeni.

Kolektivni godišnji je top, ovako kad si 2-3 dana na godišnjem, a ostatak firme radi nemoguće je pobjeći od poziva i mailova“, poručuje jedan od sudionika istraživanja.

S druge strane, polovica zaposlenih (46%) prilikom donošenja odluke o terminu godišnjeg odmora uopće ne razmišlja o svom šefu i njegovim planovima, već im je jedino važno da odu u terminu kada njima to najviše odgovara.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!