OTVARANJE IZLOŽBE PROTOCI (FLUXES) - REVITALIZACIJA LUČKE BAŠTINE NA JADRANU U SKLOPU MEĐUNARODNOG PROJEKTA TEMPUS

Vijesti

Natrag na Vijesti

OTVARANJE IZLOŽBE PROTOCI (FLUXES) - REVITALIZACIJA LUČKE BAŠTINE NA JADRANU U SKLOPU MEĐUNARODNOG PROJEKTA TEMPUS

Foto: PPMHP

Jučer je u 11 sati Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, u suradnji s Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom, na riječkom Korzu otvorio izložbu Protoci (Fluxes) posvećenu kulturnoj baštini vezanoj uz riječku luku. Zbog pandemije bolesti COVID-19, izložba je u veljači ove godine prvotno objavljena u virtualnoj inačici na mrežnom mjestu www.myportheritage.eu/, a sada će ju javnost moći razgledati u fizičkom obliku na postamentima Grada Rijeke na riječkom Korzu. Izložbu se može pogledati od danas do 14. kolovoza 2021.

Na otvorenju su bili nazočni predstavnik Primorsko-goranske županije, zamjenik župana Petar Mamula, zamjenica gradonačelnika Grada Rijeke Sandra Krpan, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka Nikolina Radić Štivić, autor izložbe Nikša Mendeš te članovi tima projekta Tempus (Marko Badurina, Luka Strašek i Valentina Bićanić).

Pozdravnu riječ uputila je Nikolina Radić Štivić, ravnateljica Muzeja koja je ujedno i predstavila sam Projekt i njegov značaj. Naglasila je kako će Izložba istaknuti povijesni aspekt razvoja riječke luke i njen utjecaj kroz razne epohe na svoje okruženje, a posjetitelji će stjecati znanja o komercijalnim, proizvodnim i slobodnim aktivnostima koje su karakterizirale život luke. Ovom izložbom želimo nadahnuti poduzetnike da prepoznaju gospodarski potencijal kulturne baštine i ostvare svoje poduzetničke ideje povezujući prošlost i sadašnjost.

Ravnateljica Muzeja zahvalila je Primorsko-goranskoj županiji i Gradu Rijeci koji su, sudjelovali u ostvarenju ove izložbe.

Nazočnima se obratio i Nikša Mendeš, muzejski savjetnik i kustos za pomorstvo istaknuo je važnost luke za grad Rijeku te njezin razvoj kroz četiri protoka - protok robe, tehnologije, ljudi i kulture koje su povijesno utjecale na razvoj i širenje riječke luke. Upravo tako možemo sagledati veličinu i važnost lučkog središta, njegovu evoluciju te naposljetku i perspektivu. Četiri temeljna pojma, protoka, daju jasan prikaz razvoja luke, industrije i grada. Vodstvom kroz izložbu uzvanicima je predstavio značajnu baštinu vezanu uz luku i grad koja je popraćena tekstovima, fotografijama i razglednicama iz fundusa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka te fotografijama današnjeg izgled luke i grada autora Petra Fabijana.

Zamjenica Gradonačelnika Grada Rijeke Sandra Krpan govorila je o značenju luke za razvoj grada i njegovog identiteta po čemu je Rijeka do danas ostala prepoznatljiva. Naglasila je važnost današnjeg razvoja riječke luke kao temelja gospodarskog i ekonomskog prosperiteta grada i njegove okolice.

U ime Primorsko-goranske županije svim prisutnima čestitao je zamjenik Župana Primorsko-goranske županije, Petar Mamula koji je istaknuo važnost riječke luke i njene značajke za cijelu regiju. Posebno se osvrnuo na dolazak radne snage i stanovništva na područje grada koji su imali značajnu ulogu u razvoju Rijeke i riječke luke.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!