Ovaj tjedan počinje 19. Tabor Film Festival!

Vijesti

Natrag na Vijesti

Ovaj tjedan počinje 19. Tabor Film Festival!

Foto: pr

Središnje festivalsko događanje u Hrvatskom zagorju, Tabor Film Festival, po devetnaesti put od 8. – 11. srpnja otvara svoja vrata svim ljubiteljima dobrih filmova i glazbe

Dvor Veliki Tabor još jednom na nekoliko dana postaje meka za posjetitelje koji u okruženju netaknute prirode žele uživati u izboru najbolje recentne svjetske i domaće filmske produkcije, kvalitetnom glazbenom programu i brojnim popratnim događanjima koje su za njih pripremili organizatori iz produkcijske kuće SABMARINE, koja je od ove godine preuzela vođenje festivala.

Filmski programi: premijere, nova lica i favoriti svjetskih festivala

U glavnim i popratnim filmskim programima koji se prikazuju u kinima Tabor Varosh i Rustika u četiri festivalska dana bit će prikazano stotinjak kratkometražnih filmova, s čak 22 premijerna naslova koji se po prvi puta prikazuju publici u Hrvatskoj. Međunarodna konkurencija donosi dvadeset i šest filmova iz preko dvadeset zemalja, prikazuje se u pet programa, a među odabranim filmovima u utrci za Grand Prix naći će se i filmovi nagrađeni na najvećim svjetskim festivalima, u kojima će moći uživati i taborska publika.

Dobar uvid u filmske interese i kretanja, nove radove etabliranih redatelja ali i nova lica nudi selekcija filmova domaće konkurencije, u kojoj se natječu autori Sara Grgurić, Matija Matijević, Dalija Dozet, Bela Bračko-Milešević, Marko Dješka, Igor Bezinović i Ivana Pipal, Matija Pisačić, Tvrtko Rašpolić, Kata Gugić, Elvis Lenić, Marko Tadić, Ana Buljan, Sunčana Brkulj, Marko Meštrović, Paula Skelin, Lucija Brkić, Mateja Zidarić, Vlasta Delimar i Jasmina Beširević.

Popratni filmski programi donose retrospektive portugalske redateljice Cristèle Alves Meire i Natka Stipaničeva, prošlogodišnjih pobjednika u međunarodnoj i domaćoj konkurenciji. Voditeljsku štafetu svima omiljene Noći žive publike u ove godine preuzeo je glumac Josip Ledina, a program Zagorski specijal kojim se istražuju veze Hrvatskog zagorja i filma donosi dokumentarni film o osebujnom samoukom zagorskom umjetnikuIzidoru Popijaču Žigi.

Poseban fokus festival ove godine usmjerava na studentski film te donosi program ADU Shorts u kojem će se prikazati izbor filmova studenata Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. U filmovima će za vikend ponovo moći uživati i najmlađi posjetitelji, za koje su organizatori pripremili matineje s izborom najboljih filmova festivala KIKI. Rasporede projekcija provjerite ovdje: http://www.taborfilmfestival.com/2021-program/filmski-program/raspored/

Mlade snage hrvatske filmografije i filmske edukacije

Poseban fokus festival ove godine usmjerava na studentski film te donosi program ADU Shorts u kojem će se prikazati izbor filmova studenata Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. U filmovima će za vikend ponovo moći uživati i najmlađi posjetitelji, za koje su organizatori pripremili matineje s izborom najboljih filmova festivala KIKI.

Rasporede projekcija provjerite ovdje:http://www.taborfilmfestival.com/2021-program/filmski-program/raspored/

Za sve koje zanima i edukativni dio festivalskih programa pripremljen je masterclass pod nazivom Sjećanja na Jugoslaviju u regionalnom filmu u kojem će svoje znanje s polaznicima podijeliti Jelena Maksimović, jedna od najcjenjenijih regionalnih montažerki čije je umijeće montiranja prepoznato na mnogim međunarodnim filmskim festivalima. Poseban filmski program pod nazivom Veliko predstavljanje drugačijih sutrašnjica odabrao je i dugogodišnji gost i prijatelj festivala, filmaš Olaf Möller.

Izložba - virtualno ludilo u sobi za mučenje

Uvod u festivalske dane predstavlja intrigantno otvorenje interaktivne izložbe “Posve sami, zajedno” poznate talijanske umjetnice s bečkom adresom Martine Menegon, koje će se u srijedu, 7. srpnja od 19 do 20 sati u potpunosti preseliti u kibernetički prostor. Umjetnica u svojim radovima propituje mogućnosti produžene stvarnosti, a u doba kada nam je virtualna stvarnost postala svakodnevicom, njezini eksperimenti još su zanimljiviji. Posjetitelji će ulaskom u virtualni prostor putem poveznice https://hubs.mozilla.com/qYiYS6H/all-alone-together-tabor moći odabrati svog avatara, te tijekom otvorenja, sudjelovati u razgovoru s umjetnicom. U festivalskim danima izložba će znakovito biti postavljena u prostoriju dvorca poznatu pod nazivom Soba za mučenje.

Glazba od sumraka do zore: Sunset & Sunrise Stage

Glazbeni line up ove je godine u znaku plesne i elektronske glazbe te iskusnih domaćih glazbenika i DJ-a koji će se pobrinuti da taborska publika dobije dovoljne doze ritma i kvalitetnog zvuka za najbolji provod prije i nakon filmskih projekcija. Jedna od najljepših hrvatskih outdoor pozornica, Sunset Stage, upotpunjena je i novim, Sunrise Stageom, te se zajedno pretvaraju u plesne podije od sumraka do zore i ugošćuju poznate domaće umjetnike dobrog zvuka kao što su Aklea Neon, Plazmatic, Jan Kinčl, Eleven, Stefanic & hrwo E, Muzika za dobar đir, DJ Jogurt i DJ Anikulapo. Glazbeni programi počinju svake večeri od 19 sati, a detaljan raspored nastupa provjerite ovdje: http://www.taborfilmfestival.com/2021-program/filmski-program/raspored/

Za sve posjetitelje s festivalskom ulaznicom ponovo je organiziran besplatan kamp, gastronomsku ponudu osigurava Prostor brewing, a također treba istaći da je i ove godine u suradnji s lokalnim prijevoznicima organiziran javni prijevoz koji će u festivalske dane prometovati sve do podnožja dvorca. Ulaznice je u pretprodaji moguće kupiti online, ali i na brojnim fizičkim mjestima. Festival će se održavati uz propisane epidemiološke mjere, a o svemu navedenome više detalja pronađite na službenim stranicama festivala www.taborfilmfestival.com,

Još jedno ljeto u Zagorju počinje s četiri festivalska dana ispunjena doista bogatim kulturnim programom u čijoj će kvaliteti i raznolikosti uživati svi koji se zapute u Desinić. Kada tome dodamo da se sve odvija na lokaciji koja svojom arhitekturalnom i prirodnom ljepotom oduzima dah, nezaboravno festivalsko iskustvo doista je zagarantirano.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!