Novi Opel Grandland s odvažnim dizajnom, digitalnim kokpitom i visokom tehnologijom

Vijesti

Natrag na Vijesti

Novi Opel Grandland s odvažnim dizajnom, digitalnim kokpitom i visokom tehnologijom

Foto: pr

· Potpuno digitalin kokpit: Intuitivni Opelov Pure Panel sa širokim zaslonima

· Suvremeno lice marke: Sad s karakterističnim Opel Vizorom, kao na Mokki

· Kompaktni SUV: Plug-in hibridna inačica s pogonom na sve kotače

· Vodeća svjetlosna tehnologija u klasi: Adaptivno svjetlo IntelliLux LED® Pixel sa 168 LED svjetala

· Rano otkrivanje: Night Vision čini pješake i divlje životinje vidljivima u tami

· Dodatna sigurnost: Highway Integration Assist održava udaljenost i položaj u traci

· Dobro zdravlje: Ergonomska prednja sjedala s AGR certifikatom

Rüsselsheim. Opel je otkrio novi Grandland - elegantno sportski s intuitivnim kontrolama i inovativnim tehnologijama. S potpuno digitalnom Pure Panelom, novi model nudi vozaču potpuno drugačije iskustvo u kokpitu. Opelova SUV perjanica ima i dodatne tehnologije i sustave pomoći kokve su kupci do sada mogli pronaći samo u vozilima više klase. Između inih to se odnosi I na prilagodljive IntelliLux LED® Pixel svjetla s ukupno 168 LED elemenata. Tehnologija Opelove vodeće limuzine Insignije debitira u vrhunskom SUV-u njemačke marke i postavlja nove standarde u tržišnom sektoru Grandlanda. Isto vrijedi i za Night Vision koji tako slavi svoju premijeru u Opelu. Sustav otkriva pješake i životinje u mraku na udaljenosti do 100 metara i upozorava vozača. Polu prilagodljivi Highway Integration Assist zadržava Grandland na sredini voznog traka i održava udaljenost do vozila ispred. Dizajniran i proizveden u Njemačkoj, novi Grandland također sadrži Opel Vizor, novo lice marke.

Opel se s novim Grandlandom drži svoje strategije elektrifikacije. Kupci moćnih, visoko učinkovitih plug-in hibridnih varijanti mogu birati između prednjeg ili električnog pogona na sve kotače.

“Grandland će oduševiti nove kupce svojim referentnim tehnologijama i visokotehnološkim interijerom,” kaže Opelov izvršni direktor Michael Lohscheller, “a, naravno, dostupan je i s moćnim hibridnim pogonom. S novim Grandlandom održavamo naš kurs: jasan i odvažan u dizajnu, vrlo učinkovit i, naravno, električan. Novi Grandland se po pitanju tehnologije izjednačio s Insignijom našim najprestižnijem modelom."

Uzbudljive tehnologije: Opel Vizor s IntelliLux LED® Pixel Svjetlima

Sportska dinamika obilježila je Opelov vrhunski SUV od njegove premijere 2017. godine. Grandland je sada dobio i prepoznatljivi opel Vizor, novo lice marke. Hrabar i jasan, Vizor izoštrava izgled prednje strane i neprimjetno integrira masku, amblem Opel Blitz i tehnologije poput u klasi vodećih IntelliLux LED® Pixel svjetla u jedan vizualni element.

Opelov SUV s vrha ponude sada je opremljen prilagodljivim IntelliLux LED® Pixel svjetlima. 168 LED elemenata - 84 po jednom glavnom faru, kao na Opel Insigniji - rezultiraju besprijekornom prilagodbom snopa svjetla u skladu s situacijom u vožnji i okolini, bez zasljepljivanja za ostali promet. LED elementi u svakom tankom faru poslagani su u matrični sustav s tri reda, gdje se funkcije neprimjetno prelijevaju na sljedeću razinu:

Za kratki domet, dugački red piksela kontinuirano prilagođava fokus svjetlosti svakoj krivulji.

Na granici svijetlo-tamno, red fino definiranih, dinamički prilagođenih piksela osigurava optimalan domet.

Stvarna matrična funkcija u srednjem i gornjem redu precizno “izrezuje” nadolazeći promet u milisekundama. Ostala područja ostaju u potpunosti osvijetljena glavnim svjetlom.

LED dnevna svjetla integrirana u prednje farove odaju karakteristični Opelov potpis. Nova inovativna generacija svjetala čine novi Grandland jasnim liderom svog tržišnog segmenta.

Još jedna tehnologija u novom Grandlandu koja dodatno povećava sigurnost svih sudionika u prometu, posebno u noćnoj vožnji mračnim seoskim cestama, je Night Vision. Infracrvena kamera sustava otkriva ljude i životinje do 100 metara ispred Grandlanda u smjeru putovanja, na temelju njihove temperaturne razlike od okoline. Night Vision upozorava vozača i prikazuje položaj pješaka, na primjer, u 12-inčnom digitalnom informacijskom centru za vozače.

Jasno, intuitivno, futuristički: novi Opelov Pure Panel kokpit

Korisnički koncept je futuristički i prilagođen onome što je bitno. Dva široka zaslona u jednoj jedinici čine Opel Pure Panel. Ovaj potpuno digitalni kokpit usmjeren na vozača intuitivan je za upravljanje i čini mnoštvo tipki suvišnim. Sadrži najnovije digitalne tehnologije i pruža najvažnije informacije. Dva zaslona pozdravljaju putnike i stvaraju ugodan ambijent. Središnji zaslon veličine do 10-inča, osjetljiv je na dodir te zakrenut prema vozaču, koji se stoga može usredotočiti na vožnju, a da ne mora skidati pogled s ceste.

Highway Integration Assist: prilagodljivi tempomat s funkcijom “Stop & Go”

Novost u kombinaciji s automatskim mjenjačem je tzv Highway Integration Assist. Koristeći kameru i radarske senzore, sustav kombinira razne sustave pomoći za još opušteniju vožnju. Prilagodljivi tempomat održava udaljenost do vozila ispred prema zadanoj brzini i, u kombinaciji s aktivnim pozicioniranjem trake, zadržava Grandland na sredini trake. Opelova brzina povećava se ili smanjuje kako bi pratila vozilo ispred sebe - bez prekoračenja zadane brzine - i po potrebi može se usporiti do mirovanja. Zahvaljujući "Stop & Go" funkciji, Grandland s Highway Integration Assistom automatski nastavlja vožnju iz mirovanja.

Novi Opel Grandland dodatno je opremljen brojnim drugim sustavima pomoći. Panoramska kamera od 360 stupnjeva olakšava manevriranje vozaču putem prednje i stražnje kamere. Prostor ispred i iza automobila, kao i pogled iz ptičje perspektive prikazan je na zaslonu infotainment-a. Pomoćnik za automatsko parkiranje prepoznaje uzdužna i poprečna parkirna mjesta i automatski usmjerava Grandland prilikom ulaska ili izlaska iz parkirnog mjesta. Sustav upozorenja na mrtvu točku sprječava potencijalne sudare prilikom okretanja ili promjena trake. U slučaju opasnosti, u odgovarajućem vanjskom retrovizoru svijetli simbol vozila. Standardna oprema svake Grandland varijante uključuje prednje upozorenje na sudar s automatskim kočenjem u nuždi, otkrivanje pješaka, upozorenje na napuštanje trake, prepoznavanje prometnih znakova, otkrivanje pospanosti i tempomat.

Vrhunske razine udobnosti: Ergonomska sjedala i vrhunska infotainment

Novi Opel Grandland zadovoljava najviše standarde ne samo sustavima pomoći već i kada je riječ o udobnosti. Ergonomska aktivna sjedala za vozače i suvozače s certifikatom "Aktion Gesunder Rücken e.V." (kampanja za zdrava leđa) podržavaju dobro držanje za volanom. Nagrađivana sjedala jedinstvena su u klasi Grandlanda i nude širok raspon prilagodbi, od električnog nagiba sjedala do elektro-pneumatske potpore za lumbalu. U kožnim izvedbama nude grijanje i ravnomjernu ventilaciju. Udobnost dodatno povećavaju "Otvaranje i pokretanje bez ključa" i stražnja vrata upravljana senzorom koja se otvaraju i zatvaraju pomicanjem stopala ispod stražnjeg odbojnika.

Povezivost i zabavu pružaju infotainment sustavi koji su također kompatibilni s Apple CarPlay i Android Auto. U kombinaciji s uslugama OpelConnecta, vrhunska Multimedia Navi Pro čini putovanja posebno opuštajućim uz prometne informacije u stvarnom vremenu, ažuriranja mrežnih karata i predviđenu navigaciju. Bežično punjenje na središnjoj konzoli omogućuje uredno i uredno "punjenje gorivom" bez kabela za kompatibilne pametne telefone.

Samopouzdan izgled: s priključnim hibridima i jasnim Opel Compass dizajnom

Vrhunske tehnologije i visoka udobnost nadopunjuju se snažnim performansama i čistim, smjelim dizajnom novog Grandlanda. Nastavljajući Opelovu strategiju elektrifikacije, priključne hibridne verzije ne isporučuju samo ubrzanje nalik sportskom automobilu već i vožnju bez emisija, zahvaljujući svojim električnim motorima ili motornom i regenerativnom kočenju. Zahvaljujući fleksibilnosti višeenergetske platforme, kupci Grandlanda mogu odabrati željeni pogonski sustav - od učinkovitih dizelskih i benzinskih motora do elektrificiranih priključnih hibrida.

Dizajn prikazuje tipično jasne linije. Opel Vizor proteže se sprijeda, dok se filozofija kompasa odražava i straga. Ime Grandland i logotip marke Blitz stoje u sredini vrata prtljažnika. Daljnje naglaske postavljaju odbojnici i bočne stranice, sada obojani u boju karoserije, kao i potkrovne pločice u crnoj i srebrnoj boji visokog sjaja. Novi Grandland dostupan je i u karakterističnoj dvobojnoj boji za krov.

Opel će za nekoliko tjedana objaviti cijene i otvoriti knjige narudžbi za novorazvijeni SUV. Isporuke novog Grandlanda - "made in Germany" u tvornici u Eisenachu - započet će na jesen.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!