Otkako je pandemije, manje razmišljamo o pronalasku novog posla

Vijesti

Natrag na Vijesti

Otkako je pandemije, manje razmišljamo o pronalasku novog posla

Foto: pr

Na temelju istraživanja Poslodavac Prvog Izbora* portala MojPosao, koje je pokazalo da su najpoželjniji poslodavci u Hrvatskoj i dalje privatne tvrtke u njemačkom vlasništvu, obradili smo dodatne podatke o tome u kakvim tvrtkama želimo raditi.

Privatne tvrtke u stranom vlasništvu, najpoželjniji su poslodavci

S obzirom na to da našim rang listama najatraktivnijih poslodavaca prva tri mjesta zauzimaju dm-drogerie markt d.o.o., LIDL d.o.o. te MÜLLER TRGOVINA ZAGREB d.o.o., ne iznenađuje podatak da i ove godine najviše ispitanika (33%) želi raditi u privatnoj tvrtki u stranom vlasništvu.

U privatnoj tvrtki u pretežno domaćem vlasništvu radilo bi 19% ispitanika, a 16% u hrvatskoj instituciji. U stranim institucijama bi htjelo raditi svega 14% ispitanika, dok bi 15% anketiranih odabralo rad u tvrtki u pretežno hrvatskom državnom vlasništvu.

Bez obzira na spol, najviše ljudi želi raditi u privatnoj tvrtki u pretežno stranom vlasništvu; 35% muškaraca i 33% žena. Više bi žena (18%) nego muškaraca (13%) željelo raditi u hrvatskoj, ali i stranoj instituciji (15% žena i 11% muškarca), dok bi muškarci u većoj mjeri od žena radili u privatnoj tvrtki u pretežno domaćem vlasništvu (24% muškaraca i 17% žena). U tvrtki u pretežno hrvatskom državnom vlasništvu željelo bi raditi 15% muškaraca i 13% žena.

Kad bi mogli birati, ispitanici iz najmlađe dobne skupine (do 32 godine) prvenstveno bi htjeli raditi u privatnoj tvrtki u pretežno stranom vlasništvu (33%), jednako kao i 36% ispitanika u dobi od 33 do 43 te 30% onih starijih od 44 godine. Ispitanici stariji od 44 godine u većoj mjeri bi nego ispitanici ostalih dobnih skupina željeli pronaći posao u domaćim i stranim institucijama te u tvrtkama u pretežno hrvatskom državnom vlasništvu.

Zanimljivo, najmlađi radnici su najotvoreniji za rad u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu.

Gotovo polovica zaposlenih ispitanika često razmišlja o promjeni poslodavca

Polovica zaposlenih ispitanika, njih 49%, često razmišlja o promjeni poslodavca. Trećina radnika (31%) ponekad razmatra tu mogućnost, dok 20% ispitanika uopće niti ne pomišlja na pronalazak novog posla. To je značajno više nego prošle godine kada tek 12% zaposlenih u Hrvatskoj uopće nije razmišljalo o zaokretu u karijeri.

Očito je prošla godina utjecala na stavove ispitanika i postali su lojalniji; manje razmišljaju o promjeni posla i na prvom mjestu im je sigurnost radnog mjesta.

Suprotno općeprihvaćenom stajalištu da su mlađi sudionici tržišta rada skloniji češće mijenjati poslodavce u odnosu na druge skupine radnika, istraživanje opovrgava takvo razmišljanje. Naime, mlađi zaposlenici u najmanjoj mjeri često razmišljaju o promjeni poslodavca (45%), a svaki četvrti radnik mlađi od 32 godine nikad ne razmišlja o novom poslu.

Bez dvojbe, najodaniji radnici su oni koji već rade za svog savršenog poslodavca". Svega 11% ispitanika koji su izjavili da rade kod svog poslodavca prvog izbora često razmišlja o promjeni poslodavca, dok svaka druga osoba (53%) uopće ne razmišlja o promjeni. Za razliku od njih, 58% radnika koji ne rade kod svog poslodavca prvog izbora često razmišlja o promjeni poslodavca, dok 11% uopće ne razmišlja o promjeni.

Kad bi to bilo potrebno, za poslodavca prvog izbora spremni smo preseliti čak i u drugu državu.

Više od polovice ispitanika tvrdi da su spremni na rad u drugoj gradu/državi kada bi to bio uvjet za dobivanje posla kod našeg poslodavca prvog izbora (55%). Kad je o konkretnijim zemljama riječ, najspremniji smo na preseljenje u Njemačku i Austriju.

Selidbi su skloniji muškarci (65%) nego žene (51%) te mlađi ispitanici (59%), kao i radnici sa visokom stručnom spremom (60%) nego oni sa završenom srednjom školom (51%).

*Podaci su prikupljeni anketnim upitnikom Poslodavac Prvog Izbora koje provodi MojPosao. U istraživanju provedenom tijekom 2019. i 2020. godine sudjelovalo je gotovo 20.000 ispitanika

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!