Lutkarski festival u Dvoru Veliki Tabor

Vijesti

Natrag na Vijesti

Lutkarski festival u Dvoru Veliki Tabor

Foto: pr

Pozivamo vas i vaše prijatelje sljedeće subote u naš kasnosrednjovjekovni plemićki grad gdje će se održavati lutkarske predstave, žonglerski nastupi, interaktivne muzejsko-edukativne radionice i na kraju 2 videomappinga Living Tabor i Legenda o Veroniki Desinićkoj.

U Dvoru Veliki Tabor mogu se pogledati i izložbe:

Zbirka, a ne zbrka /Dječje igračke iz ostavštine Tihomila Stahuljaka/

Veliki Tabor u svjetlu otkrića

Tajanstvena gotika, Veliki Tabor i kapela svetog Ivana

Hladno oružje iz kulturno-povijesne zbirke Dvora Veliki Tabor

Obitelj Kavanagh-Ballyane iz malog Tabora

Nedužni, a krivi

Lupinizam

Dvor Veliki Tabor sa svojim renesansnim kulama na vrhu Huma Košničkog pokraj Desinića predstavlja jedan od prepoznatljivih kulturnih identiteta Hrvatskog zagorja. Uz Veliki Tabor vezane su legende i priče koje su se prenosile s koljena na koljeno i danas čine vrijednu nematerijalnu baštinu koja pridonosi prepoznatljivosti staroga grada. Živa nematerijalna baština isprepletena je s vrijednom materijalnom baštinom.

Dvor Veliki Tabor kroz svoje godišnje programe radi na očuvanju i prezentaciji usmene predaje o Veroniki Desinićkoj te na podizanju svijesti i njenoj promociji u suradnji s brojnim vanjskim suradnicima. Time nastojimo osigurati dostupnost nematerijalnog dobra javnosti te njeno prenošenje i njegovanje u izvornoj i drugim sredinama. Kroz mnoge naše akcije osiguravamo održivost, promociju, zaštitu te prenošenje tradicije na mlađe generacije.

Našim se nastojanjem 2014. godine usmena predaja o Veroniki Desinićkoj uvrstila u Registar kulturnih dobara RH – Listu zaštićenih kulturnih dobara, čime je utvrđeno da predaja o Veroniki Desinićkoj ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra.

U Dvoru Veliki Tabor može se pogledati izložba Legenda o Veroniki Desinićkoj – riječju i slikom koja nas upoznaje s umjetnicima koje je inspirirala ova Legenda.

U okviru izložbe Tajanstvena gotika – Veliki Tabor i kapela sv. Ivana (2012.) predstavljene su kasnogotičke zidne slike iz kapele sv. Ivana, na susjednom brijegu , kapele, koju je, pretpostavlja se dao sagraditi i oslikati upravo Fridrik II Celjski u spomen na Veroniku ali i u znak zahvalnosti crkvi za ozakonjenje njihovog vanbračnog sina Ivana.

Realizirano je nekoliko muzejsko-edukativnih radionica za djecu s temom Veronike Desinićke (Veronika memory), Zbornik dječjih likovnih radova s istom temom (u suradnji s osnovnim školama), snimljena je radio – emisija Zagorska ruža. Veronika i Fridrik inspirirali su i srednjovjekovno putujuće kazalište koje djeluje u Velikom Taboru – IOCULATORE koji izvode lutkarsku predstavu Veronika Desinićka.

Zajedno s Pokrajinskim muzejom Celje realizirana je 2018. izložba u Celju Veronika Deseniška v slovensko-hrvaškem spominu.

U okviru EU projekta Living castles realizirali smo 3D video mapping Legenda o Veroniki Desinićkoj koji će se u večernjim satima projicirati na zidove Dvora Veliki Tabor.

U tijeku je provođenje projekta “p.s Pokreni solidarnost – Europsko izdanje”, u kojem sudjeluje preko 150.000 učenika iz Španjolske, Poljske, Francuske, Italije, Slovenije i Hrvatske. U projekt su uključeni i Osnovna škola Đure Prejca iz Desinića i Dvor Veliki Tabor – uključujući lokalno u Europski kontekst – progovara se o položaju žena kroz generacije, u što je, naravno, uključena i Veronika Desinićka. Više o ovom projektu moći ćete saznati na Lutkarskom festivalu.

Posljednja u nizu aktivnosti je Aplikacija za mobitel, izrađena u okviru 26. EMA-e, Edukativne muzejske akcije 2021. (Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva). Uz pomoć ove aplikacije moći ćete se upoznati s „Legendama i pričama iz Dvora Veliki Tabor“ a biti će predstavljena i promovirana u okviru Lutkarskog festivala.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!