Tri od četiri osobe razmišljaju o prekvalifikaciji, uglavnom u smjeru informacijskih tehnologija

Vijesti

Natrag na Vijesti

Tri od četiri osobe razmišljaju o prekvalifikaciji, uglavnom u smjeru informacijskih tehnologija

Foto: pr

Godina iza nas podučila nas je koječemu, a vjerojatno najvažnije saznanje je ono da smo sposobni mijenjati se. I to u kratkom vremenu.

Međutim, jesmo li u neizvjesnim vremenima poput ovih spremni napustiti poznato okruženje, makar ono za nas bilo nepoticajno, kako bismo sreću potražili negdje drugdje?

I jesu li nemogućnost zapošljavanja u struci, nezadovoljstvo trenutnom kvalifikacijom i san o bavljenju određenim zanimanjem dovoljni razlozi kako bismo donijeli odluku o prekvalifikaciji i, slijedom toga, pronalasku novog posla?

Odgovore na ova pitanja doznao je portal EduCentar provođenjem ankete na temu prekvalifikacije u kojoj je sudjelovalo više od 1.100 ispitanika.

Tri od četiri osobe razmišljaju ili su se već prekvalificirali

Prema rezultatima ankete čak 77% ispitanika razmišlja o prekvalifikaciji i to prvenstveno zbog želje za pronalaskom (boljeg) zaposlenja. Uglavnom maštamo o doškolovanju za zanimanja iz područja informacijskih tehnologija, a visoko kotiraju" i prekvalifikacije za sljedeće profesije: farmaceutski tehničari, medicinske sestre, fizioterapeuti, knjigovođe, dentalni asistenti, frizeri i kozmetičari.

Manji dio ispitanika (5%) već se prekvalificirao. Kao najčešće razloge prekvalifikacije ispitanici također navode mogućnost lakšeg i boljeg zaposlenja, ali i to što su završili formalno školovanje u području koje ih ne interesira te su odlučili slijediti svoje snove.

Petina anketiranih (18%) uopće ne razmišlja o prekvalifikaciji, u prvom redu zbog nemogućnosti financiranja takve edukacije, ali i zato što su se formalnim obrazovanjem već školovali za ono čime se žele baviti.

S druge strane, dio ispitanika uopće ne vidi svrhu prekvalifikacije kada već na formalnoj razini postoje školovanja za sva zanimanja.

*Važno je napomenuti kako je portal EduCentar namijenjen edukaciji i obrazovanju te su stoga i njegovi posjetitelji skloniji razmišljanju o edukacijama nego što je to opća populacija.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!