OTVARANJE IZLOŽBE FRANKOPANSKI GRADOVI I UTVRDE S PODRUČJA PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE NA POVIJESNIM FOTOGRAFIJAMA I RAZGLEDNICAMA

Vijesti

Natrag na Vijesti

OTVARANJE IZLOŽBE FRANKOPANSKI GRADOVI I UTVRDE S PODRUČJA PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE NA POVIJESNIM FOTOGRAFIJAMA I RAZGLEDNICAMA

Foto: pr

U sklopu programa obilježavanja 350. godišnjice pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana smaknutih 1671. u Bečkom Novom Mjestu, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka otvara izložbu Frankopanski gradovi i utvrde s područja Primorsko-goranske županije na povijesnim fotografijama i razglednicama.

Frankopani (Frankapani) su kao jedna od najznačajnijih i najstarijih hrvatskih plemićkih obitelji ostavili mnogobrojna svjedočanstva svojega djelovanja, pokretna i nepokretna kulturna dobra. Najvidljiviji su znak njihove vlasti mnogobrojni gradovi i utvrde koje su podigli. Već automatski, zahvaljujući projektu “Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana”, povezujemo povijest dvadesetak dobro znanih mjesta, osobito na području otoka Krka, Vinodola i Gorskoga kotara uz tu slavnu obitelj, iako se može se reći kako gotovo da nema mjesta istočno od Rječine, južno od Kupe i zapadno od Cetine, a da na neki način ne govori o Frankopanima.

Prije stotinu godina Gjuro Szabo, jedan od prvih hrvatskih muzeologa i konzervatora, napisao je da „i nijemi kamen može mnogo pričati, ali će to razumjeti samo onaj, koji se potrudi, da taj govor i razumije, dok će svakomu drugom ostati kamen tek kamenom, a razvalina bit će mu pusta hrpa kamenja“.

Stoga, vizualnom građom iz fundusa Muzeja – zemljopisnim kartama, nacrtima, knjigama, razglednicama, povijesnim fotografijama i grafikama predstavljamo frankopanske posjede s područja Primorsko-goranske županije i podsjećamo na njihove mijene posljednjih stotinjak godina zabilježene objektivom fotoaparata i sačuvane u brojnim reprodukcijama.

Iako je virtualno predstavljanje muzejske građe postalo posljednjih godina jedan od imperativa muzejske djelatnosti i komunikacije s posjetiteljima, originalni muzejski predmet nikad nije mogao biti u potpunosti zamijenjen. Stoga smo, nadajući se da će okolnosti dopustiti posjet izložbi, u naš velebni atrij postavili izložbu koja željno iščekuje posjetitelje.

A za svaki slučaj izložba je u virtualnoj inačici dostupna na poveznici http://frankopani.ppmhp.hr.

Izložba je financirana sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!