Građani ne očekuju veći pad potražnje za radnom snagom, kao niti nagli rast tržišta rada

Vijesti

Natrag na Vijesti

Građani ne očekuju veći pad potražnje za radnom snagom, kao niti nagli rast tržišta rada

Foto: pr

Godinu dana nakon što je u Hrvatskoj na snagu stupio prvi lockdown, tržište rada se polako, ali sigurno oporavlja i posljednjih tjedana primjećujemo rast oglasa za posao. Međutim, i dalje smo poprilično daleko od onih pretkriznih brojki, što znači da se tržište rada nije u potpunosti oporavilo. Kratkom anketom, u kojoj je sudjelovalo gotovo 1500 ispitanika, MojPosao je istražio što naši sugrađani misle kada će doći do potpunog oporavka tržišta rada.

Tržište rada još neko vrijeme će stagnirati

Najviše ljudi, njih gotovo polovica (47%), smatra kako na tržištu rada neće kao prošle godine doći do naglog pada, ali niti iznenadnog rasta, i to prvenstveno zbog toga što smatraju da je pandemija nanijela tako veliku štetu gospodarstvu da će nam trebati mnogo vremena da se izvučemo iz krize.

Kako ističu, zbog neizvjesne situacije poslodavci nisu pretjerano skloni novom zapošljavanju, turistička sezona je još „na ledu“, a ako je i bude, poslodavci će zapošljavati u zadnji čas. Sve ovo, smatraju naši ispitanici, neće dovesti do oporavka tržišta rada u prvoj polovici godine, već će ono nastaviti sa stagnacijom.

Više od trećine ispitanika (37%) smatra kako će tržište rada nastaviti padati kroz prvu polovicu godine, jer je napravljena šteta nepopravljiva u kraćem vremenskom razdoblju.

Tvrtke se masovno zatvaraju, likvidnost je loša, mali i srednji poduzetnici teško opstaju na tržištu, činjenica je da smo kao država uglavnom okrenuti uslužnim djelatnostima koja najviše pate zbog trenutne situacije.

Pad je siguran, kredite treba vratiti a pravo na rad se brani, to ljudi koji nisu na tržištu ne razumiju jer se njima isplaćuje plaća po dogovorenoj a ne po tržišnoj cijeni, neki su od komentara.

Najmanje ispitanika, njih 14%, smatra kako će tržište rada ipak živnuti već u prvoj polovici godine i to prvenstveno zbog nadolazeće turističke sezone. Prošla godina je svima bila šok pa ipak smo imali kakvu-takvu sezonu, kakvoj se nitko nije nadao u takvim vremenima. Iz tog razloga će ova sezona ipak biti bolja, možda ne na razinama 2019., ali svakako bolja nego 2020., poručuju.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!