Prvo ispitivanje ove vrste potvrdilo važnu ulogu glavnog direktora za održivi razvoj u nadolazećim godinama kada se poslovni prioriteti budu usklađivali s povezanim odgovornostima

Vijesti

Natrag na Vijesti

Prvo ispitivanje ove vrste potvrdilo važnu ulogu glavnog direktora za održivi razvoj u nadolazećim godinama kada se poslovni prioriteti budu usklađivali s povezanim odgovornostima

Foto: pr

Društva za pružanje financijskih usluga mogu igrati ključnu ulogu u prijelazu na niskougljično gospodarstvo utemeljeno na održivim financijama i autonomnom razvoju. Jako sam sretan zbog toga što izvješće koje su zajednički pripremili Institut za međunarodne financije i Deloitte pruža uvid u način na koji glavni direktor za održivi razvoj može pomoći u ostvarenju daljnjeg napretka”, izjavio je Axel Weber, predsjednik Instituta za međunarodne financije i predsjednik uprave banke UBS Group AG. „Jedno je sigurno: riječ je o zajedničkim naporima trgovačkih društava za koja je potreban snažan i strateški mandat te svako društvo mora iznaći vlastiti pristup koji odgovara njihovoj strukturi i kulturi.

Ispitivanje je otkrilo da glavni direktor za održivi razvoj postaje „vodeća osoba za definiranje smisla organizacije“ i da je odgovoran za razumijevanje i predviđanje promjena u vanjskom sustavu održivog razvoja te preobrazbu poslovnog modela svojeg društva kako bi ono spremno odgovorilo na novonastale izazove. Skoro svi ispitanici smatraju da će uloga glavnog direktora za održivi razvoj postati još važnija u sljedeće dvije godine s obzirom na to da je održivi razvoj i dalje ključan sektorski i globalni prioritet.

Suočavanje s klimatskom krizom iziskuje zajedničko djelovanje, a društva diljem svijeta moraju biti njegovi pokretači pa tako i hrvatske tvrtke i institucije”, izjavio je Zlatko Bazianec, rukovoditelj hrvatskog ureda Deloittea i partner u odjelu poslovnog savjetovanja. „Glavni direktori za održivi razvoj usredotočeni na mjerljive, odlučne radnje mogu pomoći u ostvarenju tog cilja. O tomu ovisi budućnost naših ljudi, planeta i profesija, a veći broj sektora već ima i jasni regulatorni smjer po ovom pitanju i očekivanja glede ispunjenja normi održivog razvoja. Mi u Deloitteu smo isto tako ponosni što radimo na ovim temama s UNDP-om i našim klijentima na uvođenju SGD 2030 normi i u našoj regiji.

Ostali ključni nalazi izvješća:

· Premda je manje od 15 % ispitanika izjavilo kako imaju glavnog direktora za održivi razvoj, više od 75 % izjavilo je kako imaju sličnu ili istovjetnu funkciju, od kojih su najčešće funkcije Voditelj odjela za održivi razvoj ili Voditelj odjela za okoliš, društvo i upravljanje.

· Premda se konkretne ovlasti glavnih direktora za održivi razvoj razlikuju koliko i društva u kojima rade, ispitivanje je utvrdilo tri ključne teme u pogledu općih odgovornosti glavnih direktora za održivi razvoj:

1. razumjeti vanjsko okruženje i ponuditi povezane uvide društvu

2. pomoći društvu u preoblikovanju strategije

3. osigurati promišljeno vodstvo i pomoći u usklađivanju timova kroz uključivanje, osposobljavanje i povezivanje.

· Ispitanici glavne direktore za održivi razvoj smatraju stratezima te utjecajnim osobama odgovornim za to da rezultati okolišnih, društvenih i upravljačkih pitanja postanu opipljivi za sve dijelove poslovanja. Za ostvarenje tog cilja ključnim se smatra umreženost, poznavanje organizacije i snažan naglasak na poslovanju.

· Jedna trećina ispitanika odgovara izvršnim direktorima. Glavni direktori za održivi razvoj koji izravno odgovaraju izvršnim direktorima izjavili su i kako je upravo taj odnos razlog učinkovitosti njihove uloge.

Nalazi ovog izvješća temelje se na odgovorima 80 direktora i viših rukovoditelja za održivi razvoj iz preko 70organizacija, uključujući glavne direktore za održivi razvoj, izvršne direktore, glavne direktore za rizike, kao i voditelje odjela za održivi razvoj, okoliš, društvo i upravljanje te strategiju.

Cijelo izvješće dostupno je ovdje : www.deloitte.com/hr/glavni_direktori_za_odrzivi_razvoj.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!