Novo normalno predstavlja kombinaciju rada od kuće i dolazaka u ured

Vijesti

Natrag na Vijesti

Novo normalno predstavlja kombinaciju rada od kuće i dolazaka u ured

Foto: pr

Četvrtina zaposlenika i dalje barem povremeno radi od kuće

U proteklih godinu dana gotovo dvije trećine zaposlenih (62%) u Hrvatskoj je barem povremeno radilo na daljinu. S druge strane, svaki treći radnik (38%) je cijelo vrijeme radio na svom uobičajenom mjestu rada (uredu, tvornici, trgovini i slično) i u niti jednom trenutku nije bio u prilici raditi od kuće.

Među ispitanicima koji su radili od kuće, njih 27% se u međuvremenu vratilo u urede. Svaka četvrta osoba (25%) u kontinuitetu radi od doma, dok su trećini zaposlenih njihovi poslodavci omogućili kombiniranje ta dva oblika radnog odnosa pa tako oni dio vremena rade od kuće, odnosno dolaze u tvrtku.

Od kuće bi u većoj mjeri radili ispitanici koji su to iskusili

Ispitanike smo upitali i žele li (i dalje) raditi od kuće. Među onima koji su unazad godinu dana iskusili rad iz udobnosti vlastitog doma dvojbi nema – 84% želi zadržati mogućnost barem povremenog rada od kuće, dok 16% ispitanih priželjkuje konačni povratak u urede. S druge strane, dvije trećine radnika (69%) koji dosad nisu imali priliku posao odrađivati od doma htjeli bi iskušati tu opciju, dok 41% ljudi nema nikakvu želju za radom na daljinu.

Povratak na staro ili novo normalno?

Neke tvrtke su svoje zaposlenike krenule vraćati u urede, barem one koji su se cijepili, odnosno one koji su preboljeli COVID-19. S takvom odlukom se ne slažu svi u jednakoj mjeri - 45% onih koji su imali mogućnost rada od kuće ne slaže se s takvom praksom, dok takvu odluku smatra pogrešnom svega 12% ispitanika koji nikad nisu imali mogućnost rada od kuće.

Nema smisla da se radnici ne vraćaju na posao ukoliko su preboljeli COVID-19. S druge strane, liječnike i medicinske sestre nitko ništa ne pita, vratiti se moraju, jer radeći od kuće ne mogu pomoći pacijentima! Ne bi trebalo raditi razliku između npr. poslova u uredu i trgovaca, ugostiteljskih djelatnika...“, poručuje jedan od sudionika istraživanja.

Ispitanici koji su protiv povratka na radno mjesto samo zato jer je netko prebolio koronavirus naglašavaju kako bi se tu moglo raditi o diskriminaciji te da nije bitno gdje se posao obavlja, već na koji način, odnosno koliko kvalitetno ga odrađujemo.

Nema garancije da se neće ponovo zaraziti. To je diskriminacija. Zaposlenicima treba dati mogućnost izbora žele li raditi iz ureda ili od doma, naravno u skladu s mogućnostima radnog mjesta“, smatra jedan ispitanik.

Čak 91% radnika koji nisu iskusili rad od kuće smatra kako bi se cijepljeni zaposlenici trebali vratiti na uobičajena radna mjesta, odnosno u urede. Međutim, ispitanici koji su imali mogućnost rada od kuće ipak su nešto suzdržaniji prema toj opciji. Kako naglašavaju, rad od kuće nije nikakva nagrada nego samo drugačiji oblik rada koji zahtijeva jednako ozbiljan angažman radnika. Smatraju kako nema potrebe da se zaposlenike prisiljava na povratak, ako svoje obveze mogu odrađivati od doma.

Ako im posao ne ovisi o lokaciji radnog mjesta onda ne vidim smisao u nužnom povratku u ured (osim ako je to želja zaposlenika)“, komentiraju.

Nastaviti s radom od kuće

Općenito gledajući, 81% ispitanika koji su u posljednjih godinu dana radili od kuće smatra kako je rad na daljinu potrebno omogućiti i nakon završetka pandemije.

S druge strane, to mišljenje dijeli svega trećina (36) onih koji nisu iskusili rad od kuće. Oni su pak u većoj mjeri (44%) stava da je rad od kuće bespotreban u normalnim okolnostima te da bi svi trebali raditi na radnom mjestu. To smatra svega 13% onih koji su radili od kuće.

O istraživanju:

Istraživanje je provedeno na gotovo 400 ispitanika, od kojih su 61% žene, a 39% muškarci. Najviše ispitanika, njih 38% ima između 31 i 40 godina, 22% ih je starije od 41 godinu, a 20% je u dobi od 26 do 30 godina te mlađe od 25 godina. Većina ispitanika (75%) su zaposleni.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!