Virtualna stvarnost, virtualni posjeti liječniku, računalstvo na oblaku i sportska tehnologija postaju sve prisutniji

Vijesti

Natrag na Vijesti

Virtualna stvarnost, virtualni posjeti liječniku, računalstvo na oblaku i sportska tehnologija postaju sve prisutniji

Foto: pr

U 2021. godini više od 400 milijuna posjeta liječniku diljem svijeta održat će se virtualno

Globalna potrošnja na računalstvo na oblaku rast će 7 puta brže nego sveukupna potrošnja na informacijsku tehnologiju

Potrošnja na slušalice za virtualnu stvarnost porasla za 100 % u 2019. godini

Globalno tržište za računarstvo na rubu mreže narast će na 12 milijardi USD

Tržište sportske tehnologije zabilježilo je povećan interes poduzetničkog kapitala, s preko 3000 globalnih transakcija i ciklusa financiranja u 5 godina

Zagreb, 4. siječnja 2021. – Deloitte je objavio 20. izdanje svojih „Predviđanja u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija” u kojima je predstavio načine na koji globalni trendovi u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija mogu utjecati na poduzeća i potrošače diljem svijeta. Osim toga, u Predviđanjima je istaknuto koliko je navedenih trendova rezultat gospodarskih i društvenih učinaka globalne pandemije, a koji su doveli do porasta videotehnologija, virtualnih tehnologija i tehnologija na oblaku te segmenata medija kao što je sport.

Premda su neke tehnologije rasle u skladu s očekivanjima, globalna je pandemija prouzročila dosad nezapamćeno ubrzanje razvoja tehnologije koji je korjenito promijenio način na koji živimo i radimo“, izjavio je Kruno Škrinjar, direktor u Deloitteovom odjelu poslovnog savjetovanja. „Veliki niz poduzetničkih i potrošačkih tehnologija – od mreže 5G, preko računalstva na oblaku, pa sve do virtualne stvarnosti – i dalje će osiguravati prilike za globalni poslovni ekosustav.“

Odlaske liječniku zamijenit će videopregledi

Jedan od učinaka pandemije bolesti COVID-19 je pokretanje trenda telemedicine, uključujući liječničke videopreglede. Globalna pandemija ne samo da je omogućila uklanjanje zakonodavnih prepreka za videopreglede, već je i pomogla korisnicima da bolje shvate i iskoriste prednosti aplikacija za videopozive, osobito onima starijim od 65 godina.

Unatoč početnim strepnjama, Predviđanja u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija ilustriraju koliko je korisnika (i liječnika) spremno na prelazak na virtualne preglede, uključujući videopreglede. Deloitte predviđa da će postotak virtualnih liječničkih videopregleda u 2021. godini porasti na 5 % diljem svijeta, što je porast u odnosu na procijenjeni 1 % za 2019. godinu. Čak je i jednoznamenkasti rast važan: samo u 2019. godini u 36 država OECD-a zabilježeno je 8,5 milijardi liječničkih pregleda, ukupne vrijednosti otprilike 500 milijardi USD.

Obrazovni sustav i poduzetnici biraju virtualnu stvarnost

Tržište slušalica za virtualnu stvarnost sve je veće zbog porasta popularnosti interaktivnih tehnologija među poduzetnicima i u obrazovnom sustavu. Deloitte predviđa da će, s obzirom na kupnje korporacija i obrazovnih institucija, prihodi od prodaje slušalica za virtualnu, poboljšanu i mješovitu stvarnost, odnosno proširenu i digitalnu stvarnost, za potrebe poduzetnika i obrazovne potrebe porasti za 100 % u 2021. godini u usporedbi s razinama iz 2019. godine.

Tržišni rast za tu vrstu slušalica već se ubrzao na nekim tržištima zbog toga što je rizik od zaraze bolesti COVID-19 primorao učitelje i učenike da stvarnu učionicu zamijene virtualnom. Pandemija povećava priliku za dokazivanje vrijednosti slušalica te će se njihova zastupljenost povećati nakon što pandemija završi zbog raznih drugih koristi koje one sa sobom nose, kao što su niži troškovi, veća sigurnost i bolje usvajanje znanja.

Pandemija potaknula porast računalstva na oblaku

Neki mjerni podaci upućuju na to da je tržište računalstva na oblaku raslo brže u 2020. godini nego u 2019. godini. Prema Predviđanjima u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija, taj je porast rezultat povećanja potražnje uslijed pandemije bolesti COVID-19, potpunih zatvaranja i poslovnog okruženja koje podrazumijeva rad na daljinu. Deloitte predviđa da će rast prihoda ostati veći od 30 % u razdoblju od 2021.do 2025. godine jer se društva odlučuju na računalstvo na oblaku kako bi uštedjela novac, postala agilnija i pokrenula inovaciju.

Zbog pandemije se sve više poduzeća odlučuje na računalstvo na oblaku te će to tržište vrlo vjerojatno iz pandemije isplivati jače no ikad. Pružatelji usluga računalstva na oblaku i ostali članovi njegova ekosustava imat će i priliku iskoristiti povećanu uporabu te tehnologije, dok će njezini korisnici moći pronaći nove načine na koji oblak može proizvesti vrijednost. U bliskoj budućnosti tehnologije na oblaku mogu postati najzastupljenija rješenja za sve vrste poslovanja.“ ističe Zlatko Bazianec, rukovoditelj hrvatskog ureda i partner u Deloitteovom odjelu poslovnog savjetovanja.

Žene i tehnologija mijenjaju svijet sporta

Premda se broj sportskih događaja smanjio tijekom 2020. godine, mogućnost za rast u konačnici nije. Deloitte predviđa da će se dva najveća trenda u sportu – povećana monetizacija ženskog sporta i uporaba digitalne tehnologije za stvaranje hiperkvantificiranog sportaša – nastaviti uzlaznom putanjom.

Ženski se sport kreće prema ostvarenju vrijednosti od preko milijardu dolara u nadolazećim godinama. Njegova mogućnost pridobivanja znatne televizijske publike, ostvarenja vrijednosti za sponzore i privlačenje obožavatelja više je puta dokazana u proteklom desetljeću. S obzirom na način na koji je COVID-19 ubrzao detaljno preispitivanje brojnih aspekata društva, Deloitte predviđa da će se i ženski sport poimati, promicati i komercijalizirati na nove načine.

U tijeku je još jedna promjena u sportu: prikupljanje i analiza podataka o sportašima. Podaci o sportašima sve se češće pribavljaju u stvarnom vremenu te je sada moguće mjeriti pokazatelje unutar i izvan tijela, na temelju kojih nastaju stotine mjernih podataka za donošenje odluka – te se, u suštini, rađa digitalni sportaš. Hiperkvantificirani sportaš ima izniman potencijal i Deloitte predviđa da će do kraja 2021. godine brojne profesionalne sportske lige uspostaviti nove politike u pogledu prikupljanja, uporabe i komercijalizacije podataka o igračima.

Četvrta industrijska revolucija na rubu

Računalstvo na rubu – kombinacija napredne bežične povezivosti, kompaktne procesorske snage i umjetne inteligencije blizu uređaja koji iskorištavaju i proizvode podatke – već je zaintrigiralo neke od najvećih društava za tehnologiju i komunikacije na svijetu. Deloitte predviđa da će u 2021. godini globalno tržište računalstva na rubu ostvariti 12 milijardi američkih dolara s prosječnom godišnjom stopom rasta od oko 35 %. Predmetno je povećanje uglavnom rezultat rada telekomunikacijskih društava i širenja njihovih 5G mreža te jako velikih pružatelja usluga računalstva na oblaku. Visokokapitalizirani predvodnici mogu olakšati uvođenje računalstva na rubu društvima iz nekoliko sektora.

Dodatne teme Predviđanja u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija za 2021. godinu

Početak vala 8K: Prihodi od prodaje televizora rezolucije 8K vrlo će vjerojatno iznositi 5 milijardi američkih dolara u 2021. godini, dok će oprema i usluge za stvaranje sadržaja za televizore rezolucije 8K ostvariti dodatne prihode od više stotina milijuna američkih dolara. Razotkrivanje zdravstvenog mita o mreži 5G: Zabrinutost zbog zdravstvenih rizika uvođenja mreže 5G ustvari nije osnovana. Deloitte smatra da postoji iznimno mala vjerojatnost da će zračenje mobilne mreže 5G i telefona 5G utjecati na zdravlje bilo kojeg pojedinca u 2021. godini. No kako bi informiranje o mreži 5G djelotvorno otklonilo popularne strahove, ono mora biti zanimljivo, dosljedno i sveprisutno te mora započeti smjesta. Nova generacija pristupnih radijskih mreža: Otvorene i virtualne pristupne radijske mreže omogućuju operaterima mobilnih mreža smanjenje troškova i povećani izbor dobavljača pri uvođenju mreže 5G.

Već dvadesetu godinu zaredom Deloitteova „Globalna predviđanja u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija“ donose pregled glavnih svjetskih trendova u tom sektoru. Više o globalnim predviđanjima u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija dostupno je ovdje: http://www.deloitte.com/hr/tmt-predictions-2021.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!