KONFERENCIJA ZA NOVINARE POVODOM PREDSTAVLJANJA PROJEKTA ČUDOTVORNICA ZA 5! 21. prosinca 2020. u 11 sati

Vijesti

Natrag na Vijesti

KONFERENCIJA ZA NOVINARE POVODOM PREDSTAVLJANJA PROJEKTA ČUDOTVORNICA ZA 5! 21. prosinca 2020. u 11 sati

Foto: pr

U istočnom dijelu perivoja nekadašnje Guvernerove palače mađarski arhitekt Alajos Hauszmann osmislio je vrtni paviljon. No vremena se mijenjaju. Od guvernerove rezidencije, arhitektonskog dragulja koji i danas markira urbanu vizuru našega grada i snagom svojega arhitektonskog izričaja progovara o vremenu najvećega napretka Rijeke, do muzeja – mjesta na kojem se snažnije no u ijednom gradskom prostoru isprepleću prošlost, sadašnjost i budućnost, prošlo je više od stotinu godina. U palači više nema guvernera. U njemu je danas Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, jedna od najznačajnijih i najprepoznatljivijih ustanova u kulturi ne samo u gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji.

Muzej je prepoznatljiv po svojem bogatu fundusu i smještaju u velebnu neorenesansnom zdanju velikana mađarskoga graditeljstva Alajosa Hauszmanna, ali i po izložbenoj, izdavačkoj i edukativnoj djelatnosti koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj onih koji u programima muzeja nalaze djeliće vlastite prošlosti i povijesti, one korijene koji čovjeka zauvijek vežu uz prostor predaka, djetinjstva i odrastanja. Posvećujući veliku pozornost djeci, osobito onoj predškolskoga i osnovnoškolskoga uzrasta koja se ponekad upravo u muzeju prvi put susreću s temama baštine, s muzejom, prostorom drugačijim od onog u kojem se obično kreću, sa svojom i prošlošću njihovih roditelja, baka i djedova – nekadašnji vrtni paviljon osmišljen je kao prostor namijenjen najmlađima, prostor u kojem se – uz igru – rade prvi koraci u bogat i čaroban svijet baštine.

I tako je od vrtnog paviljona do bučna, šarena i razigrana prostora u kojem djeca vode glavnu riječ prošlo više od jednog stoljeća. Oranžerija više nema, a vrtni paviljon danas je Čudotvornica… – muzejska radionica i igraonica čijih 5 veselih godina obilježavamo ovim projektom. Njime se osvrćemo na proteklih pet godina, predstavljamo sadašnjost i u izmijenjenim okolnostima rada Čudotvornice koje nam je nametnula pandemija bolesti COVID – 19 ali, vjerujući u bolje sutra, razmišljamo o budućnosti nadajući se da će Čudotvornica ponovno biti veselo, razigrano i bučno mjesto učenja kroz igru, upoznavanja baštine, susreta i prijateljstava, smijeha i zabave…

IZLOŽBA

DJEČJI RADOVI NASTALI NA RADIONICAMA MUZEJSKOG MALOG ATELJEA

autorice izložbe: Denis Nepokoj, Andrea Samaržija

suradnica: Nina Licul

tehnički postav: Dino Marković

Izložba – kroz četiri tematske cjeline: Palača i Muzej, Izložbe, Fundus, Rijeka – predstavlja likovne radove nastajale tijekom 5 godina djelovanja Muzejskog malog ateljea MuMA-e pod vodstvom Nine Licul te dijelove scenografije predstava Dramaca iz Guvera pod vodstvom Zorana Josića.

Budući da je program MuMA-e i Dramaca usko vezan uz muzejski fundus i povremene izložbe izložen je i dio građe Muzeja koja je i polaznicima MuMA-e i Dramcima inspiracija za njihovo kreativno stvaralaštvo.

KATALOG

ČUDOTVORNICA ZA 5!

izdavač: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

za izdavača: Nikolina Radić Štivić

autorice teksta: Andrea Samaržija, Denis Nepokoj, Nina Licul

dizajn: Vesna Rožman

Katalog Čudotvornica za 5! šareni je i veseli prikaz pet godina Čudotvornice – muzejske radionice i igraonice namijenjene prvenstveno djeci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta te srednjoškolcima. Od ideje i uređenja prostora, pojma učenja u muzeju do predstavljanja programa za djecu različita uzrasta i sklonosti te izvannastavnih programa i promišljanja o budućnosti Čudotvornice ne samo u uvjetima „novog normalnog“, katalog je iscrpan izvor informacija svima koji svojoj djeci žele pružiti što raniji kontakt s baštinom, naučiti je prepoznati i cijeniti i omogućiti im kvalitetno provođenje slobodna vremena u društvu vršnjaka.

Projekt je financiran sredstvima Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!