Quo Vadis, Aida? Jasmile Žbanić najbolji je film Londonskog tjedna filma

Vijesti

Natrag na Vijesti

Quo Vadis, Aida? Jasmile Žbanić najbolji je film Londonskog tjedna filma

Foto: PR

Spomenute nagrade samo potvrđuju izvanredan festivalski put filma te nastavljaju niz priznanja započet tijekom svjetske premijere na venecijanskoj Mostri u rujnu ove godine. Film Quo Vadis, Aida? u Hrvatskoj i regiji prikazuje se online na platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba gdje će biti dostupan svim gledateljima do kraja prosinca 2020.

Quo Vadis, Aida? film je koji progovara o genocidu u Srebrenici, a o procesu rada Jasmila Žbanić kaže: Osjećala sam ogromnu odgovornost pri odabiru načina da ispričam ove događaje. Ponekad mi se činilo kao da hodam po minskom polju. Aidina drama i njezine emocije srce su ove priče. Želim da film kod publike pobudi osjećaje i pitanja koja postavlja. Da su nizozemski vojnici pokazali više empatije, bi li ova tragedija imala tako strašan ishod? Čak i kad nas institucije i vlade iznevjere, još uvijek imamo slobodu osjećati druge i pomagati drugima. No mi smo stalno vođeni osjećajima sebičnosti – jer kapitalizmu je potrebna sebičnost da preživi, ali to vodi Zemlju i sve nas prema katastrofi, dodaje Žbanić.

Režiju i scenarij potpisuje Jasmila Žbanić, a u filmu nastupaju Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović, Boris Isaković, Raymond Thiry, JohanHeldenbergh i drugi.

Film Quo Vadis, Aida? svjetsku je premijeru imao na 77. venecijanskoj Mostri uz izvanredan prijem kod publike i kritike, da bi se potom predstavio na relevantnim filmskim festivalima diljem svijeta: međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, festivalima u Hamburgu (Njemačka) i Antaliji (Turska), egipatskom El Gouna festivalu, u Busanu u Južnoj Koreji, na Viennaleu u Austriji, festivalu New Horizons u Poljskoj, Festivalu europskog filma u španjolskoj Sevilli, meksičkom Los Cabos International Film Festivalu, na francuskom Arras Film festivalu te na Međunarodnom filmskom festivalu u Macau u Kini. Dosad je osvojio niz priznanja – na venecijanskom festivalu čak tri: nagradu UNIMED koja se dodjeljuje za najbolji film koji se bavi kulturnim razlikama i slobodom umjetničkog izražavanja, nagradu Brian Saveza racionalističkih ateista i agnostika te nagradu SIGNIS Svjetske katoličke organizacije za komunikacije, na festivalu u Antaliji ovjenčan je nagradom za najbolji strani film, dok je na festivalu El Gouna osvojio Zlatnu zvijezdu za najbolji film, a Jasna Đuričić priznanje za najbolju žensku ulogu. Na Arras Film festivalu osvojio je nagradu Zlatni atlas za najbolji film. Također, Quo Vadis, Aida? ovogodišnji je bosanskohercegovački kandidat za nagradu Oscar.

Pored redateljice i scenaristice Jasmile Žbanić, autorsku ekipu film čine: Christine A. Maier (direktorica fotografije),Hannes Salat(dizajner produkcije),Małgorzata Karpiuki Ellen Lens (kostimografkinje), Michaela Prayer (majstorica maske),Jarosław Kamiński (montažer), Igor Čamo (dizajner zvuka), Antoni Komasa-Lazarkiewicz (kompozitor).

Producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić (Deblokada, BiH). Film je realiziran u koprodukciji s Coop99 (Austrija), Digital Cube (Rumunjska), N279 Productions (Nizozemska), Razor Film (Njemačka), Extreme Emotions (Poljska), Indie Prod (Francuska) i Torden Film (Norveška). Partner filma je Radio-televizija Bosne i Hercegovine, u realizaciju filma su uključeni i Turska TRT, njemačko-francuska TV ARTE/ ZDF i austrijski ORF.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!