KAKO HRVATSKA TVRTKA KORIŠTENJEM SUSTAVA ZA OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE OSTVARUJE SVAKODNEVNE UŠTEDE

Vijesti

Natrag na Vijesti

KAKO HRVATSKA TVRTKA KORIŠTENJEM SUSTAVA ZA OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE OSTVARUJE SVAKODNEVNE UŠTEDE

Foto: pr

Hrvatska tvrtka Tepih centar kao vodeći trgovac u segmentu podnih obloga na području jugoistočne Europe pametnim korištenjem energije svojim primjerom još jednom pokazuje da je očuvanje prirode itekako moguće - naročito ako se odredi jednim od strateških ciljeva kompanije. Tako je za područje energije u sklopu otvorenog poziva Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u uslužnom sektoru", koji je objavila Europska unija kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020., ove godine do kraja realiziran projekt: ‘Uvođenje sustava korištenja obnovljivih izvora energije u poduzeće Tepih-centar d.o.o.’ koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

‘Ukupna vrijednost projekta iznosi 603.845,62 kuna, dok je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancirala iznos od 445.028,68 kuna. Svrha projekta bila je da se ugradnjom sunčane elektrane na vrh Upravne zgrade smještene na zagrebačkom Žitnjaku ostvari ušteda električne energije iz konvencionalnih izvora, a također mjerljivo smanji negativan utjecaj na okoliš - kroz značajno manju emisiju CO2’, pri predstavljanju projekta objasnio je Goran Fric, direktor Tepih centra. Prema njegovim riječima, konkretnije cilj projekta bio je postizanje uštede energije od 66.538 kWh godišnje, odnosno smanjenje korištenja energije isporučene iz konvencionalnih izvora za više od 20 posto kao i smanjenje emisije CO2 za čak 15,62 tone godišnje.

Nakon pripreme dokumentacije i ishođenja svih potrebnih dozvola, na Upravnoj zgradi Tepih centra dana 23.01.2020. godine., puštena je u trajni pogon sunčana elektrana za vlastite potrebe, priključne snage (AC) 42,50 kWp.

‘Životni vijek ovog sustava iznosi 25 godina, a već sada zadovoljava više od 50% potreba za električnom energijom u dnevnoj potrošnji električne energije. Cijeli sustav montiranja elektrane napravljen je bez negativnog utjecaja na okoliš, a materijal od kojeg je izrađena također je potakao iz prirode. Primjerice, najčešći materijal za proizvodnju sunčanih ćelija je silicij koji se dobiva iz pijeska i jedan je od najčešćih elemenata u Zemljinoj kori. Fotonaponski modul kojeg koristi iskorištava čak šestinu Sunčeve energije koja ga obasja te ga pretvara u električnu energiju. Ovakav način rada ne proizvodi buku i ne dovodi do ispuštanja štetnih tvari u atmosferu, a uz minimalno održavanje’, rekao je Goran Fric te dodao da su u Tepih centru ponosni na činjenicu što danas čak 203 komada fotonaponskih modula prosječne snage 300 Wp neprimjetno radi na očuvanju prirode, a uz velike financijske uštede za trenutno i buduće poslovanje tvrtke.

Također, ovaj projekt implementira europsku strategiju ‘Europa 2020’ i ‘Strategiju energetskog razvoja Republike Hrvatske’ te doprinosi europskim i nacionalnim ciljevima vezanim za klimatske izazove kao i održivom razvoju te zaštiti okoliša.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!