Objekti brige umjetnice Teute Gatolin

Vijesti

Natrag na Vijesti

Objekti brige umjetnice Teute Gatolin

Foto: pr

Brigu možemo shvatiti kao jednu od temeljnih odlika ljudske interakcije – brinemo jedni za druge, za sebe, za prostore u kojima se nalazimo. Brinemo kako bismo izgradili sadašnjosti, zamislili budućnosti i stvorili međuodnos s prošlošću. Briga je praktični oblik empatije te je osnov na kojem se gradi razumijevanje.

Umjetnica poziva sve zainteresirane da joj se pridruže u postavljanju instalacije te promišljanju što sve briga može biti, kojih vrsta, kakvih tekstura, u kojim predmetima, mjestima, događajima ili djelovanjima se ona iskazuje. Sudjelovanje je besplatno, no broj posjetitelja je ograničen. Zbog pridržavanja epidemioloških smjernica sudjelovanje posjetitelja će se odvijati u manjim grupama od 5 osoba kroz 3 termina. Molimo posjetitelje da odaberu jedan od niže navedenih termina te svoj dolazak najave mailom na lipapamti(et)ppmhp.hr ili telefonom na 0914440142.

Raspored grupa:

I. grupa → 13:00 do 15:30

II. grupa → 16:00 do 18:30

III. grupa → 19:00 do 21:00

Brigu ćemo misliti riječima, našim privremenim nastanjivanjem prostora lipajskih ruševina, radom u glini, zajedničkim vezenjem, objektima, somatskim pristupom pokretu/tijelu te drugim stvarima ili potrebama koje se budu formirale kroz dinamiku grupa i rast same instalacije.

Više o radu:

Umjetnički rad “Objekti brige” bavi se narativima brige – što ona jest, što može, kakva joj je uloga u razvoju ljudske civilizacije. Rad Teute Gatolin našu pažnju usmjerava ka dva tipa narativa o ljudskom razvoju – ka onom vezanom uz objekte nasilja, te onom vezanom uz objekte brige. Narativ objekata nasilja nažalost je onaj koji je često dominantan – carstva rastu ratnim osvajanjima, tehnologija se razvija “pokoravanjem” prirode. Sve su to “herojske priče” utjelovljene u objektima nasilja – maču, bodežu, puški. Iako zavodljive, one su u potpunom raskoraku sa stvarnim stanjem stvari u svijetu kojeg nastanjuju ljudi, flora, fauna i čiji su odnosi te potrebe utjelovljene u objektima brige. Briga jest krhka i nježna, no istovremeno je i veoma moćna pojava sposobna preoblikovati društvenu (i individualnu) stvarnost. Ona je politična, kulturna, socijalna, ekonomska, ekološka pojava koja prolazi i kroz sve ostale slojeve življenja. Briga je istovremeno djelovanje, osjećaj, misao i odluka.

Teuta Gatolin intermedijalna je umjetnica iz Zagreba, koja u svome radu najčešće istražuje tematike kaosa te onoga što im je blisko. Njezini su radovi često procesualni, te stvaraju iteracije samih sebe koje realizira sa suradnicima. U radu koristi medije prostorne instalacije, objekata,teksta, izvedbe te fotografije.

Rad “Objekti brige” dio je umjetničkog programa “Prepoznavanje odsustva” posvećenom sjećanju na 269 stradalih Lipljana, te trajnom ukazivanju na razorne posljedice nepoštivanja temeljnih ljudskih prava.

Program organizira Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka uz financijsku podršku Primorsko-goranske županije te Općine Matulji. Program čini dio pravca Doba moći projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!