JESENSKI GASTRO SPEKTAKL U CENTRU ZAGREBA

Vijesti

Natrag na Vijesti

JESENSKI GASTRO SPEKTAKL U CENTRU ZAGREBA

Foto: pr

Jesenski dani pred nama donose pravu gastro poslasticu kojoj ćemo teško odoljeti. Jela pripremana od jedne od najcjenjenijih gastro delicija na svijetu - istarskog tartufa u kombinaciji s vrhunskim namirnicama po kojima je Restoran Bota Šare nadaleko poznat bit će nam dostupna četiri dana ovaj tjedan u režiji jednog od ponajboljih hrvatskih chefova Davida Skoke.

Od 22. do 25. listopada u poslijepodnevnim terminima od 17h do 23h te za nedjeljni ručak od 12 do 17h uz standardnu ponudu restorana Skoko će pripremati poseban meni u kojem će kombinirati svoje kulinarske vještine, najbolje namirnice i istarski tartuf. Kroz ova nova jela bit će servirana riba, pašte, rižota i tjestenine. Tri prijedloga koja će se među ostalima naći na Danima tartufa u Boti su tartar od jadranske tune s tartufom, sabljarka u umaku od tartufa s crnim njokama te rižot od bukovača i šampinjona za koje Vam donosimo recepte.

Legende o tartufima zanimljive su i intrigiraju maštu baš kao što njihov miris intrigira nepca. Tako se nekada u davnoj prošlosti vjerovalo da su nastale od udara groma, često se povezuju uz razne vrste magije te su zbog toga često demonizirane. Danas je poznato da su tartufiipak samo vrlo rijetka vrsta jestivih gljivakoje rastu po zemljom, najčešće uz korijenje stabala. Izgledaju poput gomolja i često ih se izgledom uspoređuje s krumpirom.Imaju intenzivan zemljani miris koji hrani daje jedinstven okus. Uglavnom narastu od veličine trešnje do veličine jabuke, no ponekad se zna pronaći i znatno veći primjerak (poput slavnog Zigante Milleniuma od 1310g koji je registriran u Guinnesovoj knjizi rekorda kao najveći do tada pronađeni bijeli tartuf. U kulinarskom su svijetu najpopularnije dvije osnovne vrste: crni i bijeli tartuf.Koriste se u vrlo malim količinama koje su ipak dovoljne da svako jelo pretvore u gurmanski doživljaj. Aromu tartufa nije lako opisati pa asocijacije variraju od „šumskog poda“ i „mješavine čokolade i zemlje“ do „starih čarapa“, a često ih prati i epitet erotičnosti. Bez obzira na različite komentare, potraga za tartufima uvijek je višestruko veća od potražnje, zbog čega cijena može skočiti i do nevjerojatnih dvije tisuća eura po kilogramu.

Najpoznatije nalazište tartufa u Hrvatskoj jedolinarijekeMirne u Istri,atartufi rastu i diljem Europe, Azije, Sjeverne i Južne Amerike. Najznačajnijim nalazištima smatraju se Francuska i Italija.Tartufi se beru tek kad su zreli.Potragu ili takozvani lov vodi stručnjak tartufar dok same tartufe istančanim njuhom pronalaze trenirani psi. Nekad su to činile svinje, no danas je to rijetkost. Naime, iako su jako vješte u pronalaženju tartufa, sve što pronađu često same i pojedu. Zavirite u svijet tartufa na Danima tartufa u Bota Šare u Zvonimirovoj 124.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!