Otvoreno posebno izdanje ZagrebDoxa

Vijesti

Natrag na Vijesti

Otvoreno posebno izdanje ZagrebDoxa

Foto: PR

Ovogodišnje posebno izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox otvoreno je u nedjelju, 4. listopada u Kinu SC u Studentskom centru u Zagrebu. Festival je započeo projekcijom filma Bogovi Molenbeeka finske redateljice Reete Huhtanen, šarmantnim ostvarenjem o dječacima koji odrastaju u zloglasnoj briselskoj četvrti, podsjećajući nas na vječne vrijednosti poput zajedništva i solidarnosti. Uoči ovog filma publika je imala prilike pogledati i kratkometražni dokumentarac nagrađen posebnim priznanjem na Corona Short Film Festivalu: u filmu Osoba u redateljica Sunčica Ana Veldić bilježi nedavni odlazak iz potresom oštećenog stana u centru Zagreba na otok Murter, gdje otkriva zanimljiv prizor. Uoči projekcija publici su se obratili direktor ZagrebDoxa, Nenad Puhovski, i pročelnica Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Milana Vuković Runjić.

“Ovo festivalsko izdanje ne promoviramo kao šesnaesti po redu ZagrebDox, već kao posebno izdanje, i to iz nekoliko razloga, a jedan od njih su uvjeti u kojima se festival odvija. Međutim, premda je ovo izdanje festivala posebno – održava se u drugom prostoru, u neuobičajenom terminu i s nešto drugačijim programom – naša želja da publici predstavimo ove filmove upravo u kinu ostala je nepromijenjena. Za kinematografiju je iznimno važno da se publika druži, da razgovara o filmovima i da ih, naravno, pogleda na velikom platnu. U programima ovogodišnjeg ZagrebDoxa bit će za svakoga ponešto: od ozbiljnih, dramskih situacija, pa do filmova o značajnim događajima, a bit će i ljudskih priča, glazbenih filmova, ljudsko-pravaških te ekoloških tema… Vjerujemo kako smo napravili program u kojem ćete moći uživati, uroniti u njega i na neko vrijeme zaboraviti na stvarnost koja nas tišti ili možda, još važnije, smoći snage nastaviti dalje“, rekao je direktor ZagrebDoxa, Nenad Puhovski.

Milana Vuković Runjić, pročelnica Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, službeno je proglasila festival otvorenim uz sljedeće riječi: “Domaći dokumentarni film već desetljećima bilježi svoje vrhunce i prepoznat je u svijetu kao posebna kvaliteta. Drago mi je da se tradicija izvrsnog dokumentarnog filma nastavlja sve do danas i vjerujem da ćemo na ovogodišnjem ZagrebDoxu nastaviti gledati filmove zavidne kvalitete. Kod dokumentarnog filma vrlo je važna činjenica da on liječi od stereotipa i da omogućuje da čak i poznate priče sagledamo u puno bogatijoj vizuri. Doista, od svakog dokumentarnog filma možemo naučiti nešto novo o stvarnosti koja nas okružuje.“

U idućih tjedan dana, zaključno s nedjeljom, 11. listopada, u Kinu SC i Teatru &TD prikazat će se pedesetak dokumentaraca, pri čemu se filmovi u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji nalaze u utrci za glavnu festivalsku nagradu, Veliki pečat. Mali pečat osvojit će pak autorica ili autor filma iz natjecateljskog filma do 35 godina starosti, a na festivalu će se dodijeliti još i nekoliko posebnih nagrada: nagrada Movies That Matter, nagrada FIPRESCI te nagrada Mojoj generaciji, koju dodjeljuje direktor festivala. O najboljem filmu očekivat će i publika pa će, već tradicionalno, HT nagrada publike pripasti filmu s najvišom prosječnom ocjenom prema mišljenju gledatelja.

I u popratnom programu The Best of the Rest publiku očekuje niz ostvarenja s čitavim spektrom tema, uključujući i nekoliko domaćih naslova. U sklopu programa ZagrebDox Pro održat će se nekoliko događanja, među kojima su i masterclass predavanja redateljice Dane Budisavljević i producentice Miljenke Čogelje te britanske dokumentaristice Lucy Walker, koja će svoje predavanje održati online. Više informacija o programu ZagrebDox Pro-a potražite na sljedećoj poveznici.

Informacije o ulaznicama i raspored projekcija ovogodišnjeg ZagrebDoxa nalaze se na službenoj internetskoj stranici festivala: www.zagrebdox.net.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!