Unatoč pandemiji koronavirusa Deloitte i dalje na čelu „Velike četvorke“

Vijesti

Natrag na Vijesti

Unatoč pandemiji koronavirusa Deloitte i dalje na čelu „Velike četvorke“

Foto:

Revizorsko-konzultantska kuća Deloitte u protekloj je fiskalnoj godini, zaključenoj krajem svibnja 2020., ostvarila prihod od 47,6 milijardi dolara. Riječ je o porastu od 5,5 % u lokalnoj valuti i povećanju od 3,9 % u američkim dolarima, unatoč izazovima koje je prouzročila pandemija virusa COVID-19 u drugoj polovici godine. Ovime je Deloitte zadržao prednost u odnosu na konkurenciju. Slijede ga PwC, EY i KPMG.

Financijska godina 2020. priča je o dvjema polovicama”, izjavio je Punit Renjen, izvršni direktor Deloittea. „U prvom dijelu godine pružali smo usluge klijentima, ljudima i zajednicama kao inače, a onda nas je zadesila pandemija virusa COVID-19 i sa sobom donijela globalne poremećaje rijetko zabilježene u proteklih 175 godina. „Osnovni nam je prioritet ostao zdravlje i sigurnost naših ljudi. Od samog smo se početka odlučili na pristup „ljudi na prvom mjestu” i prepoznali potrebu za fleksibilnošću i potporom kako bismo se prilagodili novoj normalnosti.“ Unatoč tragičnom scenariju koji je pogodio milijune ljudi, i dalje smo usredotočeni na mentalno i fizičko zdravlje naših profesionalaca te se nastavljamo suočavati s dubinskim posljedicama pandemije na naše klijente i zajednice.

Najbrži rast, od 7,1 posto, Deloitte je ostvario od usluga konzaltinga zbog pružanja ciljanih rješenja utemeljenih na tehnologiji kako bi se klijentima pomoglo u oporavku i odgovoru na izazove kao što su virtualno radno mjesto, prekidi lanca opskrbe i dramatične promjene u potrebama klijenata. Odjel poreznih i pravnih usluga zabilježio je drugi najveći rast prihoda na globalnoj razini od 5,6posto pomažući klijentima u suočavanju s povećanom složenosti i promjenama u njihovu poslovanju zbog krize uzrokovane pandemijom virusa COVID-19.

U protekloj godini Deloitte je zaposlio 22.800 stručnjaka, što je u odnosu na prethodnu godinu porast od 7,3 posto te trenutno zapošljava 334.800 stručnjaka diljem svijeta.

Prema podjeli po regijama, najbrže je rastao prihod Azijsko-pacifičke regije stopom izraženoj u lokalnoj valuti od 6,6 posto, potom je uslijedio prihod Europe, Bliskog Istoka i Afrike (EMEA) sa stopom od 6,5 posto, te na kraju Sjeverna i Južna Amerika sa stopom rasta od 4,6.

Deloitte isto tako radi na suzbijanju klimatskih promjena te je razvio dva programa za poticanje odgovornih okolišnih izbora unutar organizacije i izvan nje. Oni obuhvaćaju globalnu, stratešku ponudu usluga koja podrazumijeva prošireni skup profesionalnih usluga i uvida kojima se klijentima nastoji pomoći u odgovoru na izazove povezane s klimatskim promjenama unutar njihova poslovnog lanca vrijednosti te prilagodbi tim izazovima. U okviru svoje strategije WorldClimate, Deloitte se obvezao ostvariti nultu stopu emisija do 2030., odnosno prije 2050. kao roka propisanog Pariškim klimatskim sporazumom te uspostaviti zeleno poslovanje s proširenim učinkom izvan poduzeća. Konkretni ciljevi obuhvaćaju smanjenje broja poslovnih putovanja, osiguravanje 100% energije iz obnovljivih izvora u Deloitteovim zgradama, zamjenu cjelokupnog voznog parka društva hibridnim i električnim vozilima te suradnju s najvećim dobavljačima pri donošenju ciljnih vrijednosti utemeljenih na znanstvenim dokazima.

Znamo da će pandemija, gospodarstvo, društveni sukobi i klimatske katastrofe u budućnosti staviti na kušnju sva poduzeća, uključujući nas. „Međutim, ne prihvaćamo stav da je budućnost predodređena. Mi je oblikujemo i nastavit ćemo je oblikovati stavljanjem ljudi, klijenata i zajednica na prvo mjesto i kontinuiranim poduzimanjem pravih mjera. Potreba za znanjem u području rješavanja problema, vještinama i iskustvom koje Deloitte nudi nikada nije bila veća. Namjeravamo iskoristiti te vještine kako bismo i dalje ostali predvodnici u rješavanju velikih pitanja kao što su gospodarska nejednakost i klimatska kriza”, izjavio je Zlatko Bazianec, rukovoditelj hrvatskog ureda i partner u Odjelu poslovnog savjetovanja.

Detaljnije na: www.deloitte.com/hr/annual-report-2020

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!