DRUŠTVO NAŠA DJECA DODIJELILO NAGRADE GRIGOR VITEZ NAJBOLJIM AUTORIMA ZA DJECU

Vijesti

Natrag na Vijesti

DRUŠTVO NAŠA DJECA DODIJELILO NAGRADE GRIGOR VITEZ NAJBOLJIM AUTORIMA ZA DJECU

Foto: PR

ZAGREB, 1. srpnja 2020. - U sklopu obilježavanja 70 godina djelovanja Društva „Naša djeca“, večeras su dodijeljene Nagrade „Grigor Vitez“ za najbolje knjige za djecu i mlade te ilustracije. Između 122 prijavljena rada, nagrade i priznanja su primili:

· KnjiževnikZoran Ferić za najbolji tekst za djecu u 2019. u ilustriranoj knjiziSAN LJETNE NOĆI(V.B.Z)

· KnjiževnikRoman Simić za najbolji tekst za djecu u 2019. u slikovniciJURA I GOSPOĐICA ZAVISSST(Profil knjiga)

· KnjiževnicaNada Mihaljević za najbolji književni tekst za mlade u slikovniciPUTOVANJE U MJESTU(Naklada Ljevak)

· IlustratorManuel Šumberac za najbolje ilustracije za djecu mlađe dobi u autorskoj slikovniciPOTRAGA(Profil knjiga)

· IlustratoricaVendi Vernić za najbolje ilustracije za djecu starije dobi u ilustriranoj knjiziSEDAM MAČAKA(Mala zvona)

· KnjiževnicaMorea Banićević, kojaje osvojila nagradu „Ptičica“ u kategoriji za najbolji roman u 2019. zaDVOJNIKE U TAMI(Hangar 7)

· KnjiževnicaNikolina Manojlović Vračari ilustratoricaJelena Brezovec, koje su osvojile nagradu „Ptičica“ u kategoriji za najbolju slikovnicu u 2019. zaOBLAK U ŽUTOM KAPUTU (Evenio)

Prilikom dobivanja nagrade, Zoran Ferić je izjavio: „Moram reći da me jako iznenadila Nagrada „Grigor Vitez“, tim više što sam ja kao dječji pisac tek negdje na početku karijere, iako mi se bliži 60. godina., no znate kako kažu da se u starosti sve više približavamo djetinjstvu. Najviše se zahvaljujem stručnom povjerenstvu što su mi ukazali čast i povjerenje i udijelili ovu Nagradu. Zahvaljujem se i malim, mladim čitateljima ove ilustrirane knjige, kao što se zahvaljujem uredništvu i svojoj nakladničkoj kući. Ova je knjiga nastajala 30 godina te se nadam da je ovo prva u nizu.

Posebno priznanje „Srebrna ptica“, za doprinos Nagradi „Grigor Vitez“, postumno je dodijeljena nedavno preminulom hrvatskom ilustratoru Ivanu Vitezu, a nagradu je preuzela njegova supruga Aleksandra Vitez s obitelji.

Svim dobitnicima je čestitala ministrica kulture dr.sc. Nina Obuljen Koržinek te književnice i prošle dobitnice Nagrade „Grigor Vitez“ Silvija Šesto i Sanja Pilić. Dodjelu nagrada je vodila Ida Prester.

U okrilju Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske, koji ove godine obilježava 70. rođendan, Nagrada „Grigor Vitez“ izrasla je u najviše, najprestižnije priznanje za književna i likovna ostvarenja u knjigama za djecu. Stalnim njegovanjem vrlo visokih kriterija i odabirom vrhunskih stvaralačkih dostignuća naših umjetnika, nagrađena djela postala su dio nacionalnog književnog blaga. Ponosni smo i sretni što su u 5 desetljeća života Nagrade, mnogi njezini dobitnici slijedili put Grigora Viteza i postali klasici dječje književnosti ili lučonoše, poput Ivana Viteza, najviših kreativnih vrijednosti u ilustracijama knjiga za djecu, u Hrvatskoj, ali i u svijetu”, poručila je prilikom uručivanja nagrada dobitnicima predsjednica Saveza prof.dr.sc. Aida Salihagić Kadić.

Godišnja Nagrada “Grigor Vitez” za dječju književnost i ilustraciju najstarija je domaća nagrada za dječju književnost i ilustraciju, koja je prvi put dodijeljena 1967. godine. Otada do danas je nagrađeno više od 150 djela dječje književnosti. Nagrada se dodjeljuje za najbolji književni tekst i ilustracije odabrane iz jednogodišnje produkcije dječje knjige i slikovnice u kategorijama za djecu i mlade. Sastoji se od novčanog iznosa, diplome i statue “Ptica” – rad akademske slikarice Ksenije Kantoci. Ta su priznanja izraz stajališta da je za kvalitetnu dječju knjigu i slikovnicu potreban sklad teksta, ilustracije, grafičkog i likovnog uređenja te dizajn.

Nagrade dodjeljuje najstarija i najveća organizacija za djecu, Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske na temelju ocjena stručnog i dječjeg povjerenstva. U 2019. godini prijavljeno je 122 naslova za djecu. O Nagradama „Grigor Vitez“ za 2019. godinu odlučivalo je stručno povjerenstvo u sastavu: Koraljka Jurčec Kos, predsjednica Povjerenstva, muzejska savjetnica i kustosica Hrvatskog biennala ilustracije; Ana Đokić, dopredsjednica Povjerenstva, književnica; doc.dr.sc. Marina Gabelica, Tomislav Tomić, ilustrator i izv.prof.dr.sc. Dubravka Zima. Dječje povjerenstvo koje dodjeljuje Nagradu „Ptičica“ je djelovalo pod vodstvom Hrvatskog centra za dječju knjigu pri Knjižnicama grada Zagreba,a ovogodišnji žiri je imao 3 člana i dvije članice, djece u dobi 11-14 godina. Nagrada se dodjeljuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Zagreba. Partneri Nagrade “Grigor Vitez” su Knjižnice grada Zagreba. Partneri obilježavanja 70 godina Društva „Naša djeca“ su Tekstilpromet, Pressclipping i Ipsos Puls.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!