ReD izložba o izbjeglicama u javnom prijevozu

Vijesti

Natrag na Vijesti

ReD izložba o izbjeglicama u javnom prijevozu

Foto: Buga Cvjetanović

Naslov hrvatske himne na arapskom? Broj poginulih izbjeglica u morima? Plakati o izbjeglicama u javnom prijevozu? U autobusima i tramvajima u Dubrovniku, Osijeku, Splitu, Zadru i Zagrebu postavljena je izložba provokativnih i emotivnih plakata koju potpisuju poznati dizajneri Ana Kunej (studio Kuna Zlatica), Dejan Dragosavac Ruta, Iva Babaja, Bruketa&Žinić&Grey i studio Šesnić&Turković.

Ovaj angažirani umjetnički projekt kojim se tematizira položaj izbjeglica u svijetu i Hrvatskoj osmislili su i proveli Udruga festival suvremenog židovskog filma Zagreb i UNHCR Hrvatska. Prema službenim podacima UNHCR-a trenutno je u svijetu više od 70 milijuna prisilno raseljenih osoba, od kojih se više od 85 posto nalazi u zemljama u razvoju. Tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj je utočište pronašlo 400 tisuća izbjeglica iz Bosne i Hercegovine, a pri tom se država skrbila i za vlastitih 500 tisuća prognanika. Upravo ta veza nedostaje u javnom diskursu kao katalizator solidarnosti i empatije za ljude koji danas prolaze slične traume s kojima su se suočavali mnogi stanovnici ovih prostora prije samo četvrt stoljeća. Od 2004. kada je na snagu stupio Zakon o azilu do danas je u Hrvatskoj odobrena zaštita za 920 izbjeglica, uglavnom iz Sirije, Afganistana i Iraka.

”Ideja izložbe ReD je senzibilizirati, odnosno potaknuti na dijalog o položaju izbjeglica, ali i o tome kako se sami, svjesno ili nesvjesno, odnosimo prema „njima“ – kroz direktan kontakt, odnosno promišljajući i razgovarajući o njima. Ključ izložbe "ReD" su dizajneri. Naziv izložbe je nastao spajanjem riječi "refugee" i "design". Riječ "red" (eng. crveno) označava stupanj hitnosti problema koji je permanentan već više od sedamdeset godina. Broj izbjeglica u svijetu danas je udvostručen u odnosu na situaciju od prije pet godina”, rekla je Nataša Popović, ravnateljica Udruge festival suvremenog židovskog filma Zagreb.

Tko su izbjeglice? Od čega bježe? Kako bježe? Što ih čeka kad stignu? Zašto im pomoći?

Dejan Dragosavac Ruta kroz ilustraciju podsjeća da su polovica od ukupnog broja izbjeglica djeca. Ana Kunej osjećaj gubitka doma vidi kao procijep na zemljinoj kori, užareni bezdan u kojem je nemoguće biti, a to što izbjeglice napuštaju sada samo obrisima podsjeća na poznato mjesto i ostaje dom samo zbog njih. Iva Babaja poručuje da izbjeglice i imigrante ne treba gledati kao prijetnju, već kao uvod u novo poglavlje društva koje će biti tolerantnije, inkluzivnije i kreativnije upravo zahvaljujući doprinosima drugih kultura. Šesnić&Turković plakatom ‘27000’ komuniciraju broj poginulih izbjeglica u morima i rijekama na putu do svojih željenih odredišta. Popis poginulih osoba u kojem se ukratko opisuje i način na koji su poginuli iznimno je potresan i tu ogromnu apstraktnu brojku preobražava u niz realnih i osobnih nesretnih završetaka.

"Plakat propituje imamo li kao zajednica kapaciteta biti domovina i ljudima koji se nisu ovdje rodili i koji pripadaju drugačijoj kulturi”, poručuju iz Bruketa&Žinić&Grey.

"Kriza uzrokovana virusom COVID-19 podsjetila nas je da smo snažni samo koliko i oni najranjiviji među nama. Uspjeti možemo samo ako se budemo držali zajedno. Plakati koje dijelimo s ljudima diljem Hrvatske povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana izbjeglica su poziv na solidarnost.

Kreativna perspektiva iz koje progovaraju neki od najboljih hrvatskih dizajnera pomaže nam jasnije vidjeti ono što bismo inače možda previdjeli - svatko može pomoći, svatko može učiniti razliku u životima ljudi koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove”, smatra Giuseppe Di Caro, predstavnik UNHCR-a u Hrvatskoj.

Izložba ReD realizirana je uz potporu Grada Zagreba i UNHCR-a Hrvatska i bit će postavljena do 28. lipnja.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!