U prošlom tjednu objavljeno najviše oglasa za posao od uvođenja lockdowna

Vijesti

Natrag na Vijesti

U prošlom tjednu objavljeno najviše oglasa za posao od uvođenja lockdowna

Foto: MojPosao

Prema podacima MojPosao, vodećeg portala za oglašavanje slobodnih radnih mjesta u Hrvatskoj, u razdoblju od 4. do 10. svibnja objavljeno je gotovo 700 oglasa za posao što predstavlja rast od 130% posto u odnosu na najgori tjedan travnja (od 13. do 19. travnja) te povećanje od 30% u odnosu na prošli tjedan. U prosjeku, tjedni rast iznosi 33%.

Ukoliko se nastavi povoljna epidemiološka situacija i rast oglasa po ovoj stopi, za dva do tri tjedna mogli bismo dosegnuti brojke koje smo imali početkom ožujka, prije epidemije.

U odnosu na tjedan prije zatvaranja gospodarskih aktivnosti, ukupni broj oglasa je i dalje manji - za 47%.

Oporavak Brige o ljepoti, Prodaje, ali i TurizmaU odnosu na najgori tjedan, sve kategorije bilježe rast, a najveći rast zabilježen je u kategorijama Briga o ljepoti i sport, Prodaja (trgovina), Obrazovanje i znanost te Turizam i ugostiteljstvo. To su ujedno i kategorije koje su ranije osjetile najveći pad.U usporedbi s tjednom prije zatvaranja gospodarskih aktivnosti (od 9. do 15. ožujka), najveći rast oglasa zabilježile su kategorije Zdravstvo i socijalni rad (+47%), Ljudski resursi (+33%) te Poljoprivreda, šumarstvo, ribarstvo (+29%).Sveukupno gledano, turizam i ugostiteljstvo su i dalje u velikom padu (-73%), međutim taj pad se polako smanjuje. Kroz zadnja dva mjeseca, osim Turizma, manji oporavak bilježe Arhitektura, Sigurnost i zaštita, Pravo, Dizajni i umjetnost te Skladištenje i logistika.Direktor portala MojPosao Igor Žonja komentirao je nastavak rasta potražnje za radnom snagom:„Usprkos optimizmu zbog rasta broja oglasa, prijelomni trenutak za naše gospodarstvo će uslijediti nakon što završe vladine mjere i prođu izbori za koje se nadam kako će se održati čim prije. Svatko od nas treba pokušati i u ovakvim okolnostima poslovati što bolje, a iznimno je važno spasiti barem dio turističke sezone.Također, ako i dođe do drugog vala koronavirusa s njime se moramo nositi s minimalnim restrikcijama.Smatram kako bi se Vlada umjesto koketiranja s crkvom, javnim sektorom, umirovljenicima i braniteljima trebala fokusirati na reforme, a oporba bi trebala ponuditi konstruktivne kritike kad je riječ o tim temama“, kaže Žonja.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!