Rezultati MOL Grupe u 2019.: očekivana dobit oko 2,5 milijarde dolara

Vijesti

Natrag na Vijesti

Rezultati MOL Grupe u 2019.: očekivana dobit oko 2,5 milijarde dolara

Foto: pr

MOL Grupa je danas objavila svoje financijske rezultate za 2019. Unatoč veoma izazovnom i volatilnom vanjskom okruženju na kraju godine, u četvrtom je tromjesečju MOL Grupa ostvarila čistu CCS EBITDA od 598 milijuna dolara, čime je čista CCS EBITDA za cijelu godinu dosegnula razinu od 2,44 milijarde dolara, nadmašivši time nedavno uvećane očekivane rezultate. Pojednostavljeni slobodni novčani tok smanjio se u odnosu na 2018. uslijed činjenice da kompanija nastavlja s provedbom strateških transformacijskih projekata, no ipak je ostao pozitivan te je u 2019. godini iznosio 356 milijuna dolara.

Proizvodnja u djelatnosti Istraživanja i proizvodnje povećala se sekvencijalno u četvrtom tromjesečju dok je cjelogodišnji prosjek za 2019. ostao uglavnom nepromijenjen iznoseći 111 tisuća ekvivalenta barela nafte dnevno (mboepd), što je nešto više od očekivanog rezultata. Uslijed nižih cijena nafte i plina, ovaj volumen proizvodnje generirao je 17 posto nižu EBITDA u usporedbi s rezultatom ostvarenim u 2018. Istraživanje i proizvodnja ostala je ključni generator novca MOL Grupe, zabilježivši snažan pojednostavljeni slobodni novčani tok od gotovo 700 milijuna dolara u 2019. U sklopu djelatnosti Istraživanja i proizvodnje, u 2020. godini MOL ima dva cilja: uspješno finalizirati akviziciju i integrirati polje ACG čime će se proizvodnja povećati za oko 20,000 barela dnevno, te istovremeno nastaviti maksimizirati vrijednost i generiranje novčanog toka iz postojeće imovine putem učinkovitog poslovanja.

Djelatnost Rafinerija i marketinga je u 2019. zabilježila 13 posto nižu čistu CCS EBITDA od 866 milijuna dolara, u potpunosti odražavajući slabije makrookruženje. U četvrtom je tromjesečju čista CCS EBITDA iznosila 191 milijun dolara, što je 21 posto niže u odnosu na četvrto tromjesečje prethodne godine uslijed nižih rafinerijskih i petrokemijskih marži na kraju prošle godine, međutim, rafinerijske marže počele su se oporavljati tijekom siječnja i veljače 2020. Rast potražnje za motornim gorivima u regiji ostao je veoma snažan tijekom 2019., te je iznosio 3,4 posto što je podržalo rezultat djelatnost Rafinerija i marketinga.

Projekt proizvodnje poliola odvija se prema planiranom tempu i u okviru planiranog budžeta; tijekom 2019. ubrzali su se glavni građevinski radovi te stupanj ukupne dovršenosti projekta sad iznosi oko 50 posto.

Donesena je konačna investicijska odluka o projektu izgradnje postrojenja za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka, kojim se Inina djelatnost Rafinerija i marketinga namjerava preobraziti u održivu i profitabilnu djelatnost. Projekt obuhvaća izgradnju postrojenja za obradu teških ostataka čije se puštanje u rad očekuje u 2023. godini.

Djelatnost Usluga kupcima istaknula se rezultatima u 2019. godini: EBITDA ove djelatnosti povećala za 30 posto iskazano u lokalnoj valuti (24 posto u dolarima) u četvrtom tromjesečju 2019. u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine, zabilježivši još jednu snažnu godinu s dvoznamenkastim rastom dobiti. U ovoj je djelatnosti ostvareno nekoliko važnih postignuća, uključujući to što je generiranje marže u segmentu negoriva dosegnulo 30 posto ukupne marže do kraja godine. Nastavljeno je ubrzano širenje koncepta negoriva te se broj moderniziranih maloprodajnih lokacija koje imaju Fresh Corner povećao sa 687, koliko ih je bilo prije godinu dana, na 877.

EBITDA plinskog poslovanja dosegnula je 71 milijun dolara u četvrtom tromjesečju, što je 48 posto više nego prije godinu dana, zahvaljujući značajnom povećanju potražnje za kapacitetom uslijed nesigurnosti u pogledu dogovora između Rusije i Ukrajine oko transporta plina. Operativni troškovi smanjili su se za više od 10 % kao rezultat pada vlastite potrošnje plina i gubitaka u mreži, kao i cijene prirodnog plina.

O MOL Grupi

MOL Grupa je integrirana međunarodna industrija nafte i plina sa sjedištem u Budimpešti. Prisutna je u više od 30 zemalja i zapošljava dinamičnu radnu snagu koja broji 25.000 ljudi, te ima preko 100 godina iskustva u industriji. Aktivnosti istraživanja i proizvodnje MOL Grupe temelje se na više od 75 godina iskustva u području ugljikovodika, a raznoliki portfelj Grupe obuhvaća poslovanje u sektoru nafte i plina u 13 zemalja te proizvodne aktivnosti u 8 zemalja. MOL Grupa u vlasništvu ima četiri rafinerije i dva petrokemijska pogona u okviru integriranog upravljanja lancem opskrbe u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj, kao i maloprodajnu mrežu koja se sastoji od 2.000 maloprodajnih lokacija u deset zemalja srednje i jugoistočne Europe.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!