Ekološke teme i spas prirode u fokusu programa Eko Dox

Vijesti

Natrag na Vijesti

Ekološke teme i spas prirode u fokusu programa Eko Dox

Foto: promo

Zagreb, 29. siječnja – Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox održat će se od 15. do 22. ožujka u CineStaru Zagreb – Branimir mingle mallu. Tijekom osam dana šesnaesti će put svim posjetiteljima biti omogućeno da kroz više od stotinu dokumentaraca ot-kriju priče koje trebaju biti ispričane, promišljaju teme koje nas trebaju okupirati i pronađu neki novi pogled na probleme i rješenja nužna za funkcioniranje u dobu u kojem djelujemo. Jedan od novih programa jest EKO DOX, a sadrži četiri dokumentarca koji na različite načine ukazuju na posljedice globalne ekološke krize: uništenje životinjskih vrsta, zagađenje zraka, onečišćenje tla, ali otkrivaju i primjere inovativnih modela preživljavanja u krizom opustošenim područjima.

Napeti dokumentarac National Geographica Sea of Shadows cijenjenog austrijskog redatelja i snimatelja Richarda Ladkanija progovara o eko-katastrofi koja prijeti akvatoriju Kalifornijskog zaljeva, gdje danas obitava svega 15 jedinki kalifornijskih pliskavica. Ta endemska vrsta kita, jedna od najugroženijih vrsta sisavaca u svijetu, kolateralna je žrtva ekstenzivnog krivolova meksičke i kineske mafije na tzv. morski kokain – ribu totoabu, čiji mjehur na crnom tržištu postiže astronomske vrijednosti, a koristi se u liječenju i kao gastronomski specijalitet. Iza ovog ostvarenja, ovjenčanog nagradom publike na Sundance Film Festivalu, kao producent stao je i gorljivi holivudski zagovornik zaštite okoliša Leonardo DiCaprio, a film je potvrdio redateljev status majstora "dokumentarnog trilera".

Kineski grad Lengfang, koji nosi nepoželjnu titulu jednog od gradova s najmanjim indeksom kvalitete zraka na svijetu, poprište je radnje filma Smog Town kineske redateljice Meng Han. Ova filmska studija slučaja o borbi protiv problema koji u posljednje vrijeme ne zaobilazi ni naša područja ilustrira jedan od ključnih problema s kojim se aktivisti i organizacije za zaštitu okoliša neprestano susreću: kako brigu o okolišu postaviti kao prioritet pred globalnim silama kapitala i imperativom ekonomskog rasta.

Dokumentarac You Think the Earth is a Dead Thing francuske umjetnice, redateljice i foto-grafkinje Florence Lazar progovara o problemu s kojim se suočava stanovništvo karipskog otoka Martinique – o razornim posljedicama uporabe pesticida na plantažama banana koje prekrivaju čak četvrtinu njihove zemlje. Tamošnji poljoprivrednici s problemom se bore drevnim znanjima i praksama, tako da se koriste ljekovitim biljem i neobrađenom zemljom za uzgoj autohtonog povrća bez industrijskih pesticida. Živopisni razgovori u polju izmjenjuju se s poetičnim prizori-ma otočnog zelenila, a pritom otkrivaju i uzrok problema: grozdove banana umotane u plastiku.

Optimistična priča proizišla kao posljedica krize prikazana je u filmu When Tomatoes Met Wagner autorice Mariane Economou, a događa se u izoliranom selu u središnjoj Grčkoj. Dvojica farmera ondje se upuštaju u neobičnu misiju: uz pomoć klasičnih skladbi Richarda Wagnera, za koje vjeruju da stimuliraju rast plodova, uzgajaju rajčice iz autohtonog sjemena čuvanog stotinama godina. Ovaj film o maloj manufakturi koja uspijeva pronaći put do međunarodnog prehrambenog tržišta osvojio je nagradu FIPRESCI na festivalu dokumentarnog filma u Thessalonikiju, a kao službeni grčki kandidat za Oscara jedan je od rijetkih dokumenta-raca u utrci za nagradu u kategoriji najboljeg međunarodnog filma.

Ekoloških tema na različite se načine dotiče i nekoliko filmova iz drugih programa ovogodišnjeg ZagrebDoxa, pa ćemo tako u regionalnoj konkurenciji gledati i filmove o mogućnostima posti-zanja harmoničnog suživota s prirodom. Svakodnevica dviju starica na izoliranim obroncima istočne Bosne, ispunjena lokalnim kulturnim nasljeđem i ritualima koji otkrivaju duboko utkane vrijednosti života u suglasju s okolinom, tema je poetičnog filma A sad se spušta veče Maje No-vaković. Talijanski redateljski dvojac Damiano Giacomelli i Lorenzo Raponi u filmu Siddhartha prati pak priču o ocu i sinu koji su blagodati suvremene civilizacije zamijenili životom u zabače-nom talijanskom selu, a s obitelji koja u napuštenom rezervatu na ušću Dunava, nadomak užur-bane svakodnevice Bukurešta, živi u savršenoj harmoniji s prirodom, upoznaje nas dokumenta-rac Acasa, My Home redatelja Radua Ciorniciuca.

Jedan od filmova iz programa Biografski dox, vibrantno ostvarenje Nothing Fancy: Diana Ken-nedy redateljice Elizabeth Carroll, prati dinamičnu životnu priču naslovne junakinje, slavne ku-linarske chefice čija je cjeloživotna strast prema tradicionalnoj meksičkoj kuhinji neraskidivo povezana i s posvećenim njegovanjem ekološki održivih životnih navika. Program Kontroverzni dox, koji će i ove godine okupiti niz intrigantnih naslova s nekonvencionalnim redateljskim pris-tupima, predstavit će film Forum nagrađivanog njemačkog redatelja Marcusa Vettera, prvog filmaša koji je dobio pristup od očiju javnosti brižno skrivanim sastancima Svjetskog ekonomskog foruma, gdje nekolicina svjetskih moćnika donosi odluke o globalnoj budućnosti.

***

Kontakti za medije

Ivana Sansević // ivana.sansevic@zagrebdox.net // M: 091 528 7605

Jelena Pašić // jelena.pasic@zagrebdox.net // M: 098 9722 903

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!