FC Barcelona prvi put na čelu Deloitteove Financijske nogometne lige, postavši treći klub kojemu je to pošlo za rukom

Vijesti

Natrag na Vijesti

FC Barcelona prvi put na čelu Deloitteove Financijske nogometne lige, postavši treći klub kojemu je to pošlo za rukom

Foto:

· 23. izdanje Deloitteove Financijske nogometne lige otkriva 20 nogometnih klubova s najvećim prihodima u sezoni 2018./2019., čiji su zajednički prihodi dosegnuli iznos od 10,6 milijardi dolara, najveći iznos dosad.

· FC Barcelona prvi je put na čelu Financijske lige te je prvi klub koji je prešao preko razine prihoda od 900 milijuna dolara.

· Real Madrid pao je na drugo mjesto, ostvarivši prihode od 864 milijuna dolara. Razlika između prvog i drugog mjesta najveća je dosada zabilježena u povijesti ove publikacije (95,3 milijuna dolara).

· Manchester United (811,7 milijuna dolara) se nalazi na trećem mjestu, ali mu prvi put dosad prijeti gubitak pozicije kluba iz Premijer lige s najvećim prihodima u Deloitteovoj Financijskoj ligi sljedeće godine.

· Bayern München (753,1 milijun dolara) i dalje je na četvrtom mjestu. Paris Saint-Germain (725,5 milijuna dolara) ušao je među pet najuspješnijih klubova, izbacivši Manchester City (696,6 milijuna dolara).

· Tottenham Hotspur (594,5 milijuna dolara) našao se na osmom mjestu, što je njegova dosad najviša pozicija, pretekavši Chelsea (585,3 milijuna dolara) i Arsenal (508,3 milijuna dolara) te postavši londonski klub s najvećim prihodima prvi put nakon sezone 1996./1997.

Zagreb, 14. siječnja 2020. – Prema podacima iz 23. izdanja Financijske nogometne lige Deloitteova odjela sportskih djelatnosti, 20 nogometnih klubova s najvećim prihodima u sezoni 2018./2019. zajedno su ostvarili rekordnih 10,6 milijardi dolara.

Pet klubova s najvećim ostvarenim prihodima u ovom su izdanju FC Barcelona (ukupni prihod od 959,3 milijuna dolara), Real Madrid (864 milijuna dolara), Manchester United (811,7 milijuna dolara), Bayern München (753,1 milijun dolara) i Paris Saint-Germain (725,5 milijuna dolara), te su zajednički ostvarili veće prihode nego 11 klubova koji se nalaze od 10. do 20. mjesta.

TV prava i dalje su najveći pojedinačni izvor prihoda te na njih otpada 44 % ukupnih prihoda. Sposobnost privlačenja znatnog komercijalnog interesa ono je što razlikuje klubove na vrhu ljestvice (odnosno klubove koji se uglavnom natječu u UEFA-inoj Ligi prvaka) i klubove na dnu ljestvice. Premda dulji izostanak iz UEFA-inih klupskih natjecanja, a osobito Lige prvaka, može znatno utjecati na ostvarene prihode, najuspješniji klubovi u manjoj se mjeri oslanjaju na prihode od TV prava nego manji klubovi.

Dan Jones, partner u Deloitteovu odjelu sportskih djelatnosti izjavio je: „Rast u nogometnoj industriji i dalje je veći nego rast u drugim industrijama te je 20 najuspješnijih klubova Financijske lige prvi put zajedno ostvarilo više od 10 milijardi dolara prihoda u jednoj godini.

U ovom se izdanju Financijske lige ističe stalan rast ‘malih liga unutar Financijske lige’, s obzirom na to da su rezultati klubova s najvećim prihodima sve nedostižniji.”

Dobre odluke

FC Barcelona prvi je put pobjednik u Financijskoj ligi te istodobno prvi klub s iznosom prihoda većim od 900 milijuna dolara, pa su i ove godine, već drugu godinu za redom, i prvo i drugo mjesto u Financijskoj ligi zauzeli španjolski klubovi. Međutim, oni su zamijenili mjesta: Real Madrid pao je na drugo mjesto, a razlika među njihovim prihodima najveća je dosad zabilježena u povijesti ove publikacije (95,3 milijuna dolara).

Povećanje prihoda kluba FC Barcelona može se uvelike pripisati njegovoj promjeni pristupa poslovanju, odnosno odluci da se prodaja licenciranih proizvoda i aktivnosti licenciranja provode interno. Prepoznavši snagu svojeg branda, klub je povećao kontrolu nad prodajom licenciranih proizvoda i aktivnosti licenciranja te se prestao oslanjati na treće strane za pružanje tih usluga. Na taj je način klub preuzeo dodatnu kontrolu nad promidžbom i prodajom svojih proizvoda i stekao mogućnost prijave prihoda na bruto, a ne neto osnovi.

Jones dodaje: „Primjer Barce jasno pokazuje način na koji se klub može prilagoditi promjenjivim tržišnim uvjetima, smanjiti oslanjanje na prihode od TV prava i usredotočiti se na kontrolirano povećanje svojih prihoda. Klub je ostvario više od 437,6 milijuna dolara u prihodima od komercijalnog poslovanja, što je više od ukupnog prihoda kluba na 12. mjestu u ovogodišnjoj Financijskoj ligi“.

„Očekuje se daljnji rast komercijalnih prihoda kluba, stoga očekujemo da će se Barca zadržati na prvom mjestu Lige i sljedeće godine. Osim toga, na pravom je putu da u skoroj budućnosti postane prvi klub u Financijskoj ligi s ostvarenim prihodima od 1 milijarde dolara.”

Opetovani uspjeh

Premijer liga i dalje ima najveći broj svojih klubova u 20 najuspješnijih klubova Financijske lige - ove ih je godine osam.

Manchester United ostaje na trećem mjestu s prihodima od 811,7 milijuna dolara, no predviđa se da će u sezoni 2019./2020. ostvariti prihod od 725 do 750 milijuna dolara jer se ove sezone nije kvalificirao u Ligu prvaka. Zbog toga će vjerojatno sljedeće godine pasti na dosad najnižu poziciju Financijske lige. Osim toga, klub bi po prvi put u povijesti mogao izgubiti svoj položaj kao klub s najvećim prihodima u Premijer ligi. Najveći domaći suparnici kluba, Manchester City i Liverpool, ostvarili su prihode od 696,6 milijuna dolara odnosno 689,9 milijuna dolara u sezoni 2018./2019. Liverpoolove dugoročne ambicije ulaska među pet najuspješnijih klubova Financijske lige u budućnosti nisu nerealne, osobito ako u obzir uzmemo njegov nedavni uspjeh na terenu u Premijer ligi te osvajanje UEFA-ine Lige prvaka u 2019.

Tottenham Hotspur našao se na osmom mjestu, što je njegova zasad najviša pozicija, pretekavši Chelsea i Arsenal te postavši londonski klub s najvećim prihodima prvi put nakon sezone 1996./1997. Njegovi su prihodi narasli na 594,5 milijuna dolara, u najvećoj mjeri zbog povećanja prihoda od TV prava komercijalnih prihoda, nakon sezone u kojoj se klub plasirao u finale Lige prvaka i preselio se na novi stadion.

Arsenal je pao sa 9. na 11. mjesto, kao posljedica neplasmana u Ligu prvaka, i to već drugu sezonu zaredom. Slijedom toga, broj momčadi iz Premijer lige u deset najuspješnijih pao je na pet, s rekordnih šest lani.

Sam Boor, viši menadžer u Deloitteovu odjelu sportskih djelatnosti izjavio je: „Utjecaj sudjelovanja i uspješnosti u UEFA-inim klupskim natjecanjima na prihod očigledan je u Londonu i na sjeverozapadu: rast prihoda Liverpoola, Manchester Citya i Tottenham Hotspura rezultat je njihova plasmana u završnicu Lige prvaka. Pad Arsenala izravan je rezultat nesudjelovanja u Ligi prvaka drugu sezonu zaredom, što će vjerojatno zadesiti i Manchester United.”

Stanje diljem svijeta

Ako izuzmemo Premijer ligu, klubovi iz preostalih „liga petice” - Ligue 1 u Francuskoj, La Liga u Španjolskoj, Bundesliga u Njemačkoj i Serie A u Italiji - zauzeli su mjesto među 20 najboljih klubova. U sezoni 2018./2019. svjedočili smo impresivnoj dvoznamenkastoj stopi rasta prihoda Paris Saint-Germaina, kao kluba koji je zauzeo 5. mjesto u Financijskoj ligi, što je njegova najbolja pozicija od sezone 2014./2015. Klub je ostvario 414,6 milijuna komercijalnih prihoda, što je drugi najveći iznos u povijesti Financijske lige, koji je moguće pripisati potpisivanju ugovora s pet novih partnera i produljenju ugovora sa šest svjetskih brandova.

Juventus je ponovno na 10. mjestu ovogodišnje Financijske lige zbog povećanja prihoda na 405,2 milijuna dolara. Dolazak Cristiana Ronalda, koji sam ima više pratitelja na Instagramu nego Real Madrid i FC Barcelona zajedno, povećali su komercijalnu privlačnost Juventusa. Kao rezultat toga, komercijalni je prihod Juvea narastao, djelomično zbog povećanja vidljivosti branda u 2018./2019. Osim toga, klub je ostvario povećanje prihoda od prodaje licenciranih proizvoda zbog potpisa ugovora s velikom igračkom zvijezdom.

Boor dodaje: „Sastav najuspješnijih 20 klubova i dalje je relativno stabilan, sa samo dva nova kluba u Financijskoj ligi - Olympique Lyonnais na 17. mjestu i SSC Napoli na 20. Oba su kluba dobro igrala u UEFA-inim klupskim natjecanjima i ostvarila koristi od UEFA-inih novih i unosnijih distribucijskih mehanizama koji su na snagu stupili u sezoni 2018./2019.”

Jedini klubovi među 30 najboljih koji ne pripadaju „ligama petice” su Ajax na 23. mjestu (227,5 milijuna dolara), Benfica na 24. (225,5 milijuna dolara), FC Zenit Saint Petersburg na 28. mjestu (205,8 milijuna dolara) i FC Porto na 29. mjestu (201 milijun dolara), što dodatno potvrđuje znatan učinak koji UEFA-ina klupska natjecanja imaju na ostvarenje prihoda na tržištima.

Izgledi za budućnost

U proteklih je pet godina zajednički prihod od TV prava 20 najboljih klubova rastao ukupnom stopom od 11 %, najviše od svih oblika prihoda. Upitno je jesu li najveće nogometne lige dosegnule granicu vrijednosti TV prava; međutim, prihodi od TV prava izvan su kontrole pojedinačnog kluba. Kako bi ostvarili diferencirani rast prihoda u budućnosti, klubovi će se trebati usredotočiti na povećanje oblika prihoda na koje mogu utjecati. Pitanje s kojim se suočavaju jest trebaju li to učiniti u trenutku kada se čini da je budućnost nogometa teže predvidjeti nego ikada prije.

Boor zaključuje: „Klubovi u osmini finala Lige prvaka za sezonu 2019./2020., baš kao i 20 najuspješnijih klubova u Financijskoj ligi, momčadi su iz „liga petice”. Ključni dionici u igri bit će svjesni važnosti održavanja nepredvidivosti nogometnih rezultata kao ključnih pokretača dugoročnih i održivih vrijednosti.”

- KRAJ –

Napomena urednicima:

Sve rezultate zabilježene u Deloitteovoj Football Money League možete proučiti ovdje:

www.deloitte.com/dfml/2020

Deloitteova Financijska nogometna liga – prihodi u sezoni 2018./’19.

Mjesto (prošlogodišnje)

Klub

Prihodi u 2018./2019. (u mil. USD) (prihodi u 2017./2018.)

Prihodi u 2018./2019. (u mil. EUR) (prihodi u 2017./2018.)

Prihodi u 2018./19. (u mil. GBP) (prihodi u 2017./2018.)

1 (2)

FC Barcelona

959,3 (823,9)

840,8 (690,4)

741,1 (611,6)

2 (1)

Real Madrid

864 (896,1)

757,3 (750,9)

667,5 (665,2)

3 (3)

Manchester United

811,7 (794,6)

711,5 (665,8)

627,1 (589,8)

4 (4)

Bayern München

753,1 (750,8)

660,1 (629,2)

581,8 (557,4)

5 (6)

Paris Saint-Germain

725,5 (646,4)

635,9 (541,7)

560,5 (479,9)

6 (5)

Manchester City

696,6 (678,3)

610,6 (568,4)

538,2 (503,5)

7 (7)

Liverpool

689,9 (613,1)

604,7 (513,7)

533 (455,1)

8 (10)

Tottenham Hotspur

594,5 (511,1)

521,1 (428,3)

459,3 (379,4)

9 (8)

Chelsea

585,3 (603,5)

513,1 (505,7)

452,2 (448)

10 (11)

Juventus

524,5 (470,8)

459,7 (394,5)

405,2 (349,5)

11 (9)

Arsenal

508,3 (524,2)

445,6 (439,2)

392,7 (389,1)

12 (12)

Borussia Dortmund

430,3 (378,5)

377,1 (317,2)

332,4 (281)

13 (13)

Atlético de Madrid

419,4 (363,2)

367,6 (304,4)

324 (269,6)

14 (14)

Inter Milan

416 (335,1)

364,6 (280,8)

321,3 (248,7)

15 (16)

Schalke 04

370,6 (290,9)

324,8 (243,8)

286,3 (216)

16 (15)

AS Roma

263,6 (298,3)

231 (250)

203,6 (221,5)

17 (n/p)

Olympique Lyonnais

251,9 (195,9)

220,8 (164,2)

194,6 (145,5)

18 (20)

West Ham

246,8 (236,2)

216,4 (197,9)

190,7 (175,3)

19 (17)

Everton

242,9 (254,1)

213 (212,9)

187,7 (188,6)

20 (n/p)

Napoli

236,6 (218,1)

207,4 (182,8)

182,8 (161,9)

Ovo priopćenje za javnost zasniva se na Deloitteovoj publikaciji „Deloitte Football Money League” objavljenoj u siječnju 2020. godine.Kao što je detaljnije izloženo u publikaciji, podaci o ukupnim prihodima u sezoni 2018./2019. preuzeti su iz godišnjih financijskih izvještaja društava, odnosno društava koja vode klubove ili drugih neposrednih izvora.

Mnogo je načina na koje se može promatrati relativno bogatstvo ili vrijednost nogometnih klubova.Deloitteova Financijska nogometna liga koristi stavku prihoda kao najdostupniji podatak i najlakše usporedivu mjeru financijskih rezultata.

U prihode nisu uračunane naknade za transfer igrača, porez na dodanu vrijednost ni drugi porezi na osnovi prometa.U nekim slučajevima, korigirali smo podatke o ukupnom prihodu kako bismo omogućili usporedbu poslovanja pojedinačnih nogometnih klubova koje je, po našem mišljenju, prikladnije.

U izradi ove publikacije, nismo se bavili provjerom ili revizijom informacija o klubovima sadržanih u financijskim izvještajima ili drugim izvorima.

Radi usporedbe na međunarodnoj razini, svi iznosi koji se odnose na sezonu 2018./2019. preračunati su prema srednjem tečaju na kraju godišnjeg razdoblja zaključno s 30. lipnja 2019. godine (GBP 1 = EUR 1,1289) ako nije drukčije naznačeno. Usporedni podaci preuzeti su iz prethodnih izdanja ove publikacije, godišnjih financijskih izvještaja ili drugih neposrednih izvora.

Deloitte će u kasnijem dijelu godine objaviti godišnji pregled financija u nogometu „Deloitte Annual Review of Football Finance”, u kojoj će detaljnije razraditi financijsko poslovanje engleskog i europskog nogometa.

O Deloitteovom odjelu sportskih djelatnosti

Proteklih dvadesetak godina Deloitte razvija sportske djelatnosti kao zasebni odjel svojih usluga. Naši stručnjaci iz odjela sportskih djelatnosti nude multidisciplinarne stručne usluge koje pružaju profesionalci koristeći se širokom paletom vještina i alata, čime stvaraju dodanu vrijednost sportskim djelatnostima. Ostvarili smo bogatu suradnju s brojnim klubovima, ligama, upravnim tijelima, projektantima i graditeljima stadiona, organizatorima događanja, partnerima iz komercijalnog, financijskog i investicijskog sektora, bilo da je riječ o usporednim analizama strategija poslovanja, zaokretima u poslovanju, strategijama za povećanje prihoda i/ili gradnju stadiona/sportskih objekata, planiranju poslovanja, analizama tržišta i potražnje, preuzimanjima, dubinskim uvidima, vještačenjima, revizijama ili poreznom planiranju.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!