U RIJEKU STIŽU STRADIVARIJEVA I GUARNERIJEVA VIOLINA: NAJAVA IZLOŽBE „VIOLINOM IZNAD GRANICA / STRADIVARI U RIJECI - KRESNIK I CREMONA“

Vijesti

Natrag na Vijesti

U RIJEKU STIŽU STRADIVARIJEVA I GUARNERIJEVA VIOLINA: NAJAVA IZLOŽBE „VIOLINOM IZNAD GRANICA / STRADIVARI U RIJECI - KRESNIK I CREMONA“

Foto: ppmhp

U četvrtak 5. prosinca 2019. godine, u 11 sati, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, Trg Riccarda Zanelle 1, održat će se konferencija za medije na kojoj će biti najavljena izložba Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona autora Tamare Mataije, Fausta Cacciatorija i Tee Perinčić. Autori dizajna izložbe su Sanjin Kunić i Nikolina Radić Štivić.

Izložba je sastavni dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Na konferenciji za medije izložbu će najaviti:

• Nikolina Radić Štivić, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka,

• Tamara Mataija, autorica izložbe, viša kustosica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka,

• Paolo Bondini, CEO (izvršni direktor) Museo del Violino i predsjednik Friends of Stradivari iz Cremone

• Irena Kregar Šegota, direktorica Direktorica partnerstva i komunikacija, Rijeka 2020 d.o.o.,

• Sonja Šišić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije ili župan,

• Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke,

• Paolo Palminteri, generalni konzul Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj (Rijeka).

Izložba Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci - Kresnik i Cremona druga je izložba u sklopu programa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka Granice - između reda i kaosa koji se provodi u sklopu programskog pravca Doba moći Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020.

Obilježavajući 150. obljetnicu rođenja Franje Kresnika Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, u suradnji s Muzejom violina iz Cremone organizirao je izložbu posvećenu djelu i nasljeđu ovog izuzetnog čovjeka čijih se jedanaest violina danas čuva u muzeju. Izložba je priča o Franji Kresniku, Sušačaninu i Riječaninu, uspješnom pedijatru i boemu, stvaratelju, intelektualcu i humanisti, ali iznad svega istinskom zaljubljeniku u violine koji je svojim životom i radom, upornošću i predanošću u hrvatskoj i europskoj kulturi ostavio trajan trag.

Osim Kresnikovih instrumenata na izložbi će biti izloženo i osam violina iz Muzeja violina iz Cremone, među kojima su i violina Antonija Stradivarija i Giuseppea Guarnerija del Gesù najvećih graditelja violina u povijesti.

U programu otvorenja izložbe bit će održan koncert na kojem će, virtuoznošću izuzetnog glazbenika Marca Bronzija na violinama, u pratnji Davida Buranija na harfi oživjeti violine Stradivarija i Guarnerija graditelja violina kojima se Kresnik divio i na čijim je iskustvima učio.

Izložba se otvara 6. prosinca 2019., u 18 sati, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka i ostaje otvorena do 31. siječnja 2021. Kremonske violine će se moći pogledati do 8. ožujka 2020.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!