Hrvatski filmovi i filmaši na 25. izdanju Sarajevo Film Festivala

Vijesti

Natrag na Vijesti

Hrvatski filmovi i filmaši na 25. izdanju Sarajevo Film Festivala

Foto:

Na ovogodišnjem jubilarnom izdanju Sarajevo Film Festivala, koji se održava od 16. do 23. kolovoza, domaći naslovi i hrvatske manjinske produkcije prikazuju se u natjecateljskim i nenatjecateljskim programima, a neki od filmova u Sarajevu će imati i svoje svjetske premijere. Osim toga, hrvatski filmaši sudjeluju i na industrijskim dijelovima festivala.

Za nagrade Srce Sarajeva u Natjecateljskim programima ukupno će se natjecati 53 naslova. Festival otvara svjetska premijera filma Sin bosanskohercegovačke rediteljice Ines Tanović koji će biti prikazan u natjecateljskom programu dugometražnog igranog filma. Film je koprodukcija Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rumunjske, Slovenije i Crne Gore. Hrvatska koproducentica je Zdenka Gold iz Spiritus movensa, a priča je to o 17-godišnjem Alenu koji živi u Sarajevu, u građanskoj obitelji, s majkom, ocem i bratom. Njegov problem nisu samo društvo, okolina, droge… već i činjenica da je usvojen u obitelj koja je nakon njega dobila biološkog sina. Uloge u filmu ostvarili su Dino Bajrović, Snežana Bogdanović, Uliks Fehmiu, Emir Hadžihafizbegović, Lidija Kordić, Lazar Dragojević, Kemal Rizvanovic, Enes Kozličić, Ermin Bravo, Maja Izetbegović, Jernej Kogovšek, Izudin Bajrović, Admir Glamočak i mnogi drugi. Sin je drugi dugometražni igrani film redateljice Ines Tanović.

U natjecateljski program dokumentarnog filma uvrštena su dva hrvatska naslova. Kratkometražni dokumentarno-eksperimentalni film Još jedan odlazak redateljice Renate Poljak priča je o bivšem admiralskom brodu jugoslavenske mornarice Vis koji je 2016. potopljen kako bi postao turistička atrakcija za ronioce. Uz režiju, Renata Poljak potpisuje scenarij i produkciju. Montažu je radio Damir Čučić, direktor fotografije je Boris Poljak, a za kostimografiju je bila zadužena Sonja Obradović. Glazbu potpisuju Silvio Belušić, Alen i Nenad Sinkauz. Film Još jedan odlazak, nastao je u produkciji Udruge REA, za distribuciju je zadužen Bonobostudio, a svjetsku je premijeru imao na Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Oberhausenu.

Da je meni ono što mi nije u režiji Višnje Skorin priča je o Sandri Jurak koja je radila u sportskoj redakciji i bila osobna asistentica poznatoj osobi s estrade. Spletom okolnosti ostaje bez oba posla i mora se vratiti kući" mami, u mali stan, u kvart iz kojeg je otišla prije 30 godina. Računi se moraju plaćati, pa tako Sandri niti jedan posao nije stran: čisti stanove, brine o zgradi, njeguje staricu Šaćiru. Ipak, Sandrina najveća želja je zarađivati glazbom. Iako s 50 godina i 20 kila viška "slava" izgleda kao nemoguća misija, Sandra se prijavljuje se na televizijski show nadajući se proboju. Uz režiju Višnja Skorin potpisuje i scenarij. Direktor fotografije je Srđan Kovačević, za zvuk je bio zadužen Hrvoje Štefotić, za glazbu Sandra Jurak, a producent je Lado Skorin. Film nastaje u produkciji 3D2D Animatora te će mu prikazivanje na SFF-u biti svjetska premijera.

Za najbolji kratkometražni film Sarajevo Film Festivala natječe se Tina Dubravke Turić koja uz režiju potpisuje scenarij i montažu. Direktor fotografije je Mirko Pivčević, za oblikovanje zvuka zadužena je Dubravka Premar, za kostimografiju Morana Starčević, scenografiju Tanja Lacko, a Tinu igra Lana Barić. Producent je Vinko Brešan, a film nastaje u produkciji Zagreb filma. Priča je to o Tini koja na staru godinu u starom stanu, gdje svaki predmet pripada prošlosti, pokušava obnoviti obiteljske rituale. Nova godina sve je bliže, a praznično veselje i vatromet nemilosrdno prodiru u njezinu intimu.

Osim ovog, u istom se programu prikazuje i manjinska koprodukcija Posljednja slika o ocu redatelja Stefana Đorđevića. Hrvatski koproducent filma je Danijel Pek iz Antitalenta, a film nastaje kao koprodukcija Srbije, Hrvatske, Slovenije i Grčke te će svoju svjetsku premijeru imati na festivalu u Locarnu.

Inače, Američka filmska akademija imenovala je Sarajevo Film Festival festivalom koji svoje pobjedničke filmove u kategorijama kratkometražnog filma kvalificira za prijavu za nagradu Oscar Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti.U natjecateljskom programu studentskog filma prikazat će se kratkometražni film Groblje slonova Filipa Mojzeša kojem će to ujedno biti i svjetska premijera. Film nastaje u produkciji Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, a bavi se odnosom majke i sina. Osim ovog, svjetsku će premijeru imati i film Šihta u režiji Damira Markovine.

Filmski profesionalci iz Hrvatske sudjeluju i u industrijskom djelu Sarajevo Film Festivala. Tako će se četiri hrvatska projekta razvijati na CineLink programima (Pula Andreja Korovljeva, Smrt djevojčice sa žigicamau režijiGorana Kulenovića, SavjetnicaVišnje Skorin i serijaDomDarije Keršić), a šest hrvatskih filmašica i filmašasudjelovat će u programu Talents Sarajevo (glumciTara ThalleriMarko Braić, redateljicaSara Jurinčić, scenaristicaDora Šustićte producenticeTamara BabuniTina Tišljar).

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!