Šesta generacija Opel Corse na struju

Vijesti

Natrag na Vijesti

Šesta generacija Opel Corse na struju

Foto:

Rüsselsheim. Opel se okreće struji. Posve novom, šestom generacijom Corse ovaj njemački proizvođač prvi put nudi električnu verziju na baterije s dometom od 330 km (WLTP[1], preliminarna brojka). Opel je odabrao najpopularniji model svoje marke da napokon izvuče električnu mobilnost iz niše u kojoj se trenutno nalazi. Opel Corsa apsolutni je prodajni hit. Od svjetske premijere 1982. proizvedena je u više od 13,6 milijuna primjeraka. Corsa je učinila milijune ljudi mobilnima, a sada im nudi pristup vožnji bez emisija štetnih plinova. Knjige narudžbi za šestu generaciju Corse otvaraju se za nekoliko tjedana: prvo će biti ponuđena Corsa-e, a zatim dizelska i benzinska verzija.

Impresivni podaci: izlazna snaga 100 kW (136 KS), domet 330 km1

Opel proizvodi automobile već 120 godina i uvijek je činio tehnologiju dostupnom širokoj publici kupaca. Nova Corsa-e nudi revolucionarnu električnu mobilnost. S dometom od 330 km prema WLTP-u1, Corsa-e koja ima pet sjedala prikladna je za neograničenu svakodnevnu upotrebu. Baterija snage 50 kWh može se brzo napuniti do 80 % svog kapaciteta za samo 30 minuta. Corsa-e spremna je za sve mogućnosti punjenja – putem kabela, zidne utičnice ili brzog punjenja, a baterija dolazi s osmogodišnjim jamstvom. Stanje napunjenosti može se provjeriti pomoću aplikacije myOpel, pa se vrijeme i troškovi punjenja mogu uvijek optimizirati.

Uz to, vozač može prilagođavati domet, a i birati između tri načina vožnje: Normal, Eco i Sport. Sport povećava responzivnost i voznu dinamiku uz umjeren gubitak voznog dometa. U Eco načinu rada Corsa-e postaje trkačica na duge staze te se znatno povećava domet uz gotovo nikakav utjecaj na udobnost.

Pogonski sustav Corse-e kombinacija je vožnje s nultom razinom emisija i maksimalnog uživanja u zabavnoj vožnji. Zahvaljujući snazi od 100 kW (136 KS) i maksimalnih 260 Nm trenutnog okretnog momenta, mogući su responzivnost, agilnost i dinamične performanse. Corsi-e treba samo 2,8 sekundi[2] za ubrzanje od 0 do 50 km/h i tek 8,1 s2 za ubrzanje od 0 do 100 km/h, što je u rangu sportskog automobila.

Corsa-e i izgleda dinamično zahvaljujući svojem sportskom dizajnu, uz zadržavanje kompaktnih vanjskih dimenzija prethodne generacije. Uz dužinu od 4,06 m Corsa ostaje agilan i praktičan peterosjed s dobrim rasporedom. Linija krova podsjeća na kupe i 48 mm je niža od prethodnika, no to ne utječe na prostor za glavu u kabini. Vozač sada sjedi 28mm niže. Niže težište pozitivno utječe na upravljanje i voznu dinamiku. Upravljanje je responzivno i dinamično te nudi više zabave za volanom. Moderna unutrašnjost s posve digitaliziranim kokpitom može se dodatno nadograditi kožnim sjedalima.

Sigurnost na prvom mjestu: svjetla IntelliLux LED® Matrix, pomoć pri provjeri mrtvog kuta, bočni čuvar

Tehnologije i pomoćni sustavi koji su dosad bili dostupni samo u višim tržišnim segmentima sada se premijerno mogu naći u Corsi-e. Među najvažnijim su značajkama prilagodljiva svjetla IntelliLuxLED® Matrix koja ne zasljepljuju, a sada se prvi put nude u segmentu malih automobila. Osam LED elemenata koje kontrolira najnovija generacija prednje kamere visoke razlučivosti stalno prilagođavaju snop svjetla prevladavajućoj prometnoj situaciji i okruženju. Napredni sustavi pomoći namijenjeni vozaču nude opipljivu dodatnu sigurnost. Zahvaljujući novoj prednjoj kameri, prepoznavanje prometnih znakova sada otkriva dodatne informacije kao što su LED znakovi. Na zaslonu se prikazuju i ograničenja brzine pohranjena u sustavu. Prilagodljiva kontrola brzine utemeljena na radaru i bočni čuvar utemeljen na senzorima također premijerno dolaze s novom Corsom. Dostupna je i pomoć pri provjeri mrtvog kuta te cijeli niz pomoćnika pri parkiranju.

Multimedijski sustavi s telematičkim servisom „Opel Connect“

Novi informacijsko-multimedijski sustavi pobrinut će se za to da vozači i putnici nove Corse budu dobro povezani. Multimedia Navi s dodirnim zaslonom u boji dijagonale 17,8 cm kao i model Multimedia Navi Pro s vrha ponude s dodirnim zaslonom u boji dijagonale čak 25,4 cm nude novi telematički servis Opel Connect. Korisne funkcije kao što su navigacija uživo s informacijama o prometu u stvarnom vremenu kao i izravno povezivanje s pomoći na cesti i mogućnost upućivanja hitnih poziva dodatno će uvjeriti vozače i putnike da su u „dobrim rukama“.

[1] Preliminarni podaci određeni u skladu s metodologijom WLTP testnog postupka. Odobrenje EG i certifikat usklađenosti još nisu dostupni. Preliminarne vrijednosti mogu se razlikovati od službenih krajnjih odobrenih podataka.

[2] Preliminarne vrijednosti

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!