Pilot projekt u Gradu Zagrebu podloga je za nacionalnu strategiju „Ulaganja u rani razvoj djece“

Vijesti

Natrag na Vijesti

Pilot projekt u Gradu Zagrebu podloga je za nacionalnu strategiju „Ulaganja u rani razvoj djece“

Foto: Šareni artikl

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana „Zdravih gradova“ Grad Zagreb u suradnji s Hrvatskom mrežom zdravih gradova predstavit će strateški projekt „Ulaganje u rani razvoj djece kroz intersektorsku suradnju u Gradu Zagrebu“ koji ima za cilj unaprijediti zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb djece kroz zajedničku suradnju institucija i konkretne mjere. Pilot projekt ulaganja u rani razvoj provodit će se u Gradu Zagrebu među prvima u Hrvatskoj te na taj način postati podloga za nacionalnu strategiju.

„Projekt ulaganja u rani razvoj djece obuhvaća široki broj aktivnosti, a prva u nizu je posjet patronažnih sestara trudnicama već u 16. tjednu trudnoće u svrhu rane procjene njihovog zdravstvenog stanja, ali i informiranja o svim dostupnim zdravstvenim i socijalnim uslugama koje su vezane uz poboljšanje njihovog cjelokupnog zdravstvenog, emocionalnog i ekonomskog statusa. Patronažna sestra kada prvi puta dolazi u obitelj procjenjuje rizik po trudnicu i dijete te u slučaju opažanja određenog rizika informira roditelje gdje mogu potražiti pomoć“, predstavila je prof. dr. sc. Selma Šogorić, dr. med., spec. javnog zdravstva, predsjednica Hrvatske mreže zdravih gradova.

Lokalna samouprava uz već postojeće programe podrške (npr. trudnički tečajevi, priprema za roditeljstvo i sl.), može prema potrebi podržati i razvoj novih programa potpore vezanih uz najčešće zdravstvene rizike u trudnoći kao što su pretilost, povišeni tlak ili šećer u krvi. Drugi dolazak patronažne sestre je predviđen u 28. tjednu trudnoće kako bi provjerila je li se situacija unaprijedila. Nakon dolaska majke i novorođenčeta kući patronažna sestra ponovno posjećuje obitelj kao dio već postojeće usluge unutar sustava.

Sve informacije možete pročitati izobjavezamedijeu privitku maila.

Fotografije preuzmite na idućem linku:https://we.tl/t-cNfljKVOJY

Za sva pitanja, stojimo na raspolaganju.

------------------------------ Šareni artikl ------------------------------- Dorotea Kolić Krivić PR Consultant m. 099 7368 591

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!