Artem Dolgopyat - Srebrni narednik iz Dnjipra

Vijesti

Natrag na Vijesti

Artem Dolgopyat - Srebrni narednik iz Dnjipra

Foto:

Zanimljiv se slučaj dogodio na ovogodišnjem Europskom prvenstvu u poljskom Szczecinu u finalu vježbe na parteru. Najmlađi finalist bio je 22-godišnji izraelski predstavnik Artem Dolgopyat, a najstariji deset godina stariji njegov reprezentativni kolega Alexander Shatilov.

Obojica imaju slične životne priče. Potječu iz židovskih obitelji, Shatilov je kao dječak s obitelji emigrirao u Izrael iz Uzbekistana, dok je Dolgopyat u pradomovinu stigao iz Ukrajine gdje je rođen u gradu Dnjipru. Obojici je dugogodišnji trener bio Sergey Vaisburg. Dugo godina Shatilov je deset godina mlađem kolegi bio veliki uzor. Prvi put Artem je svladao svoga starijeg reprezentativnog kolegu na Izraelskom prvenstvu 2015. godine. Zanimljivo, iste je godine ostvario i prvu pobjedu u Svjetskom kupu. Bilo je to u Osijeku kada je u vježbi na parteru zaradio ocjenu 14.800. Otada mu je dvorana Gradski vrt prirasla srcu i ove će godine u nju stići kao velika zvijezda i trenutno najbolji izraelski gimnastičar. Takav status zaradio je prije svega osvajanjem srebrne medalje na Svjetskom prvenstvu 2017. godine u Montrealu. Status „srebrnog dečka“ stekao je i s dvijema srebrnim medaljama na Europskim prvenstvima. Osim ove godine u Szczecinu, drugo mjesto na parteru osvojio je i prošle godine na EP u Glasgowu.

Zanimljiv je bio i život jednog od najvećih živućih izraelskih sportaša, koji se nalazi i na listi najvećih sportaša židovskog porijekla. Njegov otac naime također je bio gimnastičar, a mali Artem, počeo je trenirati gimnastiku sa šest godina još dok je obitelj živjela u Ukrajini. U sadašnju domovinu stigli su kada mu je bilo 12 godina, a odmah se priključio i gimnastičkoj sekciji Maccabija iz Tel Aviva. Kao i svaki Izraelac imao je obvezu služenja vojnog roka. Služio je u bazi Tel HaShomer, a za vrijeme vojnog roka stekao je i čin narednika. Osim Sergeja Vaisburga trenirali su ga i Andrej Grybanov i Oleg Yarovinski, a tijekom nastupa na parteru posebno atraktivan je njegov trostruki salto unatrag.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!