Održane svjetske premijere filmova Udahnut život i Još jedan odlazak na festivalu u Oberhausenu

Vijesti

Natrag na Vijesti

Održane svjetske premijere filmova Udahnut život i Još jedan odlazak na festivalu u Oberhausenu

Foto:

Na 65. izdanju Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Oberhausenu održane su svjetske premijere dvaju hrvatskih filmova. Prestižni njemački festival ove se godine održava od 1. do 6. svibnja, a na programu je ukupno šest hrvatskih naslova.

U subotu 4. svibnja, animirani kratkometražni film Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona Udahnut život imao je svoju svjetsku premijeru u dupkom punoj dvorani kina Lichtburg.

Animirani film, snimljen tehnikom stop animacije, prikazan je u sklopu Međunarodnog natjecateljskog programa, a autore je publika nakon projekcije nagradila gromoglasnim pljeskom.

Nakon gotovo dvije godine stvaranja filma Udahnut život, vrlo smo uzbuđeni što je započeo svoj novi život u kinima. Počašćeni smo i ponosni što je to upravo na filmskom festivalu u Oberhausenu. Veliki izazovi i u praktičnom i u emocionalnom obliku su prevladani i sada, kao i protagonistica na kraju filma, zasuti smo osjećajima smirenosti i dostignuća. Nakon Oberhausena film putuje krajem svibnja na filmski festival u Krakov, zatim će biti predstavljen domaćoj publici u Zagrebu na festivalu Animafest te u Annecyju u Francuskoj", rekla je Ivana Bošnjak, koja zajedno s Thomasom Johnsonom potpisuje scenarij, režiju i animaciju, kao i dizajn i izradu lutaka. Film je producirala Vanja Andrijević (Bonobostudio).

Film Udahnut život prikazuje povezivanje jedne mlade žene sa životnom energijom prirode.Ona koristi svoj talent za prepariranjem kako bi "vratila" životinje koje obrađuje u njihov prirodni okoliš. No prava potraga za odgovorima počne kada u svakoj životinji koju krene preparirati otkrije rolu nerazvijenog filma.

Osim Udahnutog života, istoga dana svjetsku premijeru imao je i Još jedan odlazak, novi kratkometražni dokumentarno-eksperimentalni film autorice Renate Poljak, koji se također natječe u glavnom međunarodnom natjecateljskom programu. Priča je to o bivšem admiralskom brodu jugoslavenske mornarice Vis koji je 2016. potopljen kako bi postao turistička atrakcija za ronioce.

"Veliko je zadovoljstvo kada film prođe u selekciju od 53 izabrana u konkurenciji od više od 7 600 prijavljenih filmova iz cijeloga svijeta. Atmosfera projekcije te razgovor nakon nje s ostalim redateljima i pitanja iz publike uvijek su mi najdraža točka festivala gdje se razmjenjuju misli i ideje te dobivaju nove inspiracije", rekla je nakon premijere Renata Poljak, koja je dokumentarni film Još jedan odlazak režirala i producirala te za njega pisala i scenarij. Film je nastao u produkciji Udruge REA, a za distribuciju je zadužen Bonobostudio.

U Međunarodnom natjecateljskom programu festivala u Oberhausenu nalaze se još dva hrvatska filma. Riječ je o dokumentarnom filmu Gorana Devića U ime Republike Hrvatske, koji se festivalskoj publici predstavio u petak 3. svibnja te o eksperimentalnom filmu redateljice Sare Jurinčić3. rujna 2015. čija je projekcija zakazana za ponedjeljak 6. svibnja.

"Hrvatski filmovi su proteklih godina igrali važnu ulogu u našim natjecateljskim programima, no ove godine prijavljeni naslovi bili su toliko neodoljivi i uvjerljivi da smo izabrali čak četiri filma za Međunarodnu konkurenciju. Ti filmovi predstavljaju širok raspon žanrova I stilova, od animiranog do dokumentarnog i eksperimentalnog filma koje potpisuju iskusni filmaši, ali i novi talenti", izjavila je selektorica Međunarodnog natjecateljskog programa Hilke Doering.

Osim spomenutih filmova, na festivalu se natječu još dva animirana hrvatska naslova i to u programu namijenjenom djeci i mladima:Krila za krokodilaredateljice Ivane Guljašević Kuman te Pužić slikar Manuele Vladić-Maštruko.

Na 65. izdanju Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Oberhausenu prikazat će se više od 600 filmova iz 70 zemalja, što je festivalski rekord. 140 radova se u pet natjecateljskih programa natječe za nagrade u vrijednosti od gotovo 42 000 eura. Na festival je prijavljeno 7 600 filmova, a u Međunarodnom natjecateljskom programu nalazi se 53 naslova.

Svečana dodjela nagrada na festivalu održat će se u večernjim satima 6. svibnja. Više o festivalu pronađite na njegovojslužbenoj stranici.

Naslovne fotografije: scene iz filmova Udahnut život i Još jedan odlazak (kolaž); otvorenje Međunarodnog festivala u Oberhausenu*; atmosfera ispred kina Lichtburg* (*fotografije su preuzete s Facebook stranice festivala)

Fotografije unutar teksta (redom): Ivana Bošnjak i Thomas Johnson predstavljaju svoj film Udahnut život u dvorani Lichtburg; Renata Poljak na panel diskusiji nakon projekcija filmova iz natjecateljskog programa; Goran Dević (treći s desne strane) na panel diskusiji nakon projekcija filmova iz natjecateljskog programa.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!