Christopher Peter Marcich imenovan ravnateljem Hrvatskog audiovizualnog centra

Vijesti

Natrag na Vijesti

Christopher Peter Marcich imenovan ravnateljem Hrvatskog audiovizualnog centra

Foto:

Upravni odbor Hrvatskog audiovizualnog centra na 9. sjednici jednoglasno je imenovao Christophera Petera Marcicha za ravnatelja HAVC-a s mandatom od četiri godine, a na dužnost stupa 1. svibnja.

U ponedjeljak, 15. travnja, nakon provedenih razgovora sa svim kandidatima, održana je 9. sjednica Upravnog odbora HAVC-a kojoj su prisustvovali predsjednikBruno Kragićte članoviJadranka Hrga, Igor Starčević, Anto Bajo iDavor Švaić.

Upravni odbor jednoglasno je imenovaoChristophera Petera Marcicha za ravnatelja HAVC-a s mandatom od četiri godine.

O njegovom izboru, ustvrdio je Kragić, odlučila je cjelokupna i cjelovita slika, njegove međunarodne reference, velika upućenost u međunarodne tokove audiovizualnih djelatnosti, mogućnost da tu napravi puno za HAVC i jedna sveopća slika stabilnosti koju kolega nudi".

Dodaje da je novi ravnatelj HAVC-a većinu svog života radio u inozemstvu, u američkom Ministarstvu vanjske trgovine bio je jedan od pregovarača u raznim procesima, pomoćnik za Europu, a godinama je radio i u predstavništvima američke filmske asocijacije - MPA, koja okuplja konzorcij velikih filmskih kompanija.

Sudjelovao je i u trgovačkim pregovorima između SAD-a i Europske unije te je "iznimno upućen u taj aspekt međunarodnih odnosa, pitanja kvota, autorskih prava, plasmana filmskih proizvoda. Stanje u hrvatskoj kinematografiji sada primarno poznaje više kao promatrač nego kao sudionik, no možda mu je to, da se malo našalim, stanovita prednost, da nije previše unutar same situacije u praktičnom smislu", rekao je Kragić.

Kaže da je Upravni odbor dobio dojam da neće biti nikakvih problema da se Marcich jako brzo upozna s onim segmentima s kojima nije upoznat, no već "poznaje cjelovitu sliku hrvatske audiovizualne djelatnosti, njezinog funkcioniranja generalno, funkcioniranja na međunarodnoj sceni te jako dobro razumije poziciju ravnatelja HAVC-a".

Upravni odbor smatra da bi jedna od glavnih zadaća novog ravnatelja, u srednjoročnom razdoblju, bila da se izdvajanja na raznim točkama za audiovizualne djelatnosti zadržavaju i povećavaju, te da se financijski aspekti te djelatnosti potpuno iskristaliziraju i raščiste.

Kratkoročno to bi bilo daljnje strukturiranje odnosa s HRT-om, djelovanje na poziciji međunarodne promocije i plasmana, a u dugoročnom periodu, za sljedeću godinu, napominje Kragić, izrada novog Nacionalnog programa audiovizualnog stvaralaštva za sljedeće mandatno razdoblje, te dovršetak pravilnika koji govori o rokovima, kriterijima i načinima poticaja.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!