OD IDEJE DO POSLA U SAMO DVA MJESECA

Vijesti

Natrag na Vijesti

OD IDEJE DO POSLA U SAMO DVA MJESECA

Foto:

U potrazi za odgovorom na pitanje koji je to poslovni koncept s velikim tržišnim potencijalom i malim početnim ulaganjima u koji se trenutno u Hrvatskoj isplati uložiti, rijetko tko bi odgovorio –praonica rublja. Da je tome zaista tako dokazuju predviđanja da će i ove sezone u Hrvatskoj rasti broj noćenja stranih turista, posebice u privatnom smještaju. Ovakvi komercijalni objekti imaju gotovo nepresušne potrebe za uslugama čišćenja, pranja, sušenja i općenito snabdijevanja smještajnih jedinica, a što im svakim danom predstavlja sve veći problem.

Naime, paralelno s ojačavanjem pozicije Hrvatske kao atraktivne turističke zemlje i na dalekim tržištima poput Kine i Koreje, očekuje se da će ovaj profil gostiju obilaziti više od jedne destinacije unutar zemlje. Kako trend kraćih noćenja utječe na češće izmjene rublja to za iznajmljivače predstavlja veliki izazov, podjednako u primorskim kao i kontinentalnim središtima.

Također, značajan broj hrvatskih radnika danas radi u inozemstvu pa je nedostatak uslužnog osoblja još jedna prepreka koju trebaju prevladati. Zbog toga osnovne radnje, poput učestalog pranja i sušenja posteljine, često nema tko napraviti", objasnio je Mario Martinek, vlasnik tvrtke Bijeli svijet koja već dugi niz godina uspješno posluje na domaćem i europskom tržištu upravo pri rješavanju ovog problema.

U Hrvatskoj se brojni ugostiteljski i smještajni kapaciteti uvelike oslanjaju na usluge praonica, a kako bi mogli neometano poslovati tijekom cijele sezone. Iako ovakvi objekti, koji su se donedavno mogli vidjeti samo u američkim filmovima, postaju sve češća pojava u Hrvatskoj - još uvijek ih nema dovoljno.

U posljednje četiri godine tvrtka od desetak zaposlenika samo u Hrvatskoj sudjelovala je u otvaranju više od 80 objekata – samoposlužnih i uslužnih praonica rublja. Tako su pomogli zapošljavanju preko dvije stotine osoba. Prema njihovim podacima, u 90% slučajeva objekti profitabilno posluju tijekom cijele godine, a od ideje do realizacije potrebno je u prosjeku samo dva mjeseca. Otvoreni su i objekti izvan granica zemlje, a povećati prisutnost na stranim tržištima jedan je od glavnih ciljeva ove kompanije.

"Naši klijenti su najčešće tvrtke koje sa željom za isplativijim modelom poslovanja traže dugoročna rješenja. Osim hotela i kampova tu su i mnogobrojne obitelji u potrazi za samostalnim izvorom prihoda - na što smo posebno ponosni", kaže Martinek. Za pokretanje praonice nisu potrebne posebne tehničke vještine niti prijašnje iskustvo u poduzetništvu.

"Uz minimum radne snage i fiksnih troškova, prednost je i rad s gotovinom, bez odgoda plaćanja i nenaplaćenih potraživanja. Uz početno ulaganje od oko 20.000 eura može se pokrenuti uspješan posao, apovrat investicijemoguće je ostvariti već nakon 12 mjeseci", objasnio je Martinek.

Svojim klijentima nude besplatne edukacije, pomoć pri apliciranju za sredstva za samozapošljavanje i vode ih korak po korak kroz cijeli proces: od prikupljanja bespovratnih sredstava za pokretanje posla do otvaranja i rada u vlastitim objektima. S druge strane hoteli, kampovi, restorani i ostale veće jedinice, ugradnjom profesionalne opreme dolaze do značajnih ušteda na energentima poput struje i vode. Ušteda na potrošnji struje iznosi 25%, a na vodi čak 44% godišnje - što je financijski opravdan i ekološki poželjan poslovni potez.

Danas se ovaj hrvatski koncept poslovanja doslovno kopira diljem svijeta. Sa svih strana stižu i brojne čestitke za kvalitetno razrađene metode koje pomažu u očuvanju poslovanja i stvaranju novih radnih mjesta, a koje su u Bijelom svijetu razvili prvenstveno zbog brige za budućnost svojih kupaca.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!