Slavonski specijaliteti za prste polizat

Vijesti

Natrag na Vijesti

Slavonski specijaliteti za prste polizat

Foto: promo

Požega, 26. veljače 2019. - Dvije vrste mesa, dimljena slanina, luk i paprika u svinjskoj maramici na ražnju, druženje uz otvorenu vatru i čašu vrhunskog vina – neprocjenjivo gurmansko iskustvo! Doživjet ćete ga - a gdje drugdje nego u Slavoniji, poznatoj po bogatstvu okusa i mirisa, hvaljenoj gostoljubivosti i vrhunskim vinima. Riječ je o požeškom vinogradarskom ćevapu, kojeg su kroz stoljeća do savršenstva doradili radišni i skromni Požežani. Neobična kombinacija ražnja i orijentalnih utjecaja pripreme mesa postala je tradicionalno jelo požeških vinogradara i vinara, uz koje se obilježavaju i slave sve vinske svetkovine – od Vincelova do Martinja.

U Požeško-slavonskoj županiji ponudit će vas i specijalitetima od slatkovodne ribe poput pastrve sa žara, perkelta od soma i odličnog fiš paprikaša, ili jednostavnije fiša, zaštitnim znakom slavonske gastronomske ponude. Njegova tajna je u dobroj ribi, kvalitetnoj crvenoj paprici i što je najvažnije - harmoniji okusa. Dobar fiš je umjereno slan, umjereno ljut i umjereno gust. Tu se ovo jelo priprema u sva četiri godišnja doba, sastavni je dio ponude većine slavonskih restorana, baš poput sarme koja možda nije originalno, ali je omiljeno jelo među Slavoncima.

Nema ljepšeg mirisa od kuhane sarme, reći će vam njezini ljubitelji. Nekada se po slavonskim selima sarma pripremala samo od sušene dimljene svinjetine, osim u vrijeme kolinja kada je svježeg mesa bilo u izobilju. Na Veliki petak tradicionalno se pripremala posna sarma od usitnjenih sjemenki bundeve, koja se i danas nudi na jelovniku Okusa Zlatne Slavonije.

Posjetite li Požeško-slavonsku županiju svako kušajte odrezak Barun Trenk od telećeg ili svinjećeg mesa punjen slavonskom šunkom, kuhanim jajima i ajvarom i prijan na crvenom luku s umakom od gljiva… Za prste polizat!

Fotografije: https://app.box.com/s/yn75hparro0f4wl4b4lzezxtm4fv75kl

www.tzzps.hr

Facebook fan page

Kontakt za medije:

Alma Radoš, PR Manager

Mob: +385 91 5296 632

alma@lollipop-pr.hr

www.lollipop-pr.hr

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!