Na Svjetski dan radija u HAZU-u održan 2. Hrvatski radijski forum

Vijesti

Natrag na Vijesti

Na Svjetski dan radija u HAZU-u održan 2. Hrvatski radijski forum

Foto:

U organizaciji Udruge Hrvatski radijski forum i HUP - Koordinacije komercijalnih radio postaja, danas, na Svjetski dan radija, održan je 2. Hrvatski radijski forum u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića.

Izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora Irena Vuksanović Petrijevčanin istaknula je važnost donošenja novog zakona o elektroničkim medijima. "Za uspješnu prilagodbu medija treba ispuniti dva najvažnija preduvjeta - financijska sredstva i poticajnu legislativu", naglasila je.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek predstavila je aktivnosti i planove Ministarstva za izradu smjernica medijske politike, najavivši da će u sljedećim tjednima proširiti skupinu ljudi s kojima je izrađen inicijalni dokument medijske strategije te da će krenuti u javnu raspravu. Najavila je donošenje novog Zakona o elektroničkim medijima u 3. kvartalu ove godine i detaljan pregled aktivnosti koje su odrađene u analizi medijskih tržišta. Istaknula je i potrebu jačanja novinarskih sloboda i prava na kritički govor.

"Ne smijemo zaboraviti kolika je uloga medija u izgradnji naših demokratskih društava, u čuvanju našeg nacionalnog i kulturnog identiteta. Svjesni smo da nam iz tog smjera dolazi velika opasnost, da nam odrastaju generacije kojima ćemo, ako ne budemo čuvali prostor u kojemu se mogu izraziti hrvatski kreativci, novinari, umjetnici i autori, ugroziti pravo da stvore svoje osjećaje i odnos prema društvu u cjelini", zaključila je Obuljen Koržinek i čestitala Svjetski dan radija.

"Obilježavanjem Svjetskog dana radija podižemo svijest o značenju radija i o tome kako upravo ovaj medij ima nezamjenjivo mjesto u našim životima", rekla je izaslanica gradonačelnika Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, pozdravivši temu ovogodišnjeg foruma, medijsku strategiju, koju dugo iščekuju medijski djelatnici i struka, ali i Grad Zagreb.

Predstojnik Katedre za ekonomske znanosti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Mladen Vedriš smatra da je izuzetno bitno donijeti važne medijske akte i zakonodavni okvir koji korespondira s potrebama tržišta. "Nužno je donijeti novi zakon o elektroničkim medijima kako bi se promjene realnog svijeta unijele u regulatornu osnovu u kojoj radioindustrija djeluje, dok medijska strategija određuje bitna pravila ponašanja.

Također, danas ostvareni prihodi čine bitnu ulagačku komponentu u radijske programe za bolje sutra", poručio je Vedriš.

"Uz nove platforme i nove vrste medija, radio se mora prilagođavati promjenama i tražiti način da zadrži svoju relevantnost i važnost", istaknula je predsjednica HUP-a Gordana Deranja. Podsjetila je da je prema posljednim istraživanjima radio medij kojemu se najviše vjeruje i koji je u našoj zemlji i dalje svakodnevno prisutan u našim životima.

Ravnatelj Agencije za elektroničke medije i predsjednik Vijeća za elektroničke medije Josip Popovac osvrnuo se na medijsku sliku Hrvatske. "Društvene mreže koje su preuzele primat kod informiranja nisu toliko narušile poziciju starih medija, radija i televizije kao dominantnih medija. Društvene mreže ne okupljaju obitelj, one okupljaju virtualno. Ne okupljaju nas ni u pjesmi ni u gledanju filmova. Također, teško je plasirati tešku neistinu kroz tradicionalne medije, jer su to uređivački, a ponekad i preregulirani mediji", naglasio je Popovac.

"Radio je sudbina svakog čovjeka, posebno vozača automobila, koji bez njega sigurno ne bi mogao", ustvrdio je predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Velimir Neidhardt.

Predsjednica Udruge Hrvatski radijski forum HUP – Koordinacije komercijalnih radio postaja Silvija Londero Šimleša čestitala je svim kolegicama i kolegama Svjetski dan radija i zahvalila svim sudionicima Foruma na potpori.

"Potrebe za redefiniranjem postojećih obaveza medija nikad nisu bile izraženije. Gotovo 50 posto građana smatra da su dnevno izloženi utjecaju lažnih vijesti. Potrebna je liberalizacija tržišta koja bi dovela do lakšeg poslovanja medija. Stoga nam je potreban krovni dokument koji će odrediti buduće smjernice medija i preporuke za ostvarenje liberalnijeg medijskog okvira", naglasila je Londero Šimleša i podržala aktivnosti Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva kulture koje idu u tom smjeru.

Održavanje Hrvatskog radijskog foruma svojim su dolaskom podržali i saborski zastupnici, predstavnici ministarstava, diplomatskog zbora, članovi akademske zajednice, predstavnici medijskih kuća, Hrvatske udruge poslodavaca, Vijeća za elektroničke medije te Odašiljača i veza.

Na kraju 2. Hrvatskog radijskog foruma Hrvatskoj udruzi poslodavaca dodijeljeno je priznanje i medaljon "Nikola Tesla" za poseban doprinos radijskoj industriji u 2018. godini. Forum je održan uz partnerstvo Vijeća za elektroničke medije i medijskog partnera Media servis globala.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!