Razgovor o promaknuću u najvećoj mjeri određuje kako ćemo se obući za posao

Vijesti

Natrag na Vijesti

Razgovor o promaknuću u najvećoj mjeri određuje kako ćemo se obući za posao

Foto:

Čini li odijelo čovjeka i suočavaju li se zaposlenici na poslu s pravilima kada je u pitanju njihov način odijevanja, MojPosao je istražio na gotovo 800 ispitanika.

Čak 63% ispitanika kaže da su svoj stil odijevanja mijenjali ovisno o promjeni posla. To nije učinilo 27% ispitanika, dok 10% ispitanika kaže da na poslu imaju jasno propisana pravila odijevanja koja moraju poštivati.

Gotovo polovica ispitanika (47%) ne smatra da bi im bilo lakše kada bi na poslu postojala pravila odijevanja. Suprotno misli 26% ispitanika. Točno definiran kodeks odijevanja već ima 17% ispitanika, a uniforme na radnome mjestu mora nositi 9% ispitanih.

Na neprimjereno odijevanje najčešće će upozoriti HR stručnjak ili šef

Neugodnu situaciju na poslu radi svog stila odijevanja, imalo je svega 5% ispitanika. Znatno više ispitanika, njih 14%, kažu da su se ustručavali obojati kosu kako to ne bi imalo negativan utjecaj na njihov posao.

Kada su u pitanju tetovaže odnosno, sakrivanje istih, 29% ispitanika koji imaju tetovaže kažu da svoje tetovaže skrivaju na radnome mjestu dok to ne čini 71% tetoviranih.

Molbu o udaljavanju s radnog mjesta radi načina odijevanja iskusilo je 7% ispitanika. Tu molbu najčešće im je uputio HR stručnjak (3%) ili sam šef (3%), a u nešto manjoj mjeri i kolege (2%). Svega 2% ispitanika poslodavac je tražio da se obriju ili ošišaju.

Ispitanici najviše paze na odijevanje kada pregovaraju o promaknuću

Kada je u pitanju razgovor o promaknuću, većina ispitanika u većoj mjeri pazi na svoj način odijevanja. Tako je više od polovice ispitanika (58%) svjesno pripazilo na svoj način odijevanja kada su pregovarali o promaknuću, dok je dosljedno svom stilu ostalo 40% ispitanika.

Način odijevanja igra veću ulogu u međuljdskim odnosima nego u načinu obavljanja posla

Većina ispitanika smatra da njihov način odijevanja nema utjecaj na njihovo obavljanje radnih zadataka (65%). Da njihov način odijevanja jako utječe na obavljanje radnih zadataka misli 10% ispitanika, dok njih 16% misli da taj utjecaj postoji, ali je malen.

Nešto je drugačija situacija kada su u pitanju međuljudski odnosi: 36% ispitanika misli da njihov način odijevanja ne utječe na ponašanje nadređenih prema njima, kao ni na ponašanje kolega prema njima (37%). Za razliku od njih, 18% ispitanika misli da njihov način odijevanja jako utječe na ponašanje nadređenih prema njima i na ponašanje kolega prema njima (14%). Da utjecaj odijevanja postoji, ali malen, smatra 31% ispitanika kada je u pitanju ponašanje nadređenih prema njima, odnosno 32% ispitanika kada je u pitanju ponašanje kolega.

Gotovo petina ispitanika ne zna utječe li njihov način odijevanja na visinu njihove plaće

Većina ispitanika (61%) smatra da način odijevanja ne utječe na njihovu visinu plaće. Svega 5% ispitanika smatra da njihov način odijevanja jako utječe na visinu njihove plaće, a da taj utjecaj postoji, ali u maloj mjeri, misli 17% ispitanika. Čak 17% ispitanika ne zna utječe li njihov način odijevanja na visinu njihove plaće ili odnos kolega prema njima te odnos nadređenih prema njima (15%).

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!