Nova Opel Zafira Life: četvrta generacija vozila koje postavlja standarde

Vijesti

Natrag na Vijesti

Nova Opel Zafira Life: četvrta generacija vozila koje postavlja standarde

Foto:

Rüsselsheim. Privlačni, svestrani i praktični jednovolumeni nose naziv Zafira. Dvadeset godina nakon početka ove priče o uspjehu i prve generacije, stiže nastavak u obliku novorazvijene četvrte generacije. Opel Zafira Life udobno je višenamjensko vozilo (MPV) koje je i zabavno voziti, a njemački će ga proizvođač automobila ponuditi u tri dužine prilagođene zahtjevima kupaca: maloj (S) od 4,60 m, srednjoj (M) od 4,95 m i velikoj (L) dužine 5,30m – pri čemu svaka od njih dolazi s maksimalno devet sjedala. Verzija S Zafire Life otprilike je deset centimetara kraća od trenutačne Zafire, dok je L otprilike 65 cm duži i time gotovo jednako velik kao Vivaro Combi. Zafira Life tako pokriva do tri segmenta vozila i predstavlja novi standard među višenamjenskim vozilima s većim brojem sjedala.

Zafira Life zadovoljava sve zahtjeve – od svestranog interijera, velike udobnosti i profinjenih sustava pomoći namijenjenih vozaču, do revolucionarnog informacijsko-multimedijskog sustava, head-up displaya i aktivnog tempomata utemeljenog na kameri/radaru. Taj je sigurnosni koncept dobio maksimalnih pet zvjezdica od Euro NCAP-a. Napredna tehnologija spojena je s tipičnim Opelovim elementima dizajna, uravnoteženim proporcijama i kratkim prevjesima. Vozač i suvozač moći će uživati u dvodijelnom panoramskom krovu i prozoru koji se može otvarati na poklopcu prtljažnika. Opel Zafira Life imat će svjetsku premijeru na Sajmu automobila u Bruxellesu 18. siječnja 2019. (dani za javnost od 19. do 27. siječnja 2019.). Knjige narudžbi otvaraju se u veljači.

Za najbolje držanje klizavih podloga Zafira Life opremljena je naprednom kontrolom proklizavanja IntelliGrip. Od početka prodaje moći će se naručiti i verzija s pogonom 4x4. Sustav pogona na sve kotače konstruirali su stručnjaci za off-road vožnju tvrtke Dangel. Opel će početkom 2021. ponuditi posve električnu verziju – još jednu stepenicu na putu elektrifikacije ove robne marke.

Novom Zafirom Life Opel nastavlja implementaciju svog strateškog plana PACE!. Do kraja 2020. ovaj će njemački proizvođač na tržištu predstaviti ukupno osam novih ili osvježenih modela, uključujući i novu generaciju prodajnog hita Corse. Tvrtka prije svega ulaže u profitabilne tržišne segmente koji bilježe rast i masovnu prodaju. Opel će uskoro imati jedan od najmlađih portfelja od svih velikih proizvođača.

Jedan model, tri veličine: Zafira Life za svaku namjenu

Zafira Life “Small” natječe se s kompaktnim jednovolumenima, ali nudi znatno više prostora za do devet putnika, što je nenadmašno u toj klasi. Krasi je i mali krug okreta (11,3 m), dobro upravljanje i dvoja električna klizna vrata kojima upravlja senzor a otvaraju se pokretom noge slično kao poklopac prtljažnika Astre Sports Tourer i Insignije Sports Tourer, što je također jedinstveno u segmentu. Zafira Life “Medium” (kao i Zafira Life “L”) ima međuosovinski razmak od 3,28 m (duži 35 cm), a time i više prostora za noge stražnjih putnika, što je čini konkurentom srednje velikim jednovolumenima iz D segmenta tržišta. U usporedbi s konkurencijom, Opel nudi i veći otvor prtljažnika, što znači lakši pristup pri utovaru i istovaru kao i veću nosivost od više od jedne tone. Zafira Life “Large” konkurira još većim jednovolumenima.

Na tom tržišnom segmentu vlada velika potražnja za modernim i dobro opremljenim shuttleovima, pa Opel zato nudi kožna sjedala na aluminijskim šinama koje kod svih verzija Zafire Life omogućuju laku i potpunu prilagodbu. Dostupne su konfiguracije s pet, šest, sedam ili osam kožnih sjedala. Preklapanjem naslona suvozačkog sjedala moguć je prijevoz predmeta dugih do 3,5 m. Preklapanjem trećeg reda sjedala povećava se kapacitet prtljažnika Zafire Life „S“ na 1500 litara (do razine krova), a uklanjanjem sjedala (koja se potom lako vraćaju) ukupna zapremina prtljažnika raste na čak 3397 litara.

Luksuzna razina opreme „Lounge“ dostupna je za verzije s dugim međuosovinskim razmakom – sprijeda su sjedala opremljena funkcijama masaže i električnog grijanja, iza su četiri pomična kožna sjedala svako sa sjednim dijelom širine 48 cm. VIP putnici mogu sjediti i okrenuti jedni prema drugima i uživati u prostoru za noge. Pomični stol može se sklopiti i pružiti dodatni prostor za pohranu manjih predmeta. Putnici mogu puniti svoje mobilne uređaje putem 230-voltnog priključka.

Većina verzija Zafire Life niže su od 1,90 m, pa tako mogu koristiti uobičajene podzemne garaže, što je važno ako ih se želi koristiti kao hotelske shuttleove.

Pod kontrolom: head-up display, upozorenje na mogući frontalni sudar i stražnja kamera

Novo Opelovo višenamjensko vozilo nudi brojne pomoćne sustave namijenjene vozaču. Kamera i radar nadziru područje ispred vozila – sustav čak prepoznaje pješake koji prelaze cestu i može pokrenuti manevar kočenja u nuždi pri brzinama do 30 km/h. Inteligentni tempomat prilagođava brzinu vozilu ispred i automatski usporava te ako je potrebno može smanjiti brzinu na 20 km/h. Pomoć pri držanju prometne trake i upozorenje na umor vozača upozoravaju vozače ako su proveli previše vremena za upravljačem i trebaju odmor. Pomoć za duga svjetla, koja automatski mijenja duga i kratka svjetla, aktivira se pri brzini većoj od 25 km/h. U tom je tržišnom segmentu jedinstven i head-up display u boji koji prikazuje brzinu, udaljenost od vozila ispred i navigaciju.

Tijekom 2019. godine Zafira Life će ponuditi i telematički servis Opel Connect. Korisne funkcije kao što je navigacija uživo (Live Navigation) s informacijama o prometu u stvarnom vremenu i mogućnošću poziva pomoći na cesti i u hitnom slučaju dodatno su jamstvo sigurnosti vozača i putnika. Pomoć se može zatražiti u sekundi pomoću crvenog gumba. Ako se aktiviraju zatezači sigurnosnih pojaseva ili zračni jastuci, poziv u hitnom slučaju uspostavlja se automatski.

Dobra sveobuhvatna vidljivost osobito je važna kod velikih vozila, npr. u uskim ulicama ili prilikom skretanja u gradskim područjima. Radarski senzori u prednjim i stražnjim odbojnicima upozoravaju vozača na prepreke prilikom svih vrsta parkiranja. Slika sa stražnje kamere prikazuje se na unutrašnjem retrovizoru ili zaslonu dijagonale 17,8 cm – na potonjem uz vidljivost koja obuhvaća 180 stupnjeva iz ptičje perspektive.

Veliki dodirni zaslon dijagonale 17,8 cm dolazi s informacijsko-multimedijskim sustavima Multimedia i Multimedia Navi. Oba nude integraciju s mobitelom preko platformi Apple CarPlay i Android Auto. Multimedia Navi dodatno donosi europsku navigaciju s 3D prikazom. Zanimljive točke u velikim gradovima prikazane su u “Full HD” kvaliteti. Moguće je podesiti da se zemljopisne značajke uz rutu na putovanjima po otvorenim cestama prikazuju vrlo realistično. Zahvaljujući servisu Opel Connect, navigacijski sustav obuhvaća informacije o prometu u stvarnom vremenu za najnovije stanje na cestama. Sa svim razinama opreme dostupan je snažan audiosustav – u verziji s vrha ponude putnici mogu uživati u vrhunskoj akustici čak deset zvučnika.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!