31. Nagrada Ivo Vuljević Glazbeni grand finale Hrvatske glazbene mladeži

Vijesti

Natrag na Vijesti

31. Nagrada Ivo Vuljević Glazbeni grand finale Hrvatske glazbene mladeži

Foto:

Velika završnica Hrvatske glazbene mladeži ove godine kulminirat će dodjelom najznačajnije 31. Nagrade Ivo Vuljević za mlade i gala koncertom koji će se održati 8. prosinca s početkom u 20 sati u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Dodjela godišnje Nagrade Ivo Vuljević i proglašenje laureata je svojevrsni grand finale Hrvatske glazbene mladeži koja više od tri desetljeća dodjeljuje ovu znamenitu nagradu mladim, nadarenim umjetnicima za najbolje glazbeno ostvarenje u tekućoj godini kako bi se podržao njihov razvoj i promovirala umjetnost.

Svečano proglašenje laureata i nositelja ovogodišnje nagrade bit će popraćeno gala koncertom na kojem će nastupiti Luka Ljubas, prošlogodišnji nositelji renomirane nagrade Ivo Vuljević u pratnji svjetski proslavljenih Zagrebačkih solista. Na programu vjernu publiku očekuju izvedbe: Pintarichiana Borisa Papandopula, priznatog hrvatskog skladatelja i dirigenta, Zigeunerweisen, kompozicija za violinu i orkestar slavnog kompozitora Pabla de Sarasatea te Rumunjski plesovi za gudački orkestar,Sz.56 BB 68 Bele Bartoka, poznatog mađarskog skladatelja.

Ljubaznošću Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti publika će uživati u zvuku iznimno cijenjene violine King Guarneri del Gesù iz 1735. godine na kojoj će Luka Ljubas izraziti svoje vrhunsko umijeće. Poznata je violina u vlasništvu HAZU od 1968. kada je supruga Zlatka Balokovića, Joyce Borden Baloković, uručila violinu King Akademiji, poštujući želju svog pokojnog supruga, glasovitoga hrvatskoga violinista Zlatka Balokovića.

Ovogodišnji nositelj 31. Nagrade Ivo Vuljević je Franjo Bilić mladi nadareni čembalist koji je svoju umjetničku ekspresiju i talent lansirao u orbitu virtuoznosti, a tek su mu dvadesetčetiri godine. Ovaj mladi gotovo renesansni tip glazbenika bavi se glazbom od djetinjstva, a bitno je istaknuti da je još kao srednjoškolac nagrađivan svugdje gdje se pojavio, dakako, u raznim disciplinama. 2016. s uspjehom u Hrvatskom narodnom kazalištu dirigirao je akademskom produkcijom opere Agrippina Georga Friedricha Händela te da je za to umjetničko postignuće dobio jednu od dvije Rektorove nagrade. Prema svemu što je do sada postigao čini se da je čembalo središte njegova glazbeničkog izraza. Primjerice, osvojio je i publiku i Ocjenjivački sud na Natjecanju Ferdo Livadić u Samoboru 2015. Glazbeni kritičar Branimir Pofuk uočio je već tada umjetnikov plemeniti umjetnički duh koji ponire jednako duboko i u glazbu i u tišinu, a Ocjenjivački je sud upozorio na njegov raskošni talent, od muzikalnog vođenja svake fraze do ritmičke pregnantnosti, formalne preglednosti, do maštovite agogičke raznolikosti i tehničke perfekcije.

U narednim godinama mladi je glazbenik neprestance ne samo nizao nove uspjehe, nego i obogaćivao svoja znanja pomičući granice svoje nadarenosti. Posebno je za Franju Bilića uspješna bila 2018. godina. Osim što je diplomirao, osvojio je i nagradu na Prix Annelie de Man u Amsterdamu, jedinom međunarodnom natjecanju za suvremenu čembalističku literaturu, što pokazuje širinu Bilićeva zanimanja s obzirom na epohe i stilove.

Jedan ovogodišnji pothvat posebno nadmašuje sve što je Franjo Bilić dosad postigao – a postigao je mnogo. Riječ je o izvedbi Goldberg varijacija Johanna Sebastiana Bacha 16. travnja ove godine u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog na recitalu koji je svirao kao dobitnik nagrade na Tribini Darko Lukić. Ta je izvedba očitovala zrelost interpreta, sposobnost poniranja u složene sastavnice Bachovih duhovnih obzora, ali i visoki stupanj virtuozne spremnosti i za najsloženije zahvate.

Sve su to snažni argumenti zbog kojih je, unatoč ovogodišnjoj jakoj konkurenciji više istaknutih mladih glazbenika, odluka o tome da Franjo Bilić bude ovogodišnji dobitnik Nagrade Ivo Vuljević bila jednoglasna. – zaključili su maestro Tonči Bilić, Naima Balić, Petra Pavić, Mislav Pavlin i Berislav Šipuš, članovi žirija za dodjelu 31. Nagrade Ivo Vuljević. Nagrada uz diplomu i priznanje glazbene zajednice mladom laureatu donosi i novčanu podršku u iznosu od deset tisuća kuna te predstavljanje na koncertu.

Svake nam je godine kao članovima žirija teško procijeniti koga posebno istaknuti jer naši mladi umjetnici pokazuju iznimnu predanost, talentiranost i ljubav prema glazbi koja se očituje u svakoj njihovoj izvedenoj noti. To nas u žiriju čini i izuzetno ponosnima jer je usprkos percepciji društva vrhunska umjetnička izvedba dugovječna. Srce prepoznajte autentičnost i ljepotu, što možda sluh propusti. – izjavio je maestro Tonči Bilić, predsjednik žirija i predsjednik Hrvatske glazbene mladeži. Uz organizatora, Hrvatsku glazbenu mladež, svečanu dodjelu nagrade podržali su HAZU, Grad Zagreb, Tis Grupa, Art Hill, Gallo, Zigante, a glavni partner je HEP.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!