MOL Grupa u prvom tromjesečju 2017.: Snažan rast dobiti svih poslovnih segmenata

Vijesti

Natrag na Vijesti

MOL Grupa u prvom tromjesečju 2017.: Snažan rast dobiti svih poslovnih segmenata

Foto:

Budimpešta, 5. svibnja 2017. – Danas je MOL Grupa objavila financijske rezultate za prvo tromjesečje 2017. godine. U prvom su tromjesečju svi poslovni segmenti – Upstream, Downstream, maloprodaja, plinski segment – uspjeli su povećati svoj doprinos u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

EBITDA Upstreama porasla je za 50% u odnosu na isto razdoblje prošle godine te je dosegnula 219 milijuna USD, kapitalizirajući na višim cijenama nafte i vrlo konkurentnoj imovinskoj osnovici. Proizvodnja je ostala stabilna na 111.500 barela ekvivalenta nafte dnevno.

Downstream je zabilježio povijesno najviši rezultat u prvom tromjesečju, uz čistu CCS EBITDA-u od 324 milijuna USD, što je 15% više nego u istom razdoblju prošle godine. Rast je bio rezultat uvelike poboljšane dostupnosti imovine (i time velikih količina i prinosa) i donekle poticajnih marži i u rafinerijama i u petrokemiji.

Djelatnost maloprodaje također je zabilježila najbolje prvo tromjesečje ikad uz povećanje EBITDA-e od 17% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Rezultat od 55 milijuna USD bio je posljedica snažnijih količina prodaje goriva i većeg doprinosa prodaje segmenta negoriva. Potrošnja motornih goriva u regiji srednje i istočne Europe porasla je za 5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, osiguravajući poticajno okruženje.

Plinski segment, koji stabilno doprinosi ukupnim rezultatima MOL Grupe, dosegnuo je EBITDA-u od 70 milijuna USD u prvom tromjesečju, što je 4% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernádi komentirao je rezultate: “Prvo tromjesečje bilo je izvrstan početak 2017. godine, u kojem su svi naši poslovni segmenti zabilježili snažan rast dobiti, budući da smo uspjeli u potpunosti iskoristiti prednosti poticajnog vanjskog okruženja temeljem svojih sustavnih napora za poboljšanje učinkovitosti i te kvalitetne imovinske osnovice, uz niske troškove. Downstream ostvario je svoje najbolje prvo tromjesečje dosad, uz znatno poboljšanu dostupnost imovine i snažne marže, a djelatnost maloprodaje nastavila je s impresivnim usponom, dok je Upstream uspješno iskoristio prednost viših cijena nafte i vrlo konkurentnu troškovnu bazu. Ovi rezultati pružaju snažan temelj za ostatak godine budući da planiramo ponovno ostvariti EBITDA-u od najmanje 2 milijarde USD i prijeći ključne točke u provedbi naše strategije „MOL Grupa 2030.”

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!