Animirani filma Eeva Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova na Berlinaleu

Vijesti

Natrag na Vijesti

Animirani filma Eeva Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova na Berlinaleu

Foto: havc

Animirani film Eeva autora Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova, koji nastaje u hrvatsko-estonskoj koprodukciji, prikazat će se u konkurenciji kratkometražnih filmova (Berlinale Shorts) Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, koji će se održati od 16. do 26. veljače 2023. godine.

"Iznimna mi je čast predstaviti film na prestižnom festivalu kao autorici koja predstavlja hrvatski animirani film. Također sam zahvalna na estonsko-hrvatskoj kombinaciji koja se do sada pokazala vrlo uspješnom. Zahvalna sam čitavom timu koji nas je podupirao tijekom produkcije, te HAVC-u bez čije potpore ne bismo mogli realizirati ovaj film. Nadam se da će ovaj uspjeh i priznanje biti od pomoći u produkciji sljedećeg filma koji spremamo," rekla je tim povodom autorica Lucija Mrzljak, koja je film Eeva režirala, uz Mortena Tšinakova.

Osim spomenutog autorskog dvojca, animaciju su radili i Goran Stojnić i Noemi Ribić, s estonskim kolegama Egertom Kesom i Tarmom Vaarmetsem. Morten Tšinakov potpisuje scenarij, dizajn Lucija Mrzljak, a montažu su radili oboje.

Film je producirao Draško Ivezić (Jadranska animacija / Adriatic Animation), uz Kaleva Tamma iz estonskog studija Eesti Joonisfilm.

"Kao studio, oduvijek smo bili posvećeni uređivačkom pristupu koji će biti na visokoj umjetničkoj razini i zato smo od osnutka tražili suradnju s National Film Board of Canada i Arte France na našim prethodnim projektima i tako stjecali znanje koje nas je, vjerujem, dovelo do ove selekcije u Berlinale Shorts", rekao je producent Ivezić, dodavši:

"Imali smo veliku sreću da surađujemo s talentiranim autorskim dvojcem Lucijom Mrzljak i Mortenom Tšinakovom kojima je ovo treća suradnja, druga s našim studijom. Lucija Mrzljak je autorica snažnog autorskog izričaja, a njen prepoznatljiv ilustratorski rukopis je posebno vidljiv u Eevi, gdje je dizajnirala vizualna rješenja po scenariju Tšinakova. Vjerujemo da će Mrzljak i dalje rasti kao autorica i ohrabreni ovim postignućem već razgovaramo o sljedećoj suradnji.

Ne treba zanemariti da je ovo prvi put u samostalnoj Hrvatskoj da se natječemo s animiranim filmom u programu Berlinale Shorts. Vjerujem da ćemo kao zemlja koja je svojevremeno bila pojam za kratki umjetnički animirani film inspirirati nova umjetnička djela, autorice i autore da ambiciozno zakorače u tom smjeru."

Film je priča o najtužnijem danu u Eevinu životu koja iznenada postaje udovica. Na sprovodu pada kiša. Puno je plača, previše vina, nekoliko djetlića i par snova koji ispunjavaju praznine.

Eeva je svjetsku premijeru imala u nacionalnoj konkurenciji festivala PÖFF Shorts u studenom prošle godine, paralelno s 26. Filmskim festivalom Black Nights".

Berlinale Shorts svake godine predstavlja do 25 naslova s međunarodnom i svjetskom premijerom. Program kurira Anna Henckel-Donnersmarck. Tročlani međunarodni žiri odlučuje o dobitnicima nagrada koje se dodjeljuju tijekom službene svečanosti: Zlatnog medvjeda i Srebrnog medvjeda. Osim toga, žiri nominira jedan naslov za Europsku filmsku nagradu, a dobitnik Zlatnog medvjeda automatski je kvalificiran za nominaciju za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg kratkometražnog filma. Više o programu Berlinale Shorts možete pročitati ovdje.

Podsjećamo, ranije je objavljeno da će se na Berlinaleu prikazati i dugometražni igrani film Bazen beskraja redatelja Brandona Cronenberga koji nastaje kao kanadsko-mađarsko-hrvatska koprodukcija (hrvatska producentica je Anita Juka, 4Film).

Cijeli program Berlinalea bit će objavljen do 7. veljače.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!