I dalje tabu tema: Dvije trećine radnika ne smije javno komentirati plaće u tvrtki u kojoj rade

Vijesti

Natrag na Vijesti

I dalje tabu tema: Dvije trećine radnika ne smije javno komentirati plaće u tvrtki u kojoj rade

Foto: MojPosao

Pristojnost i dobar odgoj nalažu nam kako se, naprosto, o određenim temama u našem društvu ne priča. Stoga ćemo, uljudnosti radi, u pravilu izbjegavati razgovor o dobi naših sugovornika, njegovoj ili njezinoj stranačkoj pripadnosti, vjerskom opredijeljenju ili pak – plaći koju zarađuju. Mnogi ovu posljednju temu posebno, u širokom luku", zaobilaze tijekom razgovora s kolegama iz firme.

Međutim, mijenjaju li se stvari po tom pitanju i u kojoj mjeri javno komentiramo plaće u tvrtkama u kojima radimo? Odgovor na ovo pitanje potražio je portal MojPosao, anketom u kojoj je svoje mišljenje ponudilo više od 1100 ispitanika.

Organizacijska klima i klauzule o tajnosti brane razgovor

Prema anketi, većina zaposlenih u Hrvatskoj svoj posao obavlja u okolinama koje, službeno ili prešutno, brane javno komentiranje plaća među zaposlenicima.

Naime, čak 69% zaposlenih ističe kako ne smiju otvoreno razgovarati o ovoj temi. U određenim tvrtkama zabrana je formalizirana putem klauzula o tajnosti plaće, dok se u ostalim kompanijama, prema riječima jednog ispitanika, radi o "organizacijskoj klimi, zbog koje nikome na pada na pamet razgovor o ovoj temi".

Pa ipak, polovicu radnika čiji poslodavci brane razgovore o plaći nikakve zabrane ne mogu spriječiti da međusobno pričaju o novcu koji im sjeda na račune, ali u pravilu to čine samo s jako bliskim kolegama, dok se druga polovica pridržava nametnutih zabrana.

Čak i oni koji smiju, nerado pričaju o tome

S druge strane, 31% radnika u Hrvatskoj tvrdi kako u njihovim radnim okolinama ne postoje nikakva ograničenja kad je posrijedi razgovor o plaći.

Međutim, iako smiju razgovarati o ovoj temi, nešto više od polovice zaposlenih(54%) izbjegava takvu vrstu razgovora s kolegama jer, kako ističu, radi se o "privatnoj stvari svakog pojedinca", dok 46% onih koji rade u tvrtkama koje ne brane takve razgovore, otvoreno i javno s kolegama komentira plaće u kompaniji.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!