Počeo tjedan kodiranja širom Hrvatske, uključeno već 199 škola

Vijesti

Natrag na Vijesti

Počeo tjedan kodiranja širom Hrvatske, uključeno već 199 škola

Foto:

ZAGREB, 6. prosinac, 2016. – Globalni projekt Sat kodiranja (Hour of Code) počeo je jučer u hrvatskim školama kako bi se djeca upoznala sa svijetom tehnologije te programiranjem kao vještinom koja je izuzetno tražena na tržištu rada. U projekt koji će trajati do 11. prosinca do danas se uključio rekordan broj škola, čak 199, kojima trenutačno pomaže više od 100 volontera, a prijave su otvorene do kraja tjedna.

Danas je u osječkoj školi Mladost gostovao Matija Kopić, suosnivač IT tvrtke Farmeron, koja je stekla svjetsku slavu nakon razvoja aplikacije u oblaku za praćenje i analizu poljoprivrednih aktivnosti na farmi. Tijekom radionice na kojoj je sudjelovalo 20-ak učenika 5. i 6. razreda izjavio je: „Smatram da je Sat kodiranja izvrsna inicijativa. Posebno je ključan angažman privatnog sektora zajedno s entuzijastičnim učiteljima jer se djeci približava jedan svijet koji im do sada nije bio dostupan. Uvjerio sam se da su djeca željna izazova i kroz ovakve radionice spoznaju da postoji tehnologija putem koje mogu rješavati probleme kao i da putem programiranja njihov kreativni duh izlazi na površinu. Kroz sustavnu edukaciju ovog tipa možemo biti sigurni da ćemo kroz 5,10 i više godina imati visokoobrazovane stručnjake koji su u stanju rješavati razne probleme“.

Inače, u OŠ Mladost će se tijekom tjedna Sata kodiranja održati i radionice za učenike od 1. do 8. razreda. “U radionicama ove godine sudjeluje oko 250 učenika naše škole te oko 20 roditelja. I roditelji će sudjelovati u dvije radionice te će na taj način podržati svoju djecu u svladavanju vještine programiranja te se u isto vrijeme dobro zabaviti“, rekla je Blanka Mihaljević, prof. informatike u OŠ Mladost u Osijeku i dodala kako djeca tijekom godine pohađaju izbornu nastavu informatike te se uključuju u različite aktivnosti kao što su Europski tjedan kodiranja.

Sat kodiranja održan je i u zagrebačkoj školi OŠ Silvije Strahimira Kranjčevića za 20 učenika 6. razreda kao i za više od 30-oro djece zaposlenika u uredima Microsoft Hrvatska u Zagrebu.

Tanja Soucie, prof. matematike OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića u Zagrebu je komentirala važnost Sata kodiranja: “Naša škola se drugu godinu zaredom uključila u projekt Sat kodiranja i u ponedjeljak je odrađena prva radionica. 20-oro djece iz šestih razreda učilo je programirati uz stručno vodstvo volontera Matija Kataneca iz udruge Programerko i učitelja iz škole. Tijekom radionice učenici su imali priliku programirati u popularnoj igrici Minecraft te odslušati poruke programera i dizajnera igrice. Na ovaj način smo otvorili tjedan programiranja u našoj školi, a obzirom na prošlogodišnje pozitivne reakcije, ove godine ćemo u projekt uključiti sve učenike od 5. do 8 razreda“.

Inače, Sat kodiranja u školama drže većinom nastavnici informatike i drugih predmeta, a zahvaljujući online vodiču za učenje o programiranju Minecraft Hour of Code Designer kojeg su za ovaj projekt razvili globalni nositelji projekta, Microsoft i Code.org, i koji je besplatno dostupan ovdje, Sat kodiranja može održati svatko, čak i osobe koje se dosad nisu upoznale s programiranjem.

Projekt Hour of Code ili Sat kodiranja globalno podržava više od 400 partnera i 200.000 odgajatelja diljem svijeta. Nositelj projekta je nevladina organizacija Code.org uz podršku tvrtke Microsoft, a u njemu sudjeluje 10 posto svih K-12 učenika u svijetu. Projekt u Hrvatskoj provodi nevladina udruga Osijek Software City s 15 drugih nevladinih udruga uz podršku tvrtke Microsoft.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!