Održana Godišnja Erasmus+ konferencija za područje općeg, strukovnog i obrazovanja odraslih

Vijesti

Natrag na Vijesti

Održana Godišnja Erasmus+ konferencija za područje općeg, strukovnog i obrazovanja odraslih

Foto:

Zagreb, 5. prosinca 2016. - Godišnja Erasmus+ konferencija za područje odgoja i općeg obrazovanja, strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te obrazovanja odraslih održana je 5. prosinca u Zagrebu u organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije. Povod je održavanja konferencije objava Poziva na podnošenje prijedloga za program Erasmus+za 2017. godinu i dio je velike informativne kampanje koju Agencija već tradicionalno provodi nakon objave natječaja.

Otvarajući konferenciju ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU mr. sc. Antonija Gladović navela je izvrsne rezultate provedbe programa Europske unije namijenjenih obrazovanju i osposobljavanju u kojima Republika Hrvatska sudjeluje od 2009. godine. Do 2013. godine u Programu za cjeloživotno učenje sudjelovalo je 9.000 osoba, a u programu Erasmus+, koji se počeo provoditi 2014. godine, ukupno je do 2016. godine 10.000 osoba iz Republike Hrvatske koristilo mogućnost obrazovanja, osposobljavanja i usavršavanja u inozemstvu. Sa 99,6 posto iskorištenih sredstava ovaj je program najuspješniji od svih programa financiranih iz sredstava Europske unije koji se provode u Hrvatskoj, napomenula je ravnateljica Agencije i dodala da je proračun za Erasmus+ za sljedeću godinu povećan za 28 posto.

Na konferenciji je predstavljen zajednički projekt Agencije i Ministarstva znanosti i obrazovanja K internacionalizaciji obrazovanja – Sudjelovanje Republike Hrvatske u Programu za cjeloživotno učenje u razdoblju od 2009. do 2013. godine. Istraživanjem utjecaja internacionalizacije obuhvaćene su 164 odgojno-obrazovne ustanove. Savjetnik ministra znanosti i obrazovanja Ivan Milanović Litre je rekao da istraživanje predstavlja polazište za osmišljavanje i razvoj budućih aktivnosti u sklopu programa Erasmus+ za ministarstvo i ostale sektorske ustanove. Predstavljen je i Praktičan vodič za ravnatelje i stručne timove u školama, publikacija koja je u izdanju Agencije za mobilnost i programe EU upravo izašla iz tiska kao dio navedenog projekta.

Sudionicima konferencije predstavljena je i prva generacija Erasmus+ ambasadora za područje općeg odgoja i obrazovanja – djelatnici projektnog tima Osnovne škole Pantovčak: ravnateljica Vesna Rak, učiteljice Danijela Takač i Marina Moćan te računovotkinja Petra Šapina. Erasmus+ ambasadori za područje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja su članovi projektnog tima dviju škola - Obrtničke škole Koprivnica: ravnatelj Ratimir Ljubić te nastavnici Dario Jembrek i Emil Golub, te zagrebačke Škole za cestovni promet: ravnateljica Renata Heljić, nastavnica Snježana Kovač, nastavnik Tomislav Ćurković i računovotkinja Elizabeta Petrž. U području obrazovanja odraslih Erasmus+ ambasadori su djelatnici Pučkog otvorenog učilišta Zagreb: ravnatelj Ivan Šutalo, voditeljica programa Ana Majurić, stručna suradnica Petra Glogolja Krčmar, voditelj Odjela za cjeloživotno učenje, razvoj i projekte EU Tihomir Žiljak i stručni suradnik Vedran Tomšić.

Tijekom konferencije Školi za cestovni promet iz Zagreba i Obrtnoj tehničkoj školi iz Splita dodijeljene su povelje za mobilnost u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju. Riječ je o poveljama koje Agencija za mobilnost i programe EU dodjeljuje ustanovama s dokazanim uspjehom u organizaciji mobilnosti učenika i osoblja u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju.

Sudionici su također imali priliku poslušati iskustva korisnika koji su prepoznati kao primjeri dobre prakse iz odgojnih i obrazovnih ustanova, saznati koje su mogućnosti eTwinninga u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju te na kraju sudjelovati u radionici o učinkovitoj diseminaciji eTwinning i Erasmus+ projekata.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!