Nakon gašenja talijanskih odašiljača HAKOM proveo kontrolu - prva mjerenja pokazala uklanjanje smetnji na sjevernom Jadranu

Vijesti

Natrag na Vijesti

Nakon gašenja talijanskih odašiljača HAKOM proveo kontrolu - prva mjerenja pokazala uklanjanje smetnji na sjevernom Jadranu

Foto:

ZAGREB, 2. prosinca 2016. – Prema informaciji talijanskog Ministarstva gospodarskog razvitka (MISE), talijanski nakladnici su tijekom studenoga proveli postupak isključivanja međunarodno neusklađenih odašiljača, koji su dugi niz godina stvarali smetnje prijmu hrvatskih televizijskih programa duž Jadranske obale. Riječ je o odašiljačima koji su radili na kanalima koje upotrebljavaju hrvatski nakladnici sukladno međunarodnim sporazumima. Gašenje ometajućih odašiljača u Talijanskoj Republici provelo se kroz postupak dobrovoljnog gašenja ili prelaskom programa u druge mreže na kanalima koji ne uzrokuju smetnju hrvatskim televizijskim programima u radu.

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) je provela mjerenja razina ometajućih signala iz Talijanske Republike na više lokacija u Istarskoj županiji i Primorsko-goranskoj županiji te je ustanovljeno značajno smanjenje razine ometajućeg signala na televizijskim kanalima 22, 27, 28, 29, 34, 35, 39, 45 i 53 iz regije Friuli Venezia Giulia i na televizijskim kanalima 22, 27, 28, 29, 35, 39, 45 i 53 iz regije Veneto. Postupak isključivanja više od 260 odašiljača u tim dvjema regijama uklonio je štetne smetnje talijanskih nakladnika i poboljšao prijam televizijskog signala u digitalnoj regiji D5 (Istarska županija i Primorsko-goranska županija), posebice na lokacijama koje su bile izložene jakim talijanskim smetnjama. Za ostale isključene regije HAKOM za sada mjerenjima sa sigurnošću ne može potvrditi rezultate gašenja ometajućih odašiljača. U narednom razdoblju HAKOM će provesti daljnja mjerenja u sjevernoj, srednjoj i južnoj Dalmaciji i obavijestiti javnost o rezultatima. Za sigurnu i konačnu potvrdu nepostojanja smetnji uzduž jadranske obale potrebno je pričekati ljeto, odnosno bolje uvjete rasprostiranja radijskih valova.

Podsjetimo, Talijanska Republika je kroz prethodne tri godine donijela čitav niz uredbi i zakona temeljem kojih je izmijenjen plan TV frekvencija te su izuzete frekvencije koje smetaju susjednim zemljama, osnovan je kompenzacijski fond i osigurana novčana sredstva te je propisan postupak za isključivanje ometajućih odašiljača. Postupak gašenja smetnji proveden je u svim jadranskim regijama osim u regiji Marche, koja je bila izložena nedavnim jakim potresima u Italiji, i na kanalu 57 koji je dodijeljen nacionalnom nakladniku u Italiji. Ovaj značajan rezultat posljedica je višegodišnjih aktivnosti HAKOM-a, koji je, osim brojnih mjerenja i slanja prijavi smetnji, uporno rješavao problem i kroz bilateralne sastanke s Talijanskom Republikom te djelovanjem kroz međunarodne institucije. O svemu su redovno izvještavana nadležna tijela Međunarodne telekomunikacijske zajednice (ITU-a), Radijski regulacijski odbor (RRB) i Direktor Radiokomunikacijskog ureda (BR). U sklopu međunarodnih aktivnosti, osim kroz bilateralne pregovore s talijanskom administracijom, HAKOM je svojim nastojanjima pri ITU, a s ulaskom RH u Europsku uniju, i kroz Radnu grupu o prekograničnoj koordinaciji pri savjetodavnoj Skupini za politiku upravljanja radiofrekvencijskim spektrom Europske komisije pridonio donošenju zakonodavnih i administrativnih promjena u Italiji, koje su bile preduvjet za rješavanje ovih dugogodišnjih smetnji na području televizije, te koordinirao s talijanskom stranom donošenje novog TV plana i postupak gašenja ometajućih odašiljača. Osim HAKOM-a u proces otklanjanja smetnji bile su uključene i druge državne institucije Republike Hrvatske (posebice Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Agencija za elektroničke medije), a s talijanske strane MISE i talijanski regulator tržišta elektroničkih komunikacija - AGCOM.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!