Kako izdržati sezonu prehlada i gripa?

Vijesti

Natrag na Vijesti

Kako izdržati sezonu prehlada i gripa?

Foto:

U ovo doba godine mnogo je sezonske hrane koja je bogat izvor nutrijenata, stoga je idealno vrijeme da naš organizam opskrbimo odgovarajućim vitaminima i mineralima te ga na taj način pripremimo za zimu. Crveno meso, povrće, voće, riba, mliječni proizvodi i žitarice obiluju mikronutrijentima koji su neophodni da bi se organizam mogao uspješno oduprijeti stresu i mogućim bolesnim stanjima.

Ojačajte na vrijeme organizam hranom koja je bogata mineralima i vitaminima

Čimbenici koji smanjuju otpornost tijela na viruse su umor, prekomjerna izloženost hladnoći, alergijske reakcije i sl. Za zaštitu od prehlada i viroza, česta preporuka su narodni recepti. Primjerice, dva do tri obroka tjedno s crvenim mesom, povrćem i češnjakom pomoći će našem organizmu da izdrži sezonu prehlada i gripa. Minerali poput cinka, željeza, selena i vitamina B skupine ojačat će organizam te mu omogućiti pravovremenu borbu protiv prehlada i viroza, a namirnice koje su bogate spomenutim vitaminima i mineralima upravo su crveno meso i povrće.

Cink iz crvenog mesa revitalizira imunološki sustav

Određeni broj studija pokazao je da odrasli i djeca kojima nedostaje cinka, češće pate od prehlada i infekcija dišnih organa. No, preporuka jest da se ne uzimaju tablete cinka, osim ako se ne pati od ozbiljnog manjka cinka, već da se ovaj mineral uzima putem hrane.

Osim kamenica koje su iznimno bogate ovim mineralom, najbolji izvori cinka u prehrani su crveno meso, riba, mliječni proizvodi, leguminoze poput slanutka, leće, graha proizvodi od cjelovitih žitarica, orasi i bućine sjemenke. Preporučena dnevna količina cinka (RDA) je 8 do 15 mg, a brojna istraživanja potvrđuju da je iskoristivost cinka bolja iz hrane životinjskog podrijetla kao što je crveno meso.

Cink je važan mineral koji pridonosi pravilnom funkcioniranju imunološkog sustava. Tijelo ne proizvodi dostatne količine cinka, a nedostatak ovog vrlo važnog minerala uzrokuje između ostalog i stres, umor, osjetljivost na infekcije, ozljede, gubitak normalne osjetljivosti okusa i smanjenu pozornost. Jednako tako, cink je važan za pravilan razvoj reproduktivnih organa, funkciju prostate i zacjeljivanje rana, kao i u probavi ugljikohidrata i metabolizmu fosfora.

Eva Pavić, mag.spec., dipl.ing. preh. tehnologije

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!